pawfil pisze:Pozwolę się włączyć do dyskusji. Uważam, że wydzielenie wątku dotyczącego szeroko pojętej historii radiotechniki, to bardzo dobry pomysł. Większość tematów poruszanych na forum dotyczy czysto technicznej strony radia. Bardzo mało postów odnosi się do historii radiotechniki, a jest to dość ciekawy temat. Radio to nie tylko technika, to też historia, ludzie.
Istnieje możliwość dodania działu lub sekcji w dziale Retro. Pozostaje kwestia, kto podejmie się moderowania takim działem i czy będzie on działem "żywym", w którym toczyć się jakaś dyskusja.
Witam, a czy moderator nie zauważa tego że tematy się powielają tylko nie bardzo chce się szukać nowym użytkownikom forum a nawet tym starszym tylko napisać nowy wątek i na pewno ktoś odpowie, kiedyś dojdzie do tego że już wszystko napisano i co dalej rozwijać się należy, ja też zaczynałem od jednego radyjka później przyszła refleksja czy mam zostać przy 10 czy dalej zbierać, następnie pomyślałem że nie tylko jest przedmiot ale warto wiedzieć gdzie skąd, jak ile a może dokumentację też, przecież cały smaczek w tym żeby dochodzić do pewnych wniosków historycznych i odnajdywać fakty mniejsze lub większe, przecież nie na tym polega kolekcjonowanie żeby tylko posiadać i nie pokazywać, jestem otwarty na różnego rodzaju pokazy wystawy i niejednokrotnie to nie ja muszę zbierać laury, (udostępniałem swoje zbiory archiwalne odnośnie regionu do wydania książkowego) i mam satysfakcję że kawałek historii został pokazany, być może ktoś by się zdecydował napisać jakąś książkę, pozdrawiam Hieronim.
Moderator zauważa, ale niestety jest bezradny w tej kwestii. Wynika to z faktu, że nie może się zwolnić z pracy i poświęcić wyłącznie śledzeniu, scalaniu i edytowaniu wszystkich takich powielonych tematów .
Jeszcze jeden , z mniej znanych ,tak sądzę,drobnych "epizodów" z historii Polskiego Radia. Oddane do eksploatacji , w 1931 roku w Łazach koło Raszyna RCN zapowiadało się w eterze , początkowo tak: Tu Polskie Radio Raszyn.Wkrótce zapowiedż uległa zmianie na " Tu Polskie Radio Warszawa " .
Powód zmiany ? , prozaiczny... Pozostawiam go domyślności Kolegów.
5 grudnia 1930 rok.Zakończenie budowy RCN Raszyn . Wysokość masztów ( dwu)
200m ,rekord w skali światowej radiofonii, moc nadajnika 120 kW ,rekord w skali radiofonii europejskiej.