Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Elektrośmieci
Jeśli ktoś z forumowego forum zbiera takie rzeczy to mogę przygarnąć.
Tak wyglądają zdobycze.
Tak wyglądają zdobycze.
Ratujmy stare tranzystory!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Znowu ostatnio zapodziała się opcja edytuj.
Ostatnio były: wrak amplitunera Radmor 5412 (wybebeszyłem), chassis radia Pionier U (przygarnąłem), stara lampa podłogowa metalowa, stare głośniki, gniazda i wtyki (przygarnąłem), stara mała lampa czteroświetlówkowa. Od brata jeszcze uratowałem od zniszczenia starą lampę 2x40W, teraz trzeba ją poskładać.
Znowu ostatnio zapodziała się opcja edytuj.
Ostatnio były: wrak amplitunera Radmor 5412 (wybebeszyłem), chassis radia Pionier U (przygarnąłem), stara lampa podłogowa metalowa, stare głośniki, gniazda i wtyki (przygarnąłem), stara mała lampa czteroświetlówkowa. Od brata jeszcze uratowałem od zniszczenia starą lampę 2x40W, teraz trzeba ją poskładać.
-
- 1250...1874 posty
Wybacz AZ12, przypominasz mi alegoryczną postać Don Kichote.
- AZ12
- 3125...6249 postów

Co miałeś na myśli?
Dziś był stary oscyloskop lampowy, przygarnąłem drobiazgi elektroniczne.
-
- 1250...1874 posty
Kol. AZ12, same pozytywne skojarzenia.
Tak jak Dulcynea z Toboso była wybranką serca błędnego rycerza z La Manchy tak dla Ciebie jest elektronika.
https://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%99dny_rycerz
Tak jak Dulcynea z Toboso była wybranką serca błędnego rycerza z La Manchy tak dla Ciebie jest elektronika.
https://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82%C4%99dny_rycerz
Dziś trafiłem na elektrośmieciach magnetofon szpulowy. W środku 2xel84 ,2xecc83 telefunkena. Prostownik na selenie niestety. Przed uruchomieniem będę go raz jeszcze musiał otworzyć (dołączę zdjęcia).
Toż to retro stereło!
No bo to jest NOS. Jest jeszcze w walizce.
Co to znaczy "PUB. ADDR."? Czyżby taśmociąg miał jakieś funkcje sieciowe? 

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Magnetofon znaleziony przez Ximiana spotkał się z zainteresowaniem na forum audiostereo. Czy był już odsłuchiwany?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Odsłuchiwany jeszcze nie. Lamp posiadają sprawne żarzenie. Całość była zamknięta w skrzynce więc jest nawet nie zakurzona. Problem główny polega na tym,że nie posiadam taśmy. Zastanawiam się czy nie można by było użyć taśmy z kasety jedynie w celu sprawdzenia. jutro odpalam. Podłączę coś na wejście audio.
Wejście audio testuje tylko wzmacniacz mocy, a magnetofon posiada jeszcze przedwzmacniacz korekcyjny. Po uruchomieniu odtwarzania (bez taśmy) dotykaj ostrożnie wkrętakiem końcówek głowicy odtwarzającej - powinien pojawić się brum (najpierw w jednym, potem w drugim kanale).