Witam Szanownych Kolegów,
Zdobyłem swojego pierwszego Elektrita. Skrzynka jest już oczyszczona i czeka na lepsze czasy . Wziąłem się za elektronikę i od razu pojawił się problem z cewkami. Nie było pierwszego kubka (tego przy lampie EBC3), a cewki są poszarpane. Nie ma też rdzenia, ale to chyba jest najmniejszy problem. Teraz nie wiem co mam zrobić. Uszkodzone są tylko część cewek, tak więc mógłbym wymienić część drutu i spróbować nawinąć ręcznie. Pytanie tylko jaka średnica tego drutu? Jak zmierzyć? Byłbym wdzięczny za zdjęcia z połączeniami tego kubka. Chciałem się jeszcze kolegów zapytać co zrobić chassis. Czy wyczyścić fosolem czy demontować wszystko i oddać do cynkowania? Zdjęcia przedstawiają rzeczoną cewkę oraz chassis. Z góry dziękują za odpowiedź.
Zdjęcia w galerii. http://www.galerieallegro.pl/zdjecia/Galeria/5094134/1
Pozdrawiam Michał
Ten kubek to zdaje się pierwotny obwód wejściowy. Schemat radia masz na mojej stronie - powinieneś dojść gdzie jest które podłączenie. Nie za bardzo mam teraz możliwość wyciągnąć swoje Allegro i je rozkręcać. Rdzeni tam AFAIR nigdy nie było, to były chyba cewki powietrzne, ale z pamięci mówię więc całkowitej pewności nie mam.
Chassis oczywiście do ocynku, jest w złym stanie, sam go dokładnie nie oczyścisz, a przede wszystkim nie zabezpieczysz od ponownego rdzewienia.
Przy okazji - możesz podać numer seryjny z chassis radia?
Dziękuję za szybką odpowiedź. Numer mojego chassis to 35173. Rzeczywiście są to cewki obwodu wstępnego, tylko nie mam pojęcia jak je naprawić. Jeżeli koledzy mają jakieś rozwiązanie to chętnie wysłucham. Może średnice zmierzyć mikromierzem?
michal1997 pisze:Dziękuję za szybką odpowiedź. Numer mojego chassis to 35173. Rzeczywiście są to cewki obwodu wstępnego, tylko nie mam pojęcia jak je naprawić. Jeżeli koledzy mają jakieś rozwiązanie to chętnie wysłucham. Może średnice zmierzyć mikromierzem?
Można. Ale średnica jest niekrytyczna, możesz nawinąć DNE 0.2 i też będzie dobrze. Oczywiście jak masz dostęp do licy w jedwabiu to fajnie, będą bardziej zbliżone do oryginału. Ilości zwojów nie znam, a swoich wolę nie odwijać w celu policzenia
Dziękuję za odpowiedź. Będę powoli reanimował moje radyjko. Jeżeli ktoś miałby możliwość zrobienia zdjęcia połączeń cewek w tym kubku to byłbym bardzo wdzięczny. Bez pośpiechu. Jak widać dość sporo czasu minie nim to radio uruchomię.
Pozdrawiam Michał
A nie jesteś w stanie dojść do połączeń na podstawie tego jak masz podłączony kubek w chassis i pozostałości samego kubka? Bo nie za bardzo mam teraz możliwość wywlekania i rozkręcania swojego radia.
michal1997 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Będę powoli reanimował moje radyjko. Jeżeli ktoś miałby możliwość zrobienia zdjęcia połączeń cewek w tym kubku
Pozdrawiam Michał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------