Radio ZRK Tatry 3281 - brak odbioru

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

Radio ZRK Tatry 3281 - brak odbioru

Post autor: Roberto »

Planuję po kilku latach używania mojego radia Tatry jako wzmacniacza mono do komputera uruchomić w nim również część radiową. Na dzień dzisiejszy, podłączając kilkumetrową antenę zewnętrzną z cienkiego przewodu izolowanego (A) oraz uziemienie do instalacji CO (Z) udaje się złapać na falach długich PR I. Odbiór nie jest zbyt wyraźny i głośny, siłę głosu trzeba ustawić na około 60-75%. Na pozostałych zakresach: fale średnie, krótkie I i krótkie II radio nic nie odbiera i brak szumu - słychać tylko przydźwięk sieciowy. 3 lata temu wymieniłem lampy toru m.cz. na nową EL84 (JJ) i używaną EBF89 (Polam). Pozostałe lampy nie były wymieniane od nowości - ECH81 i EF89 (Philips Miniwatt), brak magicznego oczka EM4. Proszę o sugestie w powyższym temacie.
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Radio ZRK Tatry 3281 - brak odbioru

Post autor: ECC83 »

Tam jest chyba przesuwany przełącznik zakresów, podobny do innych modeli Diory. Jak jest bardzo zabrudzony to nic z tego nie będzie. Najpierw zacząłbym od doprowadzenia go do porządku.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Rutynowe czynności dla tego typu odbiorników. Pomiar napięć. Oględziny cewek. W tym odbiorniku jest przełącznik antena zew/wewn. w jakiej pozycji sprawdzałeś? Wygląda na rozstrojenie przynajmniej obwodów wejściowych. Rozruszaj klawiaturę (jeżeli nie była używana) uprzednio psiukając np. benzyną ekstrakcyjną i energicznie przełączaj.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

TELEWIZOREK52 pisze:W tym odbiorniku jest przełącznik antena zew/wewn. w jakiej pozycji sprawdzałeś?
Całkiem niedawno dowiedziałem się o istnieniu takiego przełącznika w tym odbiorniku. Z tego co wiem prawe skrajne położenie pokrętła anteny ferrytowej powinno przełączyć na antenę zewnętrzną. U mnie obracanie tego pokrętła nie wpływa na odbiór, radio reaguje tak jakby cały czas była podłączona antena zewnętrzna. Przypuszczam, że przedmiotowy przełącznik znajduje się u podstawy anteny ferrytowej, czy tak?
Pozdrawiam, Roberto
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Wyłącznik anteny znajduje się pod rolką napędową. Załącza się (powinien) w prawym skrajnym położeniu pokrętła obracającego antenę ferrytową. Uważaj kiedy będziesz chciał dłubać przy filtrach p.cz.. Ostatnio grzebałem w Tatrach w których rdzenie, były wciśnięte w głąb cewek razem z plastikowymi tulejkami. Wyprowadzenia cewek były oderwane. Nie miałem siły się z tym bawić i podmieniłem filtry na inne.
Awatar użytkownika
Roberto
125...249 postów
125...249 postów

staku pisze:Wyłącznik anteny znajduje się pod rolką napędową. Załącza się (powinien) w prawym skrajnym położeniu pokrętła obracającego antenę ferrytową.
Na razie wypędzlowałem i odkurzyłem radio wewnątrz. Wyłącznik anteny przeczyściłem spirytusem - zaczął reagować. W obwodzie anteny zewnętrznej powinien być kondensator 5 pF C4 przylutowany do łączówki trymera C5 - w załączeniu schemat do wglądu. W moim radiu natomiast był taki bloczek 30x20x5 mm z wytłoczonym napisem "condensateur fribourg", bez oznaczeń pojemności i napięcia na dodatek z nadłamanym wyprowadzeniem. Tymczasowo wymieniłem go na "pastylkowy" 6,8 pF jednocześnie odkręcając trymer C5 o około 1/3 obrotu w lewo. Jedna z cewek anteny ferrytowej, jak wykazał pomiar rezystancji ma ewidentną przerwę. Obecnie na zakresie KR1 słychać wyraźny szum i łapię śladowo jakąś stację. Na zakresach ŚR i KR2 nadal słychać tylko cichy trzask przy przełączaniu i cisza pomimo "rozruszania" klawiatury - zostawię to na później.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam, Roberto