Kolumny ?

Przetworniki elektroakustyczne, obudowy głośnikowe i zagadnienia pokrewne.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Re: Kolumny ?

Post autor: akordeonista »

W pobliżu bazaru na Wolumenie są dwa przedszkola. W tym od strony ul. Kasprowicza w przyziemiu jest sklep z częściami do głośników, głośnikami, kolumnami etc. Można tam kupić na metry specjalną, bardzo elastyczną i cienką tkaninę na osłony do głośników - czarną i brązową. Miałem kiedyś ich wizytówkę, ale diabeł ją nakrył ogonem. Można spytać wujka gugiela hasłem "tonsil" - adres to chyba Sokratesa albo Wergiliusza. Pozdrawiam - stary akordeon.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
WaldemarJ
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: WaldemarJ »

Tomku.
Opinia moja za pewne nie ma żadnego znaczenia. Jestem tylko 61-letnim dzieciakiem ,bawiącym się lampową elektroniką. Ale musisz wiedzieć że podzielam Twoje zdanie.Według mnie ważne jest tylko to ,jak słyszymy dźwięki,a nie jakie są ich parametry. :)
Przepraszam że się wtrącam.
WaldemarJ.
Chcesz być kimś ? Bądź sobą.
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

akordeonista pisze:W pobliżu bazaru na Wolumenie są dwa przedszkola. W tym od strony ul. Kasprowicza w przyziemiu jest sklep z częściami do głośników, głośnikami, kolumnami etc. Można tam kupić na metry specjalną, bardzo elastyczną i cienką tkaninę na osłony do głośników - czarną i brązową. Miałem kiedyś ich wizytówkę, ale diabeł ją nakrył ogonem. Można spytać wujka gugiela hasłem "tonsil" - adres to chyba Sokratesa albo Wergiliusza. Pozdrawiam - stary akordeon.
Bardzo dziekuje za informacje. Ladnych kilka lat temu kupowalem tam glosniki Tonsilu jaki mi dzieciaki spalily kolumny. Zrobie pomiary maskownic i podjade po material. Czy jego sie klei po drugiej stronie? Ten co byl, byl dosc gruby i sztywny, przyklejony jakims klejem a rzepy przyczepione zszywkami.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

W dziale głośniki jest wątek mojego autorstwa pt. Dziwne viewtopic.php?f=20&t=27311. Opisałem w nim m. in. kolumny tradycyjne, bez zwrotnic, z czterema głośnikami szerokopasmowymi GDS20/10 w każdej , z maskownicami wyciętymi z płyt OSB obciągniętymi właśnie taką tkaniną. Próbowałem początkowo klejenia, ale nie bardzo mi to szło, więc zastosowałem zszywki tapicerskie. Ponieważ tkanina jest bardzo elastyczna, warto pomyśleć nad kierunkiem i kolejnością naciągania - zależy to oczywiście od kształtu maskownicy.
W każdym razie pierwsza maskownica wymagała ponad dwóch godzin pracy :evil: ale drugą zrobiłem w kwadrans :D .
Życzę powodzenia! W.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Schmielarz pisze:
Ryba pisze:Co powiecie o tych kolumnach ? tak naprawdę to nie wiem czy to kolumny :wink: bo na pewno nie spełniają żadnych norm zrobione na pałę :wink:
Zrobiłem maskownice żeby kogoś nie kopnęło :wink:
Obrazek
Wszystko sam w piwnicy wystrugałem .Co prawda siedziały w nich początkowo Philipsy 9710 a teraz te głośniki .
Mam pytanie: jakiego materialu uzywa sie na pokrycie maskownicy? Kolumny Tonsilu, ktore przerabialem do wzmacniacza 2x15W maja maskownice na rzepy pokryte materialem. Jakis wynalazca wycial w nich otwory na glosniki i chcialbym to wymienic tylko jakiego materialu mam uzyc?
Dziś dopiero przeczytałem , materiał kupiłem w Amptone i nie jestem z niego za bardzo zadowolony jest z sztucznego tworzywa dość gruby ,na zdjęciach wyglądał ładnie .Na ramkę kleiłem klejem na gorąco z pistoletu ,czyli na ramkę nanosiłem klej po czym przykładałem materiał kładłem papier do pieczenia i ciepłym żelazkiem prasowałem .Przykleja się fajnie ale trzeba odpowiednio nastawić temperaturę . Jak kleję na deskę z otworami na głośniki to smaruję całą dechę klejem kładę materiał, drugą dechę i coś ciężkiego, boki podobnie .Co do kleju to zależy jaki materiał kleję staram się dobrać odpowiedni do materiału .
Z tego co pamiętam tonsil używał cienkiego elastycznego materiału na allegro jest sporo materiałów na pewno coś wybierzesz :wink: http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... m-2-o-0113
Kupię NTE132
Schmielarz
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Schmielarz »

Dziekuje wszystkim za podpowiedzi. Material zakupie. Przed zalozeniem nowego materialu musze sie pozbyc starego :-(. Mam klej i pistolet do klejenia Hilti (ze stabilizacja temperatury ale nie mam zelazka :-(. Poniewaz ten klej na drewnie nie zastyga tak szybko sprobuje polozyc cienka nitke kleju i na nia material dociskajac lekko listewka przez papier do pieczenia. Mysle, ze sie uda.

Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl

Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi :-)
ODPOWIEDZ