Elektrit Fidelio

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

jantu
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jantu »

Dziekuje juz znalazlem.
Po pierwsze-nie nudzic sie......
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!
Jutro chyba dotrze do mnie Fidelio.Tak na wsiakij pazarnyj sluczaj chce zapytac: na schemacie tego odbiornika sa podane pojemnosci kondensatorow w cm. Kiedys dawno temu juz sie z tym spotkalem, byly to jednostki ccm(cm3). I tak dla pewnosci chce zapytac, jaka jest relacja mieszy cm a pF?O ile pamietam bylo to 1:1,czy tak?
Wrazie potrzeby wymiany,czy zastapic je kondensatorami styrofleksowymi,czy inne tez moga byc?I jezeli to jakie?
Pozdrowienia.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

jantu pisze:I tak dla pewnosci chce zapytac, jaka jest relacja mieszy cm a pF?O ile pamietam bylo to 1:1,czy tak?
Prawie: 1pF=0.9cm, ale w praktyce w wiekszości przypadków można przyjąć przelicznik 1:1

jantu pisze: Wrazie potrzeby wymiany,czy zastapic je kondensatorami styrofleksowymi,czy inne tez moga byc?I jezeli to jakie?
Pozdrowienia.
Mogą być styrofleksowe lub inne foliowe, np. polipropylenowe. Warto się jednak troszkę natrudzić i wsadzić współczesny w obudowę oryginalnego, choć nie zawsze jest to możliwe (np. "czekoladki"). Warto w ten sposób naprawić kondensator sprzęgający przy lampie głośnikowej. Inne często nie wymagają wymiany/naprawy i warto je zostawić.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pt, 4 sierpnia 2006, 09:55 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dieki.Jasne,ze nie bede naruszal stanu oryginalnego bez potrzeby.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Witam!
Bede zawracal czesciej glowe,biore sie wlasnie za reanimacje Elektrita Fidelio.Przeszedl on niestety wywozke do reichu i co iwszystkie polskie napisy,literki sa wyskrobane,skala zniemczona,napisy poprzerabiane,przy ostroznym czyszczeniu skali zeszly(polskich i tak nie bylo nawet nazwy Elektrit po lewej stronie).
Bede potrzebowal zdjecia lub rysunku oryginalnej skali,zeby ja odtworzyc.(ale jak,jaka technika),moze ktos poradzi(sitodruk?).
Grzebane bylo chyba w potencjometrze,bo tam niema wlacznika.
Bede wdzieczny za porady.Radio jest piekne.
Pozdrowienia.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

jantu pisze: Bede potrzebowal zdjecia lub rysunku oryginalnej skali,zeby ja odtworzyc.(ale jak,jaka technika),moze ktos poradzi(sitodruk?).
Skal od Fidelio na razie nie mam, za jakiś czas będzie. Na razie gotowe są od Kordiala i Allegro Z, wykańcza się skala od Opery, w produkcji jest od Telefunkenów Lord Arystokrata i Magnat. Może za pół roku będzie i Fidelio.

A co do techniki druku - sitodruk będzie dobry, ale i kosztowny - dlatego na razie moje projekty nie są zrealizowane fizycznie, istnieją tylko jako pliki na dysku.
OTLamp

jantu pisze: Grzebane bylo chyba w potencjometrze,bo tam niema wlacznika.
Bede wdzieczny za porady.Radio jest piekne.
Pozdrowienia.
Odbiornik jest opisany na stronie Tomka, jest też schemat, więc z uruchomieniem nie powinieneś mieć problemu. Na początek zaformuj sobie kondensatory elektrolityczne i napraw sprzęgający przy lampie końcowej.

Pozdrawiam
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dziekuje za porady.Opis znalazlem,ale tam niema takich drobiargow jak np. jaki jest tam potencjometr pod wzgl. mechanicznym.Tam jest podwojna wspolosiowa oska,obie sie lekko obracaja,ale brakuje tego klikniecia jak przy wlaczaniu,Nie wiem ktora oska sie wlaczalo.Radio jest juz rozebrane.Nie chce bez potrzeby rozbierac mechanicznych zamknietych elementow.Czyli - pytanie,czy sie go wlaczalo poprzez przekrecenie oski i ktorej?
OTLamp

jantu pisze:Czyli - pytanie,czy sie go wlaczalo poprzez przekrecenie oski i ktorej?
Ale oryginalnie tam był potencjometr z pojedynczą ośką. Jeżeli jest tam inny, to jest nieoryginalny a wyłącznik uruchamia się w nim pewnie przez obrót wewnętrznej osi.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jantu pisze:Dziekuje za porady.Opis znalazlem,ale tam niema takich drobiargow jak np. jaki jest tam potencjometr pod wzgl. mechanicznym.Tam jest podwojna wspolosiowa oska,obie sie lekko obracaja,ale brakuje tego klikniecia jak przy wlaczaniu,Nie wiem ktora oska sie wlaczalo.Radio jest juz rozebrane.Nie chce bez potrzeby rozbierac mechanicznych zamknietych elementow.Czyli - pytanie,czy sie go wlaczalo poprzez przekrecenie oski i ktorej?
Tak jak napisal OTLamp - potencjometr powinien być pojedyńczy, a lewej strony, służy do siły głosu, tam jest wyłącznik. Gałka z prawej strony jest skokowa i służy do regulacji selektywności.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dzieki,Cos mi sie wydaje,ze wszystkowiedzacyniemcy dorobili tam regolacje barwy tonu.Cos tam za duzo kondensatorow,ale jeden jest oryginalny elektrita.Gdzie teraz szukac chociaz podobnego potencjometra?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jantu pisze:Dzieki,Cos mi sie wydaje,ze wszystkowiedzacyniemcy dorobili tam regolacje barwy tonu.Cos tam za duzo kondensatorow,ale jeden jest oryginalny elektrita.Gdzie teraz szukac chociaz podobnego potencjometra?
Wolumen lub podobne giełdy. W latach 50-tych i 60-tych Telpod produkował podobne potencjometry, z długą i co najwazniejsze odpowiedniej średnicy ośką.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

tszczesn pisze:
jantu pisze: Bede potrzebowal zdjecia lub rysunku oryginalnej skali,zeby ja odtworzyc.(ale jak,jaka technika),moze ktos poradzi(sitodruk?).
Skal od Fidelio na razie nie mam, za jakiś czas będzie. Na razie gotowe są od Kordiala i Allegro Z, wykańcza się skala od Opery, w produkcji jest od Telefunkenów Lord Arystokrata i Magnat. Może za pół roku będzie i Fidelio.

A co do techniki druku - sitodruk będzie dobry, ale i kosztowny - dlatego na razie moje projekty nie są zrealizowane fizycznie, istnieją tylko jako pliki na dysku.
Witam!
Czy moge to rozumiec,ze masz opracowana skale do Fidelio jako plik komp.?Oryginalna skala jest u mnie calkowicie rozmazana.Moze bys chcial zhandlowac ten plik,sprobowalbym odbudowac te skale technika "na folii".
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

jantu pisze: Czy moge to rozumiec,ze masz opracowana skale do Fidelio jako plik komp.?Oryginalna skala jest u mnie calkowicie rozmazana.Moze bys chcial zhandlowac ten plik,sprobowalbym odbudowac te skale technika "na folii".
Do Fiedlia jeszcze nie mam, mam do Allegra i Kordiala.
jantu
125...249 postów
125...249 postów

Dzieki,bede czekal,a w miedzyczasie sprobuje sam cos zrobic i podziele sie osiagnieciami.
Pozdrowienia.