Rozpoczynam Relację z budowy drugiego wzmacniacza, tym razem jest to konstrukcja Push-Pull z UL na popularnych lampach EL34.
Dlaczego dział dla początkujących ? Otóż, nie uważam się za kogoś kto samodzielnie poradzi sobie ze wszystkimi zagadnieniami. Z wykształcenia bardziej ze mnie projektant/mechanik niż elektronik

Obecnie jestem już zaopatrzony we wszystkie niezbędne elementy (oprócz lamp - te będą za niecały miesiąc).
Prace rozpocznę od całkowitego przygotowania obudowy. Jest to blacha nierdzewna 1,5mm którą po niezbędnym wielokrotnym wierceniu, piłowaniu i maltretowaniu zamierzam wyszczotkować.
Jeżeli chodzi o nadruki... Cóż, w poprzednim projekcie poszedłem w stronę kalkomanii na papierze WATERSLIDE jednak teraz chcę pójść o krok dalej - termotransfer (szczegóły podam jak dojdę do tego etapu). Wszystko w domowym zaciszu i równie domowymi sposobami. Jak nie wyjdzie, zawsze mam sprawdzoną metodę.
Trochę o konstrukcji:
W sumie będzie to 10 lamp. 8 z nich to typowy wzmacniacz PP, z dwie kolejne to przedwzmacniacz z aktywną regulacją barwy tonu oraz załączany kontur (loudness). Przedwzmacniacz będzie można pominąć. Wzmacniacz posiada transformatory toroidalne, zasilające jak i głośnikowe. Te drugie przystosowane są jedynie do pracy z kolumnami 8ohm, znacznie upraszcza to ich budowę. Przewidziany jest układ opóźniający załączanie napięcia anodowego, oraz selektor wejść na przekaźnikach kontaktronowych (3 pary).
Dla smaku, dorzucę dwie neonówki 230v na przednim panelu (jakoś diody mi nie pasują do tego sprzętu). Wskaźnik wysterowania (lub poziomu sygnału wejściowego) planuję na już zakupionych Nixie IN-9.
Oto zdjęcie z przymiarek osprzętu. Wydawało mi się że obudowa jest spora, było to jednak złudne... Drugie zdjęcie to ciekawostka. Od lewej ALPS z silnikiem 30zł, PIHER 14zł, ALPHA 13zł, Chińczyk 2zł. Teraz pomiary, ALPS rozjeżdża się pomiędzy stopniami tylko 1K na 100K, PIHER to około 2k na 100K, ALPHA 20k na 1M (2%), chińczyk natomiast 15k na 100k. Jeżeli chodzi o zgodność z deklarowaną rezystancją to ALPS i PIHER mieszczą się w 10%, ALPHA to 4%, chińczyk to około 15%.
Co prawda ALPHA to 2x1M, a reszta 2x100k, jednak cena/jakość wygrywa u mnie ALPHA. PIHER jest plastikowy a jego działanie nie przypomina łożyska zapchanego tawotem... tak jak lubię. Najprzyjemniej kręci się ALPS, potem ALPHA
No i pytanie na koniec:
Czy bliskość lamp przedwzmacniacza od transformatora zasilającego ma znaczenie ?