Pierwszy wzmacniacz , trioda, SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
Czy posiada ktoś z was schemat wzmacniacza na lampie 6C4C bez sprzeżenia o którym mowa na tej stronie (link na samym dole, wyswietla error) ?
http://ecclab.com/forum/displayall.php3 ... 86&ID=1932
Jeszcze jedno pytanie - w jakich urzadzeniach właściwie ta trioda byla stosowana, bo chyba nie w telewizorach ? Czy poza napięciem zasilania różni się czymś od 2A3, czyli inaczej mówiac, czy nalezy ją traktować jako ścisły odpowiednik pomijajac żarzenie ?
http://ecclab.com/forum/displayall.php3 ... 86&ID=1932
Jeszcze jedno pytanie - w jakich urzadzeniach właściwie ta trioda byla stosowana, bo chyba nie w telewizorach ? Czy poza napięciem zasilania różni się czymś od 2A3, czyli inaczej mówiac, czy nalezy ją traktować jako ścisły odpowiednik pomijajac żarzenie ?
-
- 3125...6249 postów
http://ecclab.com/gotowe/6c4c/6c4c.htm
strona główna:
http://ecclab.com/
Nic nie wiem o stosowaniu w telewizorach, ale w radioodbiornikach występowała: http://www.oldradio.ru/radios/177.shtml
Musisz sobie zdać sprawę, że wszystkie lampy wykreowane przez współczesny marketing jako "HiEnd" miały bardzo przyziemne zastosowania.
strona główna:
http://ecclab.com/
Nic nie wiem o stosowaniu w telewizorach, ale w radioodbiornikach występowała: http://www.oldradio.ru/radios/177.shtml
Musisz sobie zdać sprawę, że wszystkie lampy wykreowane przez współczesny marketing jako "HiEnd" miały bardzo przyziemne zastosowania.
-
- 3125...6249 postów
-
- 125...249 postów
wlasnie wczoraj zrobilem ten 5 watowy wzmacniaczyk SE ze stronki ecclab.
niestety juz po raz drugi się zawiodlem.to znaczy sprawa jest taka ,zrobilem dokladnie tak jak jest tam rozrysowane ,zero wlasnych kombinacji-niestety gra to nie za dobrze,malo basu ktory w dodatku jest nie najwyzszych lotów,i w końcu problem nr 1.Otóz gra to tak jakby pasmo bylo obcięte od góry(moze trafo glośnikowe jest winne..?),ale o dziwo wyższa srednica strasznie dominuje,jest to taki metaliczny jazgotliwy dzwięk
powiem krótko w bezposrednim porównaniu z tranzystorowym wzmacniaczem wlasnej roboty na bd 249/250,ten maly lampowiec wypada wprost tragicznie,rozumiem ze róznica w mocy jest duza bo jakies 20 wat,ale ten lampowiec powinien chociaz grac czysto i przenosic chociaz od 50Hz do 16000Hz,a gra jak tranzystorowe radyjko
chociaz przyznam ze gitara i wokal brzmia na nim nieżle,ale to za malo
myśle ze trzeba pokombinowac jak to opisal kolega Maciej w swoim poście,moze wtedy bedzie lepiej,bo w orginale to nie jest dobrze
albo jednak wziąsc sie za porzadną końcówke na czterech EL 34,dowalic jakies 50 wat mocy,trafo jak akumulator i moze wtedy......
nawiasem mówiąc ,czy ktoś sie moze orientuje gdzie dostac trafo glosnikowe do el84 ktore przeniesie pasmo 40-20000Hz w konfiguracji SE,BO MOZE JA NARZEKAM NIESLUSZNIE ,A PROBLEM JEST W TRAFIE..
POZDRAWIAM
AHA no wlasnie ja zastosowalem 6n2p zamiast ecc83,moze tu jest problem
nie bardzo jeszcze orientuje sie w charakterystykach ,moze ma ktos jakies sugestie?
dzieki z góry
niestety juz po raz drugi się zawiodlem.to znaczy sprawa jest taka ,zrobilem dokladnie tak jak jest tam rozrysowane ,zero wlasnych kombinacji-niestety gra to nie za dobrze,malo basu ktory w dodatku jest nie najwyzszych lotów,i w końcu problem nr 1.Otóz gra to tak jakby pasmo bylo obcięte od góry(moze trafo glośnikowe jest winne..?),ale o dziwo wyższa srednica strasznie dominuje,jest to taki metaliczny jazgotliwy dzwięk
powiem krótko w bezposrednim porównaniu z tranzystorowym wzmacniaczem wlasnej roboty na bd 249/250,ten maly lampowiec wypada wprost tragicznie,rozumiem ze róznica w mocy jest duza bo jakies 20 wat,ale ten lampowiec powinien chociaz grac czysto i przenosic chociaz od 50Hz do 16000Hz,a gra jak tranzystorowe radyjko

chociaz przyznam ze gitara i wokal brzmia na nim nieżle,ale to za malo
myśle ze trzeba pokombinowac jak to opisal kolega Maciej w swoim poście,moze wtedy bedzie lepiej,bo w orginale to nie jest dobrze
albo jednak wziąsc sie za porzadną końcówke na czterech EL 34,dowalic jakies 50 wat mocy,trafo jak akumulator i moze wtedy......
nawiasem mówiąc ,czy ktoś sie moze orientuje gdzie dostac trafo glosnikowe do el84 ktore przeniesie pasmo 40-20000Hz w konfiguracji SE,BO MOZE JA NARZEKAM NIESLUSZNIE ,A PROBLEM JEST W TRAFIE..
POZDRAWIAM
AHA no wlasnie ja zastosowalem 6n2p zamiast ecc83,moze tu jest problem
nie bardzo jeszcze orientuje sie w charakterystykach ,moze ma ktos jakies sugestie?
dzieki z góry
front247
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów
Tak, to sporo. Może przesadziłem - powiedzmy 96 dB
Ale to dużo tylko relatywnie, bo te nasze "domowe" kolumny często mają skandalicznie niskie efektywności, po 80-pare dB, stąd obecnie minimalna polecana moc wzmacniacza - 100W. "Tępe" głośniki i potworne wzmacniacze - trochę to chory "trynd".
Ta zasłużona firma http://www.livingvoice.co.uk/products.htm wytwarza kolumny o efektywności od 94 do 105 dB.

Ta zasłużona firma http://www.livingvoice.co.uk/products.htm wytwarza kolumny o efektywności od 94 do 105 dB.
-
- 125...249 postów
no bez przesady,98 czy 96 db w domowych warunkach to dużo ,malo jest firm ktore robią kolumny o takiej efektywności,z hi-fi domowego,tylko mi nie chodzi o moc tego wzmacniaczyka a o samo brzmienie.Mam kolumny visatona maja rzeczywiscie dośc srednią efektywnosc 87db,ale grają fajnie(sprawdzalem na innych wzmacniaczach i bylo ok.
Mysle ze to wina trafa,jest to rosyjskie trafo o symbolu TB3-1-9 ,jest bardzo male,ma 4 odczepy ,kupilem je razem z lampami el 84 jako calosc?ale nic więcej o nim nie wiem,a moze to wina tej triody 6n2p(wartości elementów)?
moze ma ktos pomysl ?
pozdrawiam i dzięki
aha mam pytanie ,skad wziąść takie trafo jak w opisie?se el 84?nawijać nie potrafie
Mysle ze to wina trafa,jest to rosyjskie trafo o symbolu TB3-1-9 ,jest bardzo male,ma 4 odczepy ,kupilem je razem z lampami el 84 jako calosc?ale nic więcej o nim nie wiem,a moze to wina tej triody 6n2p(wartości elementów)?
moze ma ktos pomysl ?
pozdrawiam i dzięki
aha mam pytanie ,skad wziąść takie trafo jak w opisie?se el 84?nawijać nie potrafie

front247
-
- 125...249 postów
dzis przesluchalem dokladnie ten wzmacniacz
i jakby sie uprzec to gra on jak wzmacniacz do gitary(przester jest cudowny
)
jak puszcze jakas muzyka ,to wszystko leci czysto,oprócz gitary i wokalu
,i powtarza sie to cyklicznie w kazdej muzyce gitarowo-wokalnej,jesli tak moge to nazwac
,
czy ktos moze mi podac przyczyne takiego zachowania sie tego wzmaka?
pzdr i dziękuje
i jakby sie uprzec to gra on jak wzmacniacz do gitary(przester jest cudowny

jak puszcze jakas muzyka ,to wszystko leci czysto,oprócz gitary i wokalu

czy ktos moze mi podac przyczyne takiego zachowania sie tego wzmaka?
pzdr i dziękuje
front247
-
- 500...624 posty
-
- 125...249 postów
tez tak myśle.Niestety nie mam dostępu do takiego sprzętu.
tym bardziej mnie to dziwi ,bo sam przedwzmacniacz na tej 6n2p(który uruchomilem pierwszy,podlączony do koncowki tranzystorowej zagral pom prostu rewelacyjnie,naprawde niewiarygodna róznica,w bezposrednim porownaniu z preampem na scalaku ne5532,a z EL84 -tragedia
pozostaje mi tylko kombinowac
dzięki
tym bardziej mnie to dziwi ,bo sam przedwzmacniacz na tej 6n2p(który uruchomilem pierwszy,podlączony do koncowki tranzystorowej zagral pom prostu rewelacyjnie,naprawde niewiarygodna róznica,w bezposrednim porownaniu z preampem na scalaku ne5532,a z EL84 -tragedia
pozostaje mi tylko kombinowac
dzięki
front247
-
- 625...1249 postów
Te trafa pojawiają się cyklicznie na allegro. Ja zastosowałem właśnie TG2,5-1-666. Nie odpuszczaj tak łatwo. Nie masz generatora i oscyloskopu? ale masz miernik! Sprawdź na początek jakie masz prądy w katodach i jakie masz napięcie na siatkach. Skonfrontuj to z notą katalogową. Spróbuj z rezystorami anodowymi. Prosta zasada: mniejsza wartość Ra=ciszej, ale większe pasmo. Wsadź do tego przedwzmacniacza 22Kohm i napisz, czy pasmo się zmieniło. I koniecznie pokombinuj z ujemnym na siatce pierwszej EL84. Można naprawdę dobry dźwięk uzyskać.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!