Witam
Od dawna mam radyjko sygnowane Elektrit Melodic, oczywiście produkcja sowiecka, radiozawod w Mińsku. Numer fabryczny 7456, skala na czymś w rodzaju kliszy fotograficznej, umieszczona między dwoma szybkami, napisy w języku polskim, jak na skanie, oryginalne pokrętła. Ale trafiłem na coś, moim zdaniem, ciekawego. Otóż niedawno na allegro pojawiło się radyjko nazwane Aida. Po bliższym przyjrzeniu się, okazało się, że jest niemal identyczne jak Melodic, napisy na skali są w języku polskim, nazwa zaś brzmi Aaida. No i kupiłem. Podejrzenia sie potwierdziły: radio w zasadzie identyczne, tak pod względem układu elektrycznego, jak i obudowy, nr 28109. Ciekawi mnie, czy występowały jeszcze inne wersje tego typu radia. Z tego co wiem, zarówno układ jak i obudowa zostały odwzorowane z wileńskiego Elektrita Herolda, ten sam sprzedajacy wystawiał również identyczne radio firmowane już Mińsk. A tak w ogóle, nie mogłem się nadziwić niektórym elementom Melodica, n.p. kondensatory papierowe wyglądają na ręczną(!) robotę: rulonik pasków aluminiowych przełożonych papierem, dwa końce umoczone w smole, druciki na zewnątrz i to działa. Z 8 szt wymieniłem 2 szt (tak na oko, bo żadnych oznaczeń nie ma), reszta pozostała i nawet nieźle działa. A w Aaidzie kondensatory wyższiewo sorta, ale chyba strasznie myszom posmakowały: żaden nie ocalał, z jednego postały tylko druciki. Za to cewki całe, więc rokowania pomyślne. I parę fotek na koniec, pozdrawiam.
Melodic, Aaida...Mińsk
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Melodic, Aaida...Mińsk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Melodic, Aaida...Mińsk
Gratuluję zakupu 
Przymierzałem się do tego radia.
Intryguje mnie nazwa. "aida" jest małymi literami, a przed "a" jest jeszcze jakaś zamaszysta litera...
Na skali są "KATTOWICE"

Przymierzałem się do tego radia.
Intryguje mnie nazwa. "aida" jest małymi literami, a przed "a" jest jeszcze jakaś zamaszysta litera...
Na skali są "KATTOWICE"

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 50...74 posty
Re: Melodic, Aaida...Mińsk
Może nie,, A,, a ,,f,,.?
W środku ,,A,,może ,,e,,.?.
W środku ,,A,,może ,,e,,.?.