Eksperymenty z prostymi radiami i antenami

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Eksperymenty z prostymi radiami i antenami

Post autor: g.marciniak »

Witam.

Korzystając z pobytu na L4 zbudowałem proste radio na dwóch lampach 2K2M wg. jednego ze schematów z Radioamatora i jestem w ogromnym szoku! Nie przypuszczałem, że przy 80V anodowego to może tak głośno grać. Przy reakcji ustawionej daleko przed progiem wzbudzenia siła głosu jest porównywalna z przenośnym odbiornikiem tranzystorowym typu Jowita. Sumaryczny prąd anodowy (wyliczony ze spadku napięcia na oporze ogólnym minusa) to 4mA. Jako transformator głośnikowy pracuje trafo dzwonkowe. Uziemienie podłączone do PE (nowy budynek - jest zakopana bednarka), antena to 10m drutu rozciągniętego metr nad ziemią wzdłuż płotu. Zawsze ciekawiła mnie ta masa schematów z lat 50tych na takich lampach, zastanawiałem się jak to może grać na dwóch pentodach w.cz. z baterii i w końcu się bardzo mile rozczarowałem. Załączam przykładowy schemat takiego radia.

Postanowiłem pokombinować z antenami i podłączyłem w miejsce obwodu wejściowego antenę ramową, ok 40 zwojów drutu, bok 40cm długości. Stroi bardzo ostro, gra ciut ciszej niż przy tej prymitywnej antenie zewnętrznej, ale też nie ma sprzężenia zwrotnego w tym układzie. Jako że nie wiem jak długo będę jeszcze mieszkał gdzie mieszkam, postanowiłem zrobić uniwersalną antenę, która umożliwi mi odbiór nawet na prostych odbiornikach, niezależnie od warunków mieszkaniowych.
Dlatego też dobudowałem prosty wzmacniacz - separator do tej anteny ramowej na BF245 no i... Nic. Po dołączeniu tego pod jakiekolwiek radio reakcyjne uzyskuję zaledwie ślad audycji. Myślałem, że uda się wykonać jakąś szerokopasmową antenę ferrytową której nie trzeba stroić, niestety nawet ta ramowa antena strojona z wtórnikiem niewiele daje. Po podłączeniu do Pioniera odbiera dobrze, tyle że akurat ten Pionier dobrze odbiera na byle czym.
Czy macie jakieś doświadczenia w jaki sposób wykonać taką uniwersalną antenę? Były co prawda wątki w tym temacie, lecz specjalnych wniosków się nie doszukałem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Eksperymenty z prostymi radiami i antenami

Post autor: ballasttube »

Witam.
Jak pamiętam układy z audionem, to lepiej jest dodać na wejście stopień separujący na np. trzeciej pentodzie i tam dopasowywać antenę.
Stare układy z reakcją miały na wejściu mnóstwo odczepów na cewkach wyjściowych,kilka gniazdek antenowych z różnymi pojemnościami,bo wzajemne oddziaływanie nieodseparowanego audionu i anteny było bardzo znaczne.Nie mówiąc już o "sianiu" w antenę przy przekroczeniu progu reakcji.
Polecam obejrzenie w internecie np.wersji bateryjnej VE301 lub nawet DKE38 (Volksempfaenger), dobrze zilustrowanych przez Niemców.Wersja bateryjna ma też "dwuvoltowe" lampy,bodaj KC1 i KL1.
Nie spotkałem się z nie strojoną anteną ferrytową.Nawet cewkę można po niej suwać.
Albo rzadki prądożerny układ z cewką prądu stałego na jednym końcu pręta, o prądzie regulowanym potencjometrem.
Pozdrawiam.
Jacek "balasttube"
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

g.marciniak pisze:Witam.

Korzystając z pobytu na L4 zbudowałem proste radio na dwóch lampach 2K2M wg. jednego ze schematów z Radioamatora i jestem w ogromnym szoku! ...
Mógłbyś wkleić ten schemat albo linka do niego albo podać w którym numerze był?

Niedługo jadę na urlop w miejsce gdzie jest zero elektrosmogu i w razie braku pogody chętnie sklecę takie radyjko :)

Edit :

czy to może to było ? https://www.universallibrary.org/stream ... 3/mode/2up

Pozdrawiam
Marek
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Witaj, nie, taki odbiornik jest np. w numerach 5/1957, 12/1953. Podobne są również w "Młodym radioamatorze" Wargalli, tyle że w stopniu końcowym pracuje tam inna lampa, ale bez specjalnych zmian można zastosować 2K2M, 2K1M, SO-241 itp.

Tu są te numery http://chomikuj.pl/tadek1951/Elektronik ... adioamator

Pozdrawiam!