Kolumny ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- akordeonista
- 500...624 posty
Re: Kolumny ?
W pobliżu bazaru na Wolumenie są dwa przedszkola. W tym od strony ul. Kasprowicza w przyziemiu jest sklep z częściami do głośników, głośnikami, kolumnami etc. Można tam kupić na metry specjalną, bardzo elastyczną i cienką tkaninę na osłony do głośników - czarną i brązową. Miałem kiedyś ich wizytówkę, ale diabeł ją nakrył ogonem. Można spytać wujka gugiela hasłem "tonsil" - adres to chyba Sokratesa albo Wergiliusza. Pozdrawiam - stary akordeon.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Tomku.
Opinia moja za pewne nie ma żadnego znaczenia. Jestem tylko 61-letnim dzieciakiem ,bawiącym się lampową elektroniką. Ale musisz wiedzieć że podzielam Twoje zdanie.Według mnie ważne jest tylko to ,jak słyszymy dźwięki,a nie jakie są ich parametry.
Przepraszam że się wtrącam.
WaldemarJ.
Opinia moja za pewne nie ma żadnego znaczenia. Jestem tylko 61-letnim dzieciakiem ,bawiącym się lampową elektroniką. Ale musisz wiedzieć że podzielam Twoje zdanie.Według mnie ważne jest tylko to ,jak słyszymy dźwięki,a nie jakie są ich parametry.

Przepraszam że się wtrącam.
WaldemarJ.
Chcesz być kimś ? Bądź sobą.
-
- 100...124 posty
Bardzo dziekuje za informacje. Ladnych kilka lat temu kupowalem tam glosniki Tonsilu jaki mi dzieciaki spalily kolumny. Zrobie pomiary maskownic i podjade po material. Czy jego sie klei po drugiej stronie? Ten co byl, byl dosc gruby i sztywny, przyklejony jakims klejem a rzepy przyczepione zszywkami.akordeonista pisze:W pobliżu bazaru na Wolumenie są dwa przedszkola. W tym od strony ul. Kasprowicza w przyziemiu jest sklep z częściami do głośników, głośnikami, kolumnami etc. Można tam kupić na metry specjalną, bardzo elastyczną i cienką tkaninę na osłony do głośników - czarną i brązową. Miałem kiedyś ich wizytówkę, ale diabeł ją nakrył ogonem. Można spytać wujka gugiela hasłem "tonsil" - adres to chyba Sokratesa albo Wergiliusza. Pozdrawiam - stary akordeon.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi

- akordeonista
- 500...624 posty
W dziale głośniki jest wątek mojego autorstwa pt. Dziwne viewtopic.php?f=20&t=27311. Opisałem w nim m. in. kolumny tradycyjne, bez zwrotnic, z czterema głośnikami szerokopasmowymi GDS20/10 w każdej , z maskownicami wyciętymi z płyt OSB obciągniętymi właśnie taką tkaniną. Próbowałem początkowo klejenia, ale nie bardzo mi to szło, więc zastosowałem zszywki tapicerskie. Ponieważ tkanina jest bardzo elastyczna, warto pomyśleć nad kierunkiem i kolejnością naciągania - zależy to oczywiście od kształtu maskownicy.
W każdym razie pierwsza maskownica wymagała ponad dwóch godzin pracy
ale drugą zrobiłem w kwadrans
.
Życzę powodzenia! W.
W każdym razie pierwsza maskownica wymagała ponad dwóch godzin pracy

Życzę powodzenia! W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Dziś dopiero przeczytałem , materiał kupiłem w Amptone i nie jestem z niego za bardzo zadowolony jest z sztucznego tworzywa dość gruby ,na zdjęciach wyglądał ładnie .Na ramkę kleiłem klejem na gorąco z pistoletu ,czyli na ramkę nanosiłem klej po czym przykładałem materiał kładłem papier do pieczenia i ciepłym żelazkiem prasowałem .Przykleja się fajnie ale trzeba odpowiednio nastawić temperaturę . Jak kleję na deskę z otworami na głośniki to smaruję całą dechę klejem kładę materiał, drugą dechę i coś ciężkiego, boki podobnie .Co do kleju to zależy jaki materiał kleję staram się dobrać odpowiedni do materiału .Schmielarz pisze:Mam pytanie: jakiego materialu uzywa sie na pokrycie maskownicy? Kolumny Tonsilu, ktore przerabialem do wzmacniacza 2x15W maja maskownice na rzepy pokryte materialem. Jakis wynalazca wycial w nich otwory na glosniki i chcialbym to wymienic tylko jakiego materialu mam uzyc?
Z tego co pamiętam tonsil używał cienkiego elastycznego materiału na allegro jest sporo materiałów na pewno coś wybierzesz

Kupię NTE132
-
- 100...124 posty
Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Material zakupie. Przed zalozeniem nowego materialu musze sie pozbyc starego
. Mam klej i pistolet do klejenia Hilti (ze stabilizacja temperatury ale nie mam zelazka
. Poniewaz ten klej na drewnie nie zastyga tak szybko sprobuje polozyc cienka nitke kleju i na nia material dociskajac lekko listewka przez papier do pieczenia. Mysle, ze sie uda.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi