W jakich urządzeniach znaleźć Ecc83/El84 ?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
W jakich urządzeniach znaleźć Ecc83/El84 ?
Witam !
Planuję zbudować wzmacniacz gitarowy z tego projektu: http://skarabo.net/sid-21-gitarowiec.htm, jednak chcę maksymalnie obciąć koszta więc szukam używanych części między innymi lamp i transformatorów. I tutaj nasuwa się moje pytanie w jakich Telewizorach czy Radio odbiornikach mogę znaleźć takie częśći jak
1.TG2,5–1-666 (lub podobne)
2.Transformator zasilający 230V/215-220V-0,1A, 6,3V-1,5A
3.Lampę EL84 lub zamiennik czyli 6p14p
4.Lampę Ecc83
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam !
Planuję zbudować wzmacniacz gitarowy z tego projektu: http://skarabo.net/sid-21-gitarowiec.htm, jednak chcę maksymalnie obciąć koszta więc szukam używanych części między innymi lamp i transformatorów. I tutaj nasuwa się moje pytanie w jakich Telewizorach czy Radio odbiornikach mogę znaleźć takie częśći jak
1.TG2,5–1-666 (lub podobne)
2.Transformator zasilający 230V/215-220V-0,1A, 6,3V-1,5A
3.Lampę EL84 lub zamiennik czyli 6p14p
4.Lampę Ecc83
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam !
-
- 625...1249 postów
Re: W jakich urządzeniach znaleźć Ecc83/El84 ?
Są to bardzo łatwo dostępne lampy z popularnych odbiorników, np. DIORY, ale zastanów się najpierw czy warto niszczyć zabytek radiotechniki, by pozyskać elementy do budowy swojej konstrukcji.
Lepiej zapytać nawet u nas w "Ogłoszeniach", czy ktoś nie ma używanych 2 lamp i wyjdzie to naprawdę tanio i do tego nic nie zostanie zniszczone.
Lepiej zapytać nawet u nas w "Ogłoszeniach", czy ktoś nie ma używanych 2 lamp i wyjdzie to naprawdę tanio i do tego nic nie zostanie zniszczone.
-
- 4 posty
Tz, generalnie mieszkam na wsi, i wiem ze ludzie lubią mieć na strychach stare telewizory/radia które i tak prędzej czy później trafią do utylizacji, więc warto wcześniej wyciągnąć z nich to co potrzebne.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Lamp ECC83 szukaj we wrakach magnetofonów szpulowych na złomowiskach. Czasami starzy radioamatorzy mają tego typu lampy.
Nie namawiam jednak do dewastacji działającego sprzętu retro.
Lamp ECC83 szukaj we wrakach magnetofonów szpulowych na złomowiskach. Czasami starzy radioamatorzy mają tego typu lampy.
Nie namawiam jednak do dewastacji działającego sprzętu retro.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 375...499 postów
Da się w jednym miejscu kupić lampy , trafa i trochę drobnicy do tego wzmacniacza,napisz do mnie pw a nic nie będziesz musiał wypruwać.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
-
- 625...1249 postów
Zwróćcie uwagę na zasilacz tego projektu; obwód żarzenia.
Poszukuję 1R5T.
-
- 4 posty
@stepa Jeśli faktycznie nigdzie nie znajdę części,to napiszę, jednak dopiero po 10 przyszłego miesiąca ;D
-
- 25...49 postów
WItaj Mam rozne cesci do wspomnianego wzmacniacza napisz co potrzebujesz dokladnie a bedziemy to realizowac jeszcze jedno daleko mieszkasz i jakim budzetem tysponujesz Pozdr.Wieslaw z Kwidzyna pomorskie moj telefon 796 817 501
-
- 625...1249 postów
"Trochę bardziej skomplikowany jest układ żarzenia." Prawda, trochę skomplikowany. Aż za.elektrit pisze:Zwróćcie uwagę na zasilacz tego projektu; obwód żarzenia.

Podoba mi się w tworach z tej strony zasilanie LEDa. Nie prądem stałym dostępnym parę elementów dalej tylko przemiennym. Pomijam już to nieprzyjemne migotanie, ale dopuszczalne napięcie wsteczne przeciętnej diody świecącej wynosi zwykle kilka V.
Ja wiem, marudzę, to przecież działa! No tak, działa, do czasu.

Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Wisława S.
-
- 250...374 postów
Odnośnie szukania lamp.
Swoje lampy posiadam głównie ze złomu radiowo-telewizyjnego, inna sprawa że zacząłem je zbierać od 1996 roku gdy o wywalony w krzakach lampowy TV można było się niemal zabić.
Epoka leżączych w krzakach Rubinów z odpowiednikiem EL84 - 6P14P już dawno minęła.
Zacznij pytać ludzi czy posiadają jakieś zapasowe lampy do radia lub TV, przy odrobinie szczęścia wpadnie Ci to co potrzebujesz, jak nie pozostaje zakup.
Swoje lampy posiadam głównie ze złomu radiowo-telewizyjnego, inna sprawa że zacząłem je zbierać od 1996 roku gdy o wywalony w krzakach lampowy TV można było się niemal zabić.
Epoka leżączych w krzakach Rubinów z odpowiednikiem EL84 - 6P14P już dawno minęła.
Zacznij pytać ludzi czy posiadają jakieś zapasowe lampy do radia lub TV, przy odrobinie szczęścia wpadnie Ci to co potrzebujesz, jak nie pozostaje zakup.
-
- 625...1249 postów
Nie o to chodzi, z 6V zmiennego nie zrobi 6V stałego bo jednak spadek napięcia na mostku jest; i nie ma co liczyć, że kondensatory swoje podbiją.zjawisko pisze:"Trochę bardziej skomplikowany jest układ żarzenia." Prawda, trochę skomplikowany. Aż za.![]()
Poszukuję 1R5T.
-
- 625...1249 postów
Ależ ja wiem, że nie o to chodzi. I jestem nawet w stanie uwierzyć, że autorowi uda się wydusić te 6,3V stałego. Obawiam się natomiast działania takiej wymyślnej, podwójnej symetryzacji...elektrit pisze:Nie o to chodzi, z 6V zmiennego nie zrobi 6V stałego bo jednak spadek napięcia na mostku jest; i nie ma co liczyć, że kondensatory swoje podbiją.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
Wisława S.
Wisława S.
-
- 4 posty
A i jeszcze jedno. Czy są jakieś przeciwwskazania związane z tym, że wzmacniacz będzie współpracował z Behringerem V-Amp 2?