Czy ktoś z szanownych kolegów posiada ten wspaniały wymysł chińskiej myśli technicznej - czyli zasilacz wysokonapięciowy M10-HP300?
Mój egzemplarz podczas badania lampy EL34, gdy ta nieszczęsna wpadła w jakieś oscylacje, z użyciem spektakularnych środków pirotechnicznych wyzionął ducha....
Poleciały potencjomenty regulujące napięcie i rezystory na płycie - R27 i R16 (zaznaczone na czerwono na zdjęciu).
jeśli ktoś posiada takie urządzenie - podajcie mi wartości tych rezystorów. Wielkie dzięki z góry.
Zasilacz M10-HP300 - potrebna pomoc
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- MKramer
- 250...374 postów
- Kontakt:
Re: Zasilacz M10-HP300 - potrebna pomoc i przestroga!
Udało mi się uruchomić zasilacz... do wymiany oprócz rezystorów i potencjometrów był jeszcze stabilizator scalony 7815.
R27 = 10k, R16=5,1k.
I moja rada - nie kupujcie tego gówna. Sposób wykonania i użyte materiały - to najniższej klasy chiński badziew.
R27 = 10k, R16=5,1k.
I moja rada - nie kupujcie tego gówna. Sposób wykonania i użyte materiały - to najniższej klasy chiński badziew.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Mariusz Kram
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Re: Zasilacz M10-HP300 - potrebna pomoc
Najlepiej zapytać producenta: "The R16 is 8.2k and the R27 is 10k. [...] maybe the IC LM324 is also damaged.".
Przynajmniej dopóki nie pozna opinii o swoim zasilaczu.
Przynajmniej dopóki nie pozna opinii o swoim zasilaczu.

Tomek
Re: Zasilacz M10-HP300 - potrebna pomoc
Właśnie zamawiam ten zasilacz. Czy mielibyście jego schemat? Tak profilaktycznie 

Re: Zasilacz M10-HP300 - potrebna pomoc i przestroga!
Hmmm on wcale jakiś tani nie jest.MKramer pisze: I moja rada - nie kupujcie tego gówna. Sposób wykonania i użyte materiały - to najniższej klasy chiński badziew.
Spokojnie da się za tą kase kupic 2szt IZS-71 / Z5001

O ile nie trzeba go nosić to chyba lepszy pomysł....