Dodam że lampy 6n2p-ew + w końcówke może 6p14p-k jak kasiorki starczy, jak nie to EL84 bo jeszcze muszę kupić 4 sztuki do HIFI. czyli w sumie muszę kupić 8 lamp.
Mesa "noDR" Orange wersja 18W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
Macck
- 250...374 postów

Re: Mesa "noDR" Orange wersja 18W
Naniosłem poprawki, nie wiem jakim cudem nie zauważyłem że mi czysty wchodzi na korektor RED'a
Razor, słuchałem Twoją próbkę z tego potwora 4 kanałowego. Jak myślisz, ten preamp jest w stanie coś takiego wykrzesać? Z zasilacza wyrzuciłem dławik bo trochę muszę ograniczyć koszty. Zasadniczo wyjście B jest nieużywane, ale pojemność się tam nie zmarnuje do filtracji reszty.
Dodam że lampy 6n2p-ew + w końcówke może 6p14p-k jak kasiorki starczy, jak nie to EL84 bo jeszcze muszę kupić 4 sztuki do HIFI. czyli w sumie muszę kupić 8 lamp.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Razor89
- 500...624 posty

Ta próbka którą wrzuciłem to w zasadzie pierwsze co udało się nagrać. Brzmienie finalne będzie jeszcze dopracowane. Tu masz próbkę mojego wzmacniacza z końcówką 18 W na EL84. Preamp jest podobny do Mesy DR, nie posiada jednak wtórnika przed korektorem.
Też nie jest to najlepsze co można z niego wyciągnąć bo gałki były wszystkie na godz 12 do porównania przesteru z innym wzmacniaczem
https://soundcloud.com/razor_amp/bh18
Też nie jest to najlepsze co można z niego wyciągnąć bo gałki były wszystkie na godz 12 do porównania przesteru z innym wzmacniaczem
https://soundcloud.com/razor_amp/bh18
-
Macck
- 250...374 postów

W zasadzie spoko
Bardziej mi się podoba takie jaśniejsze, jak w próbkach 5150 ale skoro gałki na 12 to pewnie wszystko jest do zrobienia, prawda (powiedz że prawda
) ?
Raczej chciałbym uniknąć tego vintageowego low-endu/wycofania/podmulenia/zbrytyjczykowania czy jak nazwać to co słyszę na tej próbce 18'watowca w porównaniu np do 5150 3, w takie coś jak w tej drugiej bym celował. Czy to jest do ukręcenia gałami czy trzeba modyfikować coś w powyższym układzie?
-
Razor89
- 500...624 posty

Jasne, że jaśniejsze brzmienie można ustawić. Tylko mnie zawsze opieprzają za zbyt jasne brzmienie, bo to wtedy w miksie nie siedzi za dobrze;) Ale brzmienia takiego jak z kanału 5150 raczej nie uzyskasz bo preamp Mesy ma przester raczej "gruboziarnisty" w przeciwieństwie do 5150. Ale można coś podziałać. Zmniejszyć można np kondensator katodowy w drugiej triodzie i minimalnie ograniczyć pasmo przenoszenia od dołu. Dodatkowo EL84 nie mają takiego kopa jak np. 6L6 czy EL34.
-
Macck
- 250...374 postów

Hmm, faktycznie tyci można by zmniejszyć to ziarno ale to też jest fajne więc może tylko troszkę, także przesunął bym deczko wytyczne w stronę tego co słyszę na tych innych próbkach żeby to może było troszkę bardziej zwarte u dołu
A co do tego że EL84 mają mniej kopa to cóż, małe zaskoczenie, ale i tak dobrze by było jak najwięcej z nich wycisnąć 
-
Razor89
- 500...624 posty

Mają mniejszego kopa bo mają mniej mocy i głównie z tego wynikają te różnice. Oczywiście 4 lampy EL84 to już jest większa moc i gra to już inaczej. Charakter jest inny ale gada to serio dobrze z 18 W końcówką
Możliwości modyfikacji jest też sporo. Jak chcesz możesz sobie zrobić cleana z 4 stopni. Jest to najlepszy clean na jakim grałem. Mocniej uderzysz w struny i przechodzi ładnie w crunch, a clean 2 stopniowy najpierw "pierdzi", a potem się dopiero normalnie przesterowuje 
-
Macck
- 250...374 postów

Nie nada, ja należę do tych ludzi co z reguły mają gain wykręcony na drugą stronę poza zakres

Cleana w cleanie ma być tyle żeby się może właśnie nie przesterowywał a raczej dogadywał ładnie z chorusami itp. , mój kolega używa tego typu dynamiki w swojej grze, ja raczej nie koniecznie.
4 lampy EL84 hehe dobry pomysł ale podejrzewam że koszt końcówki skoczył by do kosztów zestawienia tego samego na parze EL34. Więc z tego co ma być pasuje wykręcić ile się da
Co do crunchu/lżejszych rzeczy to mam swój pierwszy lampiaczek do muzyki który zrobiłem w gimnazjum, myślę go rozmontować i złożyć 3 stopniowy (+ wtórnik ) preamp z końcówką na EL84 + TG2,5-1-666 chciałbym zrobić jakiegoś brytola <5W watowego do "wypierdzania" brytyjskich brzmień typu Back in Black
np. preamp z JCM800, tylko nie wiem czy takie trafo jak w nim siedzi z 220V uzwojeniem wystarczy do odpowiedniego zasilania preampu. Ewentualnie jakaś podobna konstrukcja, generalnie chciałbym mieć taki mini headzik w możliwie tyciej obudowie, żeby miał takie własnie wpadające w brytyjskie brzmienie przy czym nie chciałbym w to inwestować tylko zrobić z tego co jest, czyli Trafo 230/220V+6,3V + TG2.5 i tylko dołożyć jedną 6n2p do preampu
Albo np tylko zewnętrzny preamp który wpinał bym w pętlę efektów mojego roboczo nazwanego "MiniBoogie"
W załączniku "concept art"
panelu przedniego
Chciałbym żeby to było dość małe, jaką obudowę/chassis polecacie do takiego rozstawiania osprzętu? Head z kratką z przodu raczej w stylu Randalla Satan, albo jakiegoś innego wzmacniacza z prześwitem do środka, wnętrze (obwódka kratki) delikatnie podświetlane w zależności od kanału na zielonkawo lub czerwonawo ale to się zobaczy czy mi się spodoba, zawsze będzie można wyrzucić. Wstępnie wydaje się że ta chasska http://allegro.pl/chassis-s450-black-b-i5306359592.html będzie miała wystarczające rozmiary.
Co do brzmień to jeszcze taki tip : https://www.youtube.com/watch?v=BmZwZ0eMHTM <- cała gitara ritymiczna itd. ale jak widzę Petri grana na DR albo TR więc powinno się zgadzać
Także deal do schematu na dziś, odmulić troszkę mesę, kolega mówi że najlepiej gra dopalona tubescreamerem, spróbujmy się do tego zbliżyć bez używania tubescreamera 
Cleana w cleanie ma być tyle żeby się może właśnie nie przesterowywał a raczej dogadywał ładnie z chorusami itp. , mój kolega używa tego typu dynamiki w swojej grze, ja raczej nie koniecznie.
4 lampy EL84 hehe dobry pomysł ale podejrzewam że koszt końcówki skoczył by do kosztów zestawienia tego samego na parze EL34. Więc z tego co ma być pasuje wykręcić ile się da
Co do crunchu/lżejszych rzeczy to mam swój pierwszy lampiaczek do muzyki który zrobiłem w gimnazjum, myślę go rozmontować i złożyć 3 stopniowy (+ wtórnik ) preamp z końcówką na EL84 + TG2,5-1-666 chciałbym zrobić jakiegoś brytola <5W watowego do "wypierdzania" brytyjskich brzmień typu Back in Black
Albo np tylko zewnętrzny preamp który wpinał bym w pętlę efektów mojego roboczo nazwanego "MiniBoogie"
W załączniku "concept art"
Co do brzmień to jeszcze taki tip : https://www.youtube.com/watch?v=BmZwZ0eMHTM <- cała gitara ritymiczna itd. ale jak widzę Petri grana na DR albo TR więc powinno się zgadzać
A można by np, wstawić przełącznik 3 zakresowy obracany i modyfikować tym czy innym elementem brzmienie od "grain" do "tight"Zmniejszyć można np kondensator katodowy w drugiej triodzie i minimalnie ograniczyć pasmo przenoszenia od dołu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Macck
- 250...374 postów

Dostawa od BogdanLampy

Lampy NOS
Para 6p14p-k 34mA i kwartet 6p14p-k 32mA i mała armia 6n2p-ew

Lampy NOS
Para 6p14p-k 34mA i kwartet 6p14p-k 32mA i mała armia 6n2p-ew
-
Macck
- 250...374 postów

A tak zapytam z ciekawości, jeśli bym użył ten kwartet i zrobił push-pulla na kwartecie lamp, to jak bardzo by to podrożyło/skomplikowało tę konstrukcje? Bo tak sobie słucham różne konstrukcje i się zastanawiam nad kopem jaki to będzie miało (nie chodzi w sumie nawet o głośność, tylko ten "power" do brzmienia który rozdziela zwalające z nóg brzmienie z v30 od tego trochę "niedorobionego" z małych piecyków) No i czy użycie kwartetu zamiast pary coś da.. ?
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Zwiększy moc wyjściową, zwiększy pobór mocy pobieranej ze źródła zasilania. Transformator głośnikowy musiałby być dwukrotnie większej mocy. Para lamp 6P3S (6L6) będzie tańsza i bardziej ekonomiczna.Macck pisze:No i czy użycie kwartetu zamiast pary coś da.. ?
Ratujmy stare tranzystory!
-
Macck
- 250...374 postów

Jak teraz kolega to napisał, to nie takie głupie ale muszę ogarnąć ceny traf.
-
Macck
- 250...374 postów

http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 75542.html
Czy to się nada do pracy z 6p3s-e ?
Ciężko mi namierzyć jakąś bardziej ekonomiczną opcję skoro już padło na 6l6/6p3s-e
Do tamtej końcówki był potrzebny transformator mniej więcej 300-15-0-300 + 6.3
A tutaj biorąc pod uwagę że nie muszę wyciskać ostatnich potów z tych lamp? Chciałbym coś od Piotra zamówić zawczasu
Czy to się nada do pracy z 6p3s-e ?
Ciężko mi namierzyć jakąś bardziej ekonomiczną opcję skoro już padło na 6l6/6p3s-e
Do tamtej końcówki był potrzebny transformator mniej więcej 300-15-0-300 + 6.3
A tutaj biorąc pod uwagę że nie muszę wyciskać ostatnich potów z tych lamp? Chciałbym coś od Piotra zamówić zawczasu
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Transformator ma trochę małą moc jak na układ z tymi lampami.
Poszukaj kart katalogowych lamp 6L6.
Poszukaj kart katalogowych lamp 6L6.
Ratujmy stare tranzystory!
-
Macck
- 250...374 postów

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... /6L6GC.pdf
No krata jest, jestem świadomy że "typowo" dla pary tych lamp to głowa 50W się tworzy. Docelowo chciałbym 6p3s-e zastosować.
Kto jeszcze ma jakieś w miarę znośne cenowo transformatory?
http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 32680.html
To niby się nadaje, aczkolwiek gdzieś mi się obiło że sprzedawca nie halo i handluje niezbyt dobrymi rzeczami, prawda to czy można brać i zagra spoko?
Jeszcze jest takie stworzenie http://sklep.lampyelektronowe.pl/?220,t ... y-pp-indel
aczkolwiek pasowało by mi mieć wyjście 8 i 16 ohm.
No krata jest, jestem świadomy że "typowo" dla pary tych lamp to głowa 50W się tworzy. Docelowo chciałbym 6p3s-e zastosować.
Kto jeszcze ma jakieś w miarę znośne cenowo transformatory?
http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 32680.html
To niby się nadaje, aczkolwiek gdzieś mi się obiło że sprzedawca nie halo i handluje niezbyt dobrymi rzeczami, prawda to czy można brać i zagra spoko?
Jeszcze jest takie stworzenie http://sklep.lampyelektronowe.pl/?220,t ... y-pp-indel
aczkolwiek pasowało by mi mieć wyjście 8 i 16 ohm.
-
haterkmp
- 625...1249 postów

a nie lepiej zamówić trafa u Kacpra? wykonanie super, cena rewelacyjna i ogólna jakość na bardzo wysokim poziomie.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową