Identyfikacja radia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Identyfikacja radia

Post autor: PZL P-11c »

Witam kolegów.
Trafiło mi się radio bez żadnych oznaczeń producenta ,jedynie na kondensatorach elektrolitycznych jest logo Simensa.Radio jest na lampach bocznostykowych ,choć widać na zdjęciu podstawkę stalową ale to wynik napraw jakie były w tym radiu.Nie poswiadam żadnych lamp aby określic typ ,jedyna jaka się ostała to Urdox o symbolu U518H.Tyle zdołałem odczytać.Radio jest reakcyjne.Może któryś z kolegów natknął się na podobny wyrób i będzie w stanie pomóc z schematem .Dużo kabelków pozrywane .Pozdrawiam Darek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Identyfikacja radia

Post autor: ed_net »

Witam !
Zabawę będziesz miał przednią !!!
Przełącznik napięcia jest na kilka zakresów , więc albo radio miało trafo sieciowe , albo powinien być bareter na kilka napięć, ale nie bardzo widać miejsce na ten bareter , bo po zajęciu jednej podstawki na lampę prostownicza została by tylko jedna na układ. Spróbuj popatrzeć czy radio nie jest przypadkiem zbliżone układowo do jakiegoś VE301.
Nazwa na elektrolitach raczej nie będzie jedynym wyznacznikiem kierunku. Zastanawia mnie ten Urdox U 518 P , jest on na 180 mA i kilka V , może służył tylko do redukcji napięcia zmiennego ???.
Obudowa dosyć typowa tak na koniec lat trzydziestych ,ale było tego sporo.
Pozdrawiam ed_net
arwiecz
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: arwiecz »

to Loewe , szkoda tylko że brak oryginalnych lamp.
[url][http://www.radiomuseum.org/r/loewe_opta ... o.html/url]
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: HaMar »

Jeżeli rzeczywiście jest to Loewe Gildemeister GW to zdjęcia i schemat tego "cudactwa" są w połowie strony: http://www.jogis-roehrenbude.de/Roehren ... /Loewe.htm
GildemeisterGW-s.jpg
Prąd w pętli żarzenia - 180mA, napięcie żarzenia WG34 - 50V a 29NG - 40V. I jeszcze mini-karta katalogowa do WG34: http://www.hupse.eu/radio/tubes/WG34.htm

Z załączonych przez Kolegę zdjęć widać, że radio było mocno przerabiane. Podstawki zarówno prostownika 29NG jak i triody-pentody WG34 (bocznostykowa i stalowa) są zupełnie różne od oryginalnych Loewe (nietypowo-kołkowych). Pytanie co tam było wkładane i czy kiedykolwiek w tym stanie działało?
Ostatnio zmieniony ndz, 19 kwietnia 2015, 12:56 przez HaMar, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Valdi5 »

Gratuluję Koledze zdobycia takiego ciekawego radia,

ale zdobycie lampy WG34 z podstawką oraz 26NG to chyba graniczy z cudem ( i trafić i za jakie pieniądze ).

Ale trzymam kciuki!

Pozdrawiam
Waldemar B.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

HaMar pisze:
Z załączonych przez Kolegę zdjęć widać, że radio było mocno przerabiane. Podstawki zarówno prostownika 29NG jak i triody-pentody WG34 (bocznostykowa i stalowa) są zupełnie różne od oryginalnych Loewe (nietypowo-kołowych). Pytanie co tam było wkładane i czy kiedykolwiek w tym stanie działało?
Zapewne UCL11 i jakaś prostownicza... Jak ktoś się pobawił, to może i uruchomił, domyślam się, że pewnie już dawno były problemy ze zdobyciem takich dziwacznych lamp.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

29NG jest dość łatwo trafialna na Ebayu i nie taka droga, WG34 gorzej z ceną, ale tez kupić się da. Prawdziwy hardkor to podstawki do Loewe. Sam od kilka lat szukam dwóch (do mojego Botschaftera). Jak gdzieś znajdziesz to daj znać :)
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów
Przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale spędziłem ostatnie dwa dni w pracy od 6 do 18 i nie było kiedy napisać.Radyjko na pewno jest tym które koledzy zaproponowali,schemat pokrywa się w części wej ,natomiast lampa wzmacniająca i zasilanie to zupełnie co innego.Ale tak jak widać na zdjęciach radio było przerabiane ,a jeszcze te przeróbki nie dotrwały do chwili obecnej.Nie mam podstawki do lampy Loewe i z tego co koledzy piszą będzie problem z zakupem,zresztą i z lampami jakie powinny się znajdować w tym odbiorniku nie miałem dotychczas styczności.Obecnie dzięki schematowi mogę spokojnie zacząć czyścić schassi oraz łatać skrzynkę ,dużo otworków po drewnojadach.Zresztą dotarła w kawałkach,skala też została uszkodzona.Na razie dziękuję za pomoc .Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jeśli Kol. nie znalazł to do poczytania;

http://www.radiomuseum.org/forum/wg34_wg34.html
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam Kolegów.
Znalazłem post który kolega napisał,generalnie nie mam lamp orginalnych i postaram się uruchomić radio na lampach UY1N oraz UEL51.Obecnie schassi jest wyczyszczone z rdzy a skrzynka napuszczona preparatem na kornika i czeka na swoją kolej.Zajęty jestem remontem w domu i pasja została chwilowo odłożona na bok.Dziękuję za pomoc .Darek.
Awatar użytkownika
Valdi5
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kilka zdjęć z ebay.de
$_57.JPG
1.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
8.JPG
Na ebay.de "poszedł " wczoraj za 152 Euro
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam Kolegów.
Dziękuję za zdjęcia radia,ładnie wygląda.Moje nie było w takim ładnym stanie i miało braki w układzie oraz brak lamp.Nie zaglądam na e-baya ,nie potrafię się tam znaleźć a i ceny są nie na moją kieszeń.Ja za swoje zapłaciłem w okolicy 40zł.Powoli się składa ,obecnie znajomy nawija dławik zasilacza którego nie było.Pozdrawiam Darek.
Awatar użytkownika
PZL P-11c
375...499 postów
375...499 postów

Witam kolegów.
Powoli składam radyjko, obsada lamp jaką zastosuję to UEL51 ,UY1N.Niestety brak orginalnych lamp oraz cokołów do nich.Skrzynka dostanie częściowo nowy fornir od przodu i nowe listwy z zaokrągleniami w części przedniej.Niestety korniki pokonały obudowę.Spodnia część też będzie miała kawałek nowy ale udało się zachować pieczątkę z datą z 1935 r.Pozdrawiam Darek.