Do zapamiętania - unikać sprzedawcy

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Do zapamiętania - unikać sprzedawcy

Post autor: tszczesn »

Zauważyłem na Allegro aukcje użytkownika jedrzeej - rozbiera całe i kompletne radia (np. aktualnie Elektrita Allegro) i sprzedaje w częściach. Warto by było żeby się przekonał o nieopłacalności takiego procederu.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Do zapamiętania - unikać sprzedawcy

Post autor: zjawisko »

Typy zwane obecnie "Janusze biznesu" (nie ja to wymyśliłem) świetnie wiedzą, że w kawałkach można sprzedać mniej za więcej. Nie trzeba daleko szukać, żeby nie napatoczył się np Radmor 510x rozwleczony na całą stronę aukcji jednego użytkownika...

Od lat poluję na jakiś nierozgrzebany woltomierz Meratronika z lat 70 - i nie ma szans, każdy ma wydłubane lampy wyświetlacza. A te rzecz jasna wystawia się osobno, w kuriozalnej cenie. Metalowe obudowy solo też cieszą się sporym wzięciem. :?
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
kraz

Post autor: kraz »

Witam, w takiej sytuacji raczej jesteśmy bezsilni bo nawet czy my sami unikniemy pokusie kupienia na przykład samego głośnika którego szukamy od 10 lub więcej lat... jak nie ja to ktoś inny kupi za mnie, jest to przykre jak jest rozbierany dobry odbiornik, ale czy nie będą narzekać na nas późniejsze pokolenia bo tak naprawdę do końca nie wiemy jaka technologia zostanie wynaleziona jak te gorsze my rozbieramy na części żeby naprawić ten nasz odbiornik, nie ma złotego środka i możemy tylko w duchu złościć się na rozbieraczy, ale czy my też tego nie robimy sami chcąc naprawić rodzimej produkcji kupuje się jakiś zagraniczny i szabruje części bo wiadomo że w philipsach występują te same elementy, ja nie wiem co o tym myśleć bo sam nie mam czystego sumienia rozbierałem jakieś wraczki żeby podratować swoje egzemplarze (zaznaczam że nie handluję) , pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Co innego wraki, co innego kompletny odbiornik w dobrym stanie.
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

Witam Panów serdecznie jedrzeej z allegro z tej strony

Po pierwsze nie jestem HANDLARZEM.

Panowie jestem miłośnikiem radioodbiorników tak samo jak i Wy. Kupiłem tego Elektrita tylko i wyłącznie aby pozyskać brakującą gałkę w moim Elektricie Allegro na którą poluję od ok 7 miesięcy. Była okazja kupić za rozsądne pieniądze to tak zrobiłem. Celem nie było rozebrać i zarobić, tylko zdobyć gałkę a resztę sprzedać i podzielić się z innymi, którzy byli w takiej sytuacji jak ja ( że coś im brakuje )

Niektórzy mogą to krytykować ale ja wyszedłem z tego założenia, że rozbiorę na części i niech każdy znajdzie coś dla siebie coś co mu brakuję i będzie miał wreszcie kompletne i sprawne swoje radyjko. Nie każdego stać aby od razu wydać 560 zł na radio a już prędzej np 70 za gałkę.

tszczesn pisze:Zauważyłem na Allegro aukcje użytkownika jedrzeej - rozbiera całe i kompletne radia (np. aktualnie Elektrita Allegro) i sprzedaje w częściach. Warto by było żeby się przekonał o nieopłacalności takiego procederu.
Szanowny użytkowniku "tszczesn" proszę nie oczerniać mnie na forum ! Nigdy wcześniej nie rozebrałem żadnego radia na części i nie sprzedawałem a kolega sugeruje, że robię to nie pierwszy raz ! NIE JESTEM HANDLARZEM A ZBIERACZEM TAK SAMO JAK I TY - ale wszystkiego mieć nie można
Ostatnio zmieniony pt, 5 czerwca 2015, 08:42 przez jedrzeej, łącznie zmieniany 1 raz.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
bonzo.pl
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: bonzo.pl »

Takich napraw uczą na elektrodzie.
Dałem nazwę Z ...N... http://bonzo-pl.blogspot.com/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Zauważyłem radio rozłożone na części, sądząc po częściach - kompletne, w dobrym stanie, wystawione przez tego samego sprzedawcę. Widzę to na Allegro niestety nie pierwszy raz (nie wiem u kogo, u różnych sprzedawców). Może mi się to nie podobać, prawda? A na tym forum jest więcej osób o takim podejściu to tylko podzieliłem się swoim spostrzeżeniem.
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Szanowni Koledzy.Rozumiem Wasze rozgoryczenie i doceniam odpowiedź własciciela skanibalizowanego Elektrita.
Niestety ze swoją wlasnościa można zrobic co się tylko zamarzy .Tez przeżywałem rozterki kupując starocie i gdy doszly brakowało np.tylnej ściany .Na reklamację odpowiedziano:A nie myślałem że potrzebna i spaliłem.
Pewnie że lepiej byłoby zakupić odbiornik prawie kompletny bo odbudowa to jak wiecie moc pracy i czasu .Zwlaszcza denerwuje mnie bezmyslnie pocięcie oryginalnych przewodów.
Ale z drugiej strony tez dobrze że jednak pojawiają się części tak potrzebne.
Pozdrawiam Tomasz
bonzo.pl
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: bonzo.pl »

Mnie to boli jak widzę kompletne ładne radyjko na all... i po czasie na np:e baj.de
Awatar użytkownika
jedrzeej
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: jedrzeej »

O rozumiem tak więc pisząc post powyżej mam nadzieję, że wszystko wyjaśniłem jaki był mój zamiar. Zastanawiałem się czy nie zabrać tylko gałki i sprzedać tak jak jest ale później pomyślałem właśnie o innych takich jak ja " co im coś brakuje " i chciałem uszczęśliwić WSZYSTKICH bo sam wiem jak to jest jak coś się szuka i nie idzie trafić ( tym bardziej w przypadku Elektritów)

Gałkę miałem oryginalną ale kombinowaną od tyłu nie była pusta tylko pełna bo ktoś coś przy niej grzebał i do tego też była z białą kropką a w komplecie jedna jest z kropką a druga bez. A do pełni szczęścia i wewnętrznego spokoju musiałem ją mieć.

Temat chyba możemy zamknąć bo wszystko już zostało powiedziane.
Poszukuję: gałka mała Elektrit Allegro
gałka Elektrit Champion
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wszyscy huzia na Józia to muszę coś od siebie. W ciągu kilku ostatnich lat pomogłem Kol. Jedrzeejowi uruchomić parę odbiorników, w tym i Elektrita z tą brakującą gałką. Wiem ile kolega wkłada serca i pracy w odrestaurowanie różnych zwłok i nie tylko radiowych ale i motoryzacyjnych. Życzę wszystkim takich efektów pracy jak u Kol. jedrzeeja. Pozdrawiam.
kraz

Witam, ja podchodzę do tematu patriotycznie skanibalizować obcego to ja mogę i mam sumienie ale rodzimej produkcji szkoda kanibalizować radyjko które można uzupełnić, kolega zrobił jak zrobił dla mnie nie patriotycznie, ktoś może by kupił takie jakie jest i by się cieszył że ma elektrita być może pierwszego w swojej kolekcji i kazał odlać gałkę, ale to jest moje zdanie, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

Trochę źle się stało, ale co do kompletności tego Allegro to mam duże wątpliwości ...

http://allegro.pl/przedwojenne-polskie- ... 93416.html

Brak głośnika, brak transformatora, brak ramki oczka, jakieś dziwne przeróbki..
Wołyń 1943. Pamiętamy!
kraz

Witam, no kompletny to on nie jest ale w gorszym stanie miałem odbiorniki, w moim "Presto" płyciny w sklejce były luźno a jak już posklejałem i uruchomiłem to jaka satysfakcja, na ramkę i gałki czekało ponad 5 lat i to na kopie, tylnej ścianki do tej pory nie ma, kolega przyniósł mi philipsa użyto go jako podstawkę do świeczki która się wypalała do końca razem z deską, brak bocznej ścianki, chassis to jakby kto psu z gardła wyciągnął ale przecież z Karolkowej w W-wie i nie odpuściłem, ściankę dorobiłem powklejałem kawałki drewna w miejsce wypalonej dziury wyczyściłem i radyjko nieźle się prezentuje, no ale każdy ma tam jakąś swoją koncepcję na naprawy i kolekcjonowanie jeden kopnie drugi podniesie, pozdrawiam Hieronim.
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Koledzy takie jest prawo rynku. Fakt, patrząc z boku to trochę to boli, ale sam osobiście od roku szukam skrzynki do allegro i nic.
Z wielką radością znalazłem tą aukcję i liczę na to, że uda mi się ją w końcu kupić.