Reakcyjne radio BEZDRA 47

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Reakcyjne radio BEZDRA 47

Post autor: ludowicz »

Panowie, przystępuje do uruchomienia radia BEZDRA 47.
To dość proste radio reakcyjne, mam tylko konkretne pytanie.
Według opisu to radio ma dwa zakresy: krótkie fale 20-50m i średnie 200-600m.
Jednak wg schematu przełącznik jest trzy pozycyjny, pozycja 1 na KF i pozycja 2,3 na fale średnie.
I teraz pytanie, na skali nie ma rozgraniczenia na zakresie średnim pomiędzy tymi dwoma pozycjami przełącznika.
Czy to oznacza że radio będzie odbierać na obu pozycjach 2 i 3 ten sam zakres częstotliwości ale np. o różnych czułościach z różnych anten (bo ma dwa wejścia antenowe) czy może zakres średni jest podzielony na dwa pasma pomimo iż na skali teko wprost nie pokazano.

Drugie pytanie raczej bardziej teoretyczne, dotyczy ewentualnej próby odebrania na tym radiu zakresu fal długich, które z cewek należałoby zmodyfikować (dowinąć) aby obniżyć częstotliwość pracy radia? Czy to w ogóle ma sens?

W załączeniu dla ułatwienia dołączam schemat.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Reakcyjne radio BEZDRA 47

Post autor: AZ12 »

Witam

To odbiornik bez przemiany częstotliwości, więc w celu odbioru fal długich trzeba by dodać cewki na zakres fal długich. Maja one większą indukcyjność, więc większa ilość zwojów musiała by być. Najlepszym rozwiązaniem by był prosty konwerter z fal długich na średnie. Może być on lampowy na np: ECH4, ECH21, ECH81 i być umieszczony wewnątrz skrzynki odbiornika.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tak, obie pozycje fal średnich różnią się siłą sprzężenia z anteną, umożliwiając dopasowanie do anten o różnej długości. Aby dodać fale długie należy ok dwukrotnie zwiększyć ilość zwojów cewki L5, ale tracisz wtedy oczywiście fale średnie i zapewne trzeba by się pobawić jeszcze cewką reakcyjną i sprzęgającą.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

No sprzęgająca cewka to chyba tez na oko dwa razy więcej zwojów powinna mieć, osobna kwestia z cewką reakcyjną. Ale to i tak tylko rozważania teoretyczne bo zapewne w końcu zabiorę się z budowę małego nadajnika AM na zakresie fal średnich tak aby wpuścić w niego sygnał z FM i mieć możliwość zawsze słuchania na każdym radiu tego co chcę nawet jak wyłączą PR1 w AMie.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam
ludowicz pisze:No sprzęgająca cewka to chyba tez na oko dwa razy więcej zwojów powinna mieć, osobna kwestia z cewką reakcyjną. Ale to i tak tylko rozważania teoretyczne bo zapewne w końcu zabiorę się z budowę małego nadajnika AM na zakresie fal średnich tak aby wpuścić w niego sygnał z FM i mieć możliwość zawsze słuchania na każdym radiu tego co chcę nawet jak wyłączą PR1 w AMie.
Poszukaj na elektrośmieciach chassis niemieckiego TV z lat 90 z konwerterem fonii. Z tego można zrobić generator AM o częstotliwości 1MHz.

viewtopic.php?f=11&t=11072&hilit=%C5%9A ... a&start=30
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki kolego za linka, cenny będzie :-)
SL
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Zacząłem analizować połączenia w radiu, no i znowu ktoś grzebał w nim. Szczególnie dostaje szału jak widzę że ktoś grzebał przy cewkach w.cz. Tym razem w cewkach nie ma rdzeni.
W przypadku cewek L1 i L2 dostęp do regulacji rdzenia jest bez problemu, jednak już przy L3,L4 i L5 dostęp jest bardzo kłopotliwy, poza tym cewka L6 na schemacie nie ma rdzenia a przecież jest tak samo nawinięta na tym samym karkasie co L3-5.
No i nasuwa się mi pytanie:
1. Schemat pokazuje, że tam powinien być rdzeń (dodatkowo jest znaczek że można nim kręcić) a w naturze brak rdzenia oraz gdyby był to regulacja nim bardzo niewygodna.
2. Cewki L1 i L2 jak by miały rdzenie to łatwo można by nimi robić regulacje, ale na schemacie nie ma oznaczenia że są one regulowane.
3. Karkasy są wykonane z przeźroczystego plastyku, są czyściutkie, nie ma na nich śladu parafiny albo ciemnego ferrytu.

No i tak się zastanawiam, może tam nie powinno być rdzeni?
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Re: Reakcyjne radio BEZDRA SPECJAL 47

Odświeżam watek w kwestii bytu/nie bytu rdzeni w cewkach w.cz. Teraz po dokładnych oględzinach wiem że na pewno był tam rdzeń, Zrobiłem obmiar i wyszło że ma on dość nietypową średnicę, średnica zewnętrzna po gwincie wynosi 7mm, skok gwintu 1mm. Jaka długość nie wiem ale sam karkas ma około 3 cm.

Szukałem takich rdzeni w moich częściach z demobilu ale niestety są albo za cienie (wszelkie polskie wynalazki) albo za grube (z TESLI serii U304-307).

Pomóżcie koledzy, może ktoś ma taki rdzeń w swoich skarbach albo wie w jakim radiu on występował.

SL