OR Nordmende elektra 6/612
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 10...14 postów
OR Nordmende elektra 6/612
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem początkującym zajawiencem radyji lampowych... Kolekcja zaczyna się od Capello Becanto, po dziadku, ale to nie jest tematem tego postu. Mam problem ponieważ urwał mi się kabel od głośnika w odbiorniku. Mam schemat, ale nie czaje gdzie ma iść czarny kabel? Może ktoś mi wyjaśni łopatologicznie, gdzie ma on iść?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 10...14 postów
Re: OR Nordmende elektra 6/612
Załączam zdjęcie gdzie idzie żółty kabel od głosnika
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
Ale z czym konkretnie masz problem? Na schemacie jest narysowane - jeden do masy, drugi do jednego z pinów gniazda głośnika zewnętrznego. I żaden z tych kabli (wg. schematu) nie jest czarny ani żółty.
-
- 10...14 postów
u mnie w radiu od głośnika wychodzą dwa kable czarny i żółty ,żółty idzie do gniazda głośnika zewnętrznego a czarny nie wiem gdzie był .Schemat jest także do innego radyjka bodajże Goteborg i zaznaczone są różnice między nimi,te radia z tego co się orientuje to bliźniacze konstrukcje z małymi zmianami. jutro zrobię dodatkowe zdjęcia chassis
-
- moderator
To napisałem - jeden idzie do gniazda głośnika zewnętrznego, drugi do masy. Głośnik wbudowany dostaje sygnał przez gniazdo głośnika zewnętrznego, jego podpięcie (w odpowiednią stronę) odcina głośnik wbudowany. Zobacz jak idą przewody od transformatora głośnikowego. Jeden powinien iść do gniazda głośnika zewnętrznego, drugi do masy. Jak tak jest to na 99% procent twój kabelek też należy połączyć z masa.
-
- 10...14 postów
Dzięki za zainteresowanie temat już ogarnięty ,uczę się czytać schematy radiowe aktualnie czytam książkę Czesława Klimczewskiego "Jak czytać schematy radiowe "z 54r.Może znasz jakieś tytuły godne polecenia dla początkującego.