Ignitrony

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Ignitrony

Post autor: tszczesn »

Tak do $60 IMO. Ale koszty przesyłki do Polski to ma zabójcze…
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Dragon »

Jak mi się uda wylicytować, to nie będzie problemu z wysyłką, bo mam rodzinę w Nowym Jorku i oni mi to wyślą do Polski ;)
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Niestety poszły za 75 dolców .... Trudno, szukamy dalej
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

A co myślicie o RTC DCG4/1000? Chodzi mi przede wszystkim o popularność względem 866a. Żeby nie było, że teraz kupie, bo akurat są, a potem, sami wiecie.. http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5223878899
Mam jeszcze pytanie w sprawie promieniowania. Czytałem zdaje się na wikipedii, że jeśli przez ta lampa prostuje 1000w, to emituje takie promieniowanie, że z odległości kilku metrów tworzy oparzenia na skórze i uszkadza wzrok(ból w oczach czuć podobno dopiero po jakimś czasie, więc sami się nie zorientujemy, że coś jest nie tak :/ ) Jaką moc będzie prostowała ta lampa? Będzie to niebezpieczne dla oczu?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Są wystarczająco podobne, aby były zamienne. W twoim zastosowaniu - znajdź kartę katalogową danego typu lampy (są w necie) i spójrz na maksymalne napięcie wsteczne, czy jest większe od tego co występuje w twoim wzmacniaczu, czy prąd wyprostowany jest wystarczająco duży (raczej tak, niewiele jest słabszych gazotronów od 866A) i napięcie żarzenia (866A ma 2.5V)

My nie wiemy jaką moc będzie prostować ta lampa. To wiesz ty, bot o twój układ. Lampa prostuje taką moc jaką pobiera zasilany nią układ, lampa nie podłączona do niczego prostuje 0W :)

Intensywność promieniowania zależy od prądu płynącego przez lampę, nie od prostowanego napięcia, więc nie zależy bezpośrednio od mocy wyprostowanej. Te lampy są robione ze szkła sodowego, które pochłania UV, więc na pewno lampa nie świeci w UV jakoś specjalnie silnie, ale ile i czy szkodliwie - nie wiem. W każdym razie nie kojarzę jakoś specjalnych ostrzeżeń przed promieniowaniem gazotronów, więc nie jest to chyba specjalnie groźne.
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi o popularność tych dwóch lamp (866a i RTC DCG4/1000), to która wypada lepiej? A jeśli chodzi o efekt wizualny, to która lampa ładniej świeci? Pytam, bo jak sprawdzałem na "google grafika", to 866a swieci przez cały czas na jasny niebieski (czyli dobrze), a jak patrzyłem na RTC DCG4/1000, to na niektórych zdjęciach świeci na ciemny niebieski/ ciemno fioletowy (już gorzej). Jak jest?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Oba typy powinny świecić tak samo, są w końcu wypełnione takimi samymi parami rtęci.
Dragon
250...374 postów
250...374 postów

Ok, super ;) A jak jest wyprowadzona anoda tej lampy? Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z dokumentacji, ale chyba przez tą "góre lampy" - czy to nie jest niebezpieczne?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Znakomita większość gazotronów tak ma. Dlaczego by to miało być niebezpieczne?
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

AZ12 pisze:Alternatywą może być lampa gazowana napełniona wodorem lub innym gazem szlachetnym (są np: tyratrony wodorowe, ale nie wiadomo, czy są w śród nich małej mocy). Są one dość rzadkie ze względu na wysoką cenę takich gazów.
Tyratrony wodorowe mają nienajlepszą trwałość (z uwagi na to że wodór nie jest gazem szlachetnym). Stosuje się je do pracy impulsowej (w modulatorach radarów) a nie ciągłej.
Na Wolumenie można zakupić (np. u dziadka handlującego niegdyś z blaszanej budki, dziś ze stolika m.in, częściami do radiotelefonów WAREL) gazotrony ksenonowe.
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dragon pisze:W tym datasheet'cie nie jestem w stanie zauważyć nic o żywotności lampy. Z tego co czytałem, to ogólnie te rtęciówki maja krótki czas pracy, ale przy prądzie o wysokiej mocy..
Tyratrony i gazotrony rtęciowe są trwalsze od ksenonowych. Dlatego używa się ich w prostownikach o częstotliwości sieciowej.
Jeśli chodzi o promieniowanie UV, to podobno zaczyna to robić znaczenie dopiero powyżej 10kv
Pokićkało Ci się z promieniami Roentgena (X). Promieniowanie UV, w tym wywołujące raka UV-C powstaje przy wyładowaniu w parach rtęci już przy kilkudziesięciu woltach a nawet kilkunastu, byłe tylko łuk podtrzymać. Tyle wszak występuje na miniaturowych świetlówkach UV-C o mocy 4W, lub na rurkach wyładowczych lamp rtęciowych (LRF) mniejszej mocy.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam ponownie
Tomek Janiszewski pisze:Tyratrony wodorowe mają nienajlepszą trwałość (z uwagi na to że wodór nie jest gazem szlachetnym). Stosuje się je do pracy impulsowej (w modulatorach radarów) a nie ciągłej.
Być może dlatego że wodór dyfunduje poprzez bańkę szklaną. To samo dotyczy helu.

Czas jonizacji wodoru jest krótszy niż cięższych gazów szlachetnych zawierających w ostatniej powłoce więcej elektronów.
Tomek Janiszewski pisze:Tyratrony i gazotrony rtęciowe są trwalsze od ksenonowych. Dlatego używa się ich w prostownikach o częstotliwości sieciowej.
Rtęć zmniejsza rozpylanie emitera z katody. Lampy niskoprężne sodowe nie zawierają rtęci i mają bardzo wysoką trwałość.

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... start=1920
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

AZ12 pisze:Być może dlatego że wodór dyfunduje poprzez bańkę szklaną. To samo dotyczy helu.

Przede wszystkim jednak dlatego że wodór jest absorbowany przez metale z których zrobione są elektrody tworząc wodorki wewnątrzsieciowe. Wadą helu w takich zastosowaniach jest bardzo wysoki potencjał jonizacji. Dlatego stosuje się ksenon, najcięższy trwały gaz szlachetny, jako jego potencjał jonizacji jest wśród gazów szlachetnych najniższy.
Rtęć zmniejsza rozpylanie emitera z katody.
Im niższe napięcie łuku (a dla rtęci jest dużo niższe niż dla ksenonu, bo i potencjał jonizacyjny niższy) tym mniejszą energię mają jony i mniejszy jest ich destrukcyjny wpływ.
Awatar użytkownika
lamposz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: lamposz »

Wszystko ok, ale trzeba dodać że pojemność kondensatora po takim prostowniku to raptem pojedyńcze mikrofarady. W dodatku trzeba go długo rozgrzewać. Nie rozumiem po co stosować takie prostowniki we wzmaciaczu. Są strasznie energo chłonne, przy rozbiciu trzeba mieć siarkę na wyposażeniu no i w dodatlku mało praktyczne elektrycznie. Można przecież użyć wysoko napięciowych i stosunkowo wysoko prądowych popularnych rubinowskich diod usprawniających czyli 6D22S :idea:
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

lamposz pisze:Można przecież użyć wysoko napięciowych i stosunkowo wysoko prądowych popularnych rubinowskich diod usprawniających czyli 6D22S :idea:
Jedynym świecącym elementem w lampie prostowniczej próżniowej jest katoda. :lol:

W tej roli doskonale sprawdziła by się lampa EY82 lub PY82.
Ratujmy stare tranzystory!