Strojenie VE 301 Dyn

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów

Strojenie VE 301 Dyn

Post autor: ludowicz »

Witam , wczoraj wieczorkiem udało mi się pierwszy raz uruchomić radio reakcyjne VE 301 Dyn.
Wcześniej nie miałem do czynienia z reakcyjnymi radioodbiornikami. Na szczęście to radio jest mega proste i praktycznie po wymianie uszkodzonych elementów ruszyło od pierwszego razu. Złapałem nawet PR1 na falach długich.
Jednak samo dostrojenie się do stacji zrobiłem bardziej "na czuja" niż wg metodologii.
No i właśnie mam pytanie o te metodologię, jak a jest procedura kręcenia tymi sprzęgami (cewka - lewe pokrętło oraz kondensator - prawe pokrętło)
Zauważyłem, że cewka stroi bardzo ostro, natomiast prawe pokrętło po dobrym dostrojeniu cewki może służyć jako regulacja głośności bo dość płynie ściszało i rozgłośniało stacje w sporym zakresie obrotu.
Znalazłem instrukcję po niemiecku, niestety tego języka nie znam a instrukcja jest w formie skanu, zacząłem trochę ja przepisywać do gogle translatora ale zaczęły mi bzdury jakieś się tłumaczyć.

PS, byłem miło zaskoczony niską ilością zakłóceń, w radiach heterodynowych typu pionier jest ich jak by więcej, tutaj pomimo iż obwody wejściowe są bardzo skromne i brak jest filtrów p.cz. to selektywność radia wydaje się dość dobra.

Pozdrawiam
SL
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Strojenie VE 301 Dyn

Post autor: jacekk »

Jak w wszystkich realcyjnych, reakcje ustawia sie troche ponizej progu wzbudzenia a nastepnie szuka sie stacji. Po dostrojeniu reguluje sie reakcje wg. Uznania, akurat najczesciej brak pokretla sily glosu nie przeszkadzal bo to jak radio glosno gralo wlasnie od ustawienia reakcji zalezalo. Czesto mam wrazenie ze odbiornik reakyjny mimo swoich wad (trudniejsza regulacja) jest jednak czym co dziala lepiej pod wzgledem tego co wydobywa sie z glosnika niz w odbiorniku z przemiana czestotliwosci.
Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re: Strojenie VE 301 Dyn

Post autor: spiga »

jacekk pisze:Czesto mam wrazenie ze odbiornik reakyjny mimo swoich wad (trudniejsza regulacja) jest jednak czym co dziala lepiej pod wzgledem tego co wydobywa sie z glosnika niz w odbiorniku z przemiana czestotliwosci.
To prawda - też zauważyłem, że o wiele łatwiej jest mi uzyskać dobry i czysty odbiór PR1 przy pomocy odbiornika reakcyjnego, niż przeciętną superheterodyną, która nie jest w stanie poradzić sobie z energooszczędnymi świetlówkosiaczami
Spiga