BIS 101 - brumienie - jak je zminimalizować

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

BIS 101 - brumienie - jak je zminimalizować

Post autor: MKramer »

Koledzy proszę o poradę.
Mam na warsztacie wzmacniacz BIS 101 - jest model z dwiema ECC81 w preampie.
Doprowadziłem już go do ładu - wyregulowany, nowe lampy - generalnie działa świetnie. Poza jedną rzeczą - dokuczliwy brum.
Co już zrobiłem, aby z tym powalczyć:
1. żarzenie doprowadzone skrętką do lamp preampu, z symetryzacją względem masy
2. "kubek" ekranujący na pierwszą lampę ECC81
3. na próbę zwiększyłem pojemności w zasilaczu - bez rezultatu
4. rozłączyłem pętlę masy na płytce preampu i uniosłem ją względem metalowej obudowy, aby nie stykała się z metalowymi elementami tejże
5. Kombinowałem z miejscem podłączenia masy do płytki preampu

Wszytko to spełzło na niczym. Proszę o podpowiedź gdzie szukać dalej, bo straciłem wenę.

Dzięki i pozdrawiam
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: BIS 101 - brumienie - jak je zminimalizować

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli masz oscyloskop to wystarczy dokonać pomiarów składowej zmiennej w różnych punktach wzmacniacza. Podejrzewam inwerter z dzielonym obciążeniem ze względu na wrażliwość na tętnienia. Przyczyną może być też różnica prądu anodowego w poszczególnych lampach.

Czy po wyjęciu lampy odwracacza fazy zmniejsza się przydźwięk?
Ratujmy stare tranzystory!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Wymień wszystkie kondensatory elektrolityczne.Mialem na warsztacie piekny MV 3 z DDR i na mikrofonie był stały przydźwięk.Po wymianie cichutko.
T
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Wystarczy wyjąć pierwszą lampę i wzmacniacz cichnie.
Co do elektrolitów, to wyglądają i działają bez zarzutu. Dołożenie pojemności nic nie pomogło.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

A wejscie przypadkiem nie wisi w powietrzu?
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Wejście nie wisi w powietrzu, jest podłączone do masy- potencjometr skręcony na min.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Rozumiem, ze koncowka PP. Prady spoczynkowe lamp koncowych sa takie same?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

Małe podsumowanie po weekendowych działaniach:
Od razu powiem, że wprowadziłem Was w błąd pisząc, że wyjęcie pierwszej lampy powoduje, że układ cichnie. Otóż nie - wyjęcie drugiej lampy (czyli inwertera fazy) ucisza układ - co jest raczej zrozumiałe, gdyż nic nie wysterowuje lamp mocy.

1. Sprawdziłem, że żarzenie lamp przedwzmacniacza nie ma wpływu na brum - odłączenie go podczas pracy układu nie poprawia sytuacji.
2. Żarzenie lamp mocy podłączyłem skrętką bezpośrednio od transformatora do podstawek i "umasiłem" jeden koniec - w ten sposób oddzieliłem żarzenie od chassis.
3. Zmieniłem prowadzenie masy na gwiazdę - z punktem wspólnym w okolicy zasilacza. Wszystkie inne połączenia układu do masy, które były w różnych przypadkowych miejscach chassis zostały doprowadzone przewodem do tego punktu.
4. Sprawą otwartą dla mnie są kondensatory zasilacza - ich obudowy są bezpośrednio połączone do chassis - czy sensowna byłoby odizolowanie ich od obudowy i podłączenie do wspólnego punktu masy? Czy to może mieć wpływ na poziom brumu?
5.Pozostając jeszcze w temacie kondensatorów - ich działanie nie wzbudza podejrzeń - poziomy napięć w poszczególnych punktach wzmacniacza są właściwe, kondensatory nie grzeją się. Podłączanie dodatkowych pojemności w różnych punktach zasilacza nie powodowało poprawy. Założyłem więc, że kondensatory są OK i nie biorę ich pod uwagę przy szukaniu powodów brumu.

Generalnie wzmacniacz działa bardzo dobrze. Podłączona gitara basowa i paczka z 15" głośnikiem basowym brzmią mięsiście i naprawdę głośno, pomimo niedużego wzmocnienia przedwzmacniacza. Nie mam tylko żadnego pomysłu, co zrobić z cholernym brumem. Jego uciążliwość nie jest dużą, ale jest on dobrze słyszalny w momentach ciszy - dla mnie jest to nie do zaakceptowania i nie mogę takiego sprzętu oddać klientowi. poradźcie - co dalej robić?
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
MKramer
250...374 postów
250...374 postów
Kontakt:

No dobra - udało się problem zwalczyć. Nie pomogliście zbytnio, ale dziękuję za dobre chęci. :-)

Obecnie podłączenie masy układu do chassis jest zrealizowane tylko i wyłącznie przez obudowę pierwszego kondensatora filtra zasilacza. Reszta kondensatorów jest odizolowana od obudowy.
Przy zasilaczu jest także punkt wspólny masy dla całego układu, gdzie podłączenia zrobione są w topologii "gwiazdy". Ot, cała tajemnica.
Teraz wzmacniacz zachowuje się jak należy.
Pozdrawiam
Mariusz Kram
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Czy brum znika jak odłączysz (na chwilę) zasilanie, zaraz za mostkiem prostowniczym ?
Glover
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: Glover »

MKramer, czy pisząc pierwszy kondensator filtra masz na myśli C15 z http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... bis101.htm tego schematu ? Jak odizolowałeś pozostałe kondensatory filtrujące, wykonałeś / miałeś jakieś podkładki ? Mam podobny problem w BISie 105, jutro przelutuję masę w gwiazdę, nie mam tylko czym odizolować tych elektrolitów. Pytanie dodatkowe, czy przy obecnym napięciu sieci rzędu 230V a więc i podniesionym przez to napięciu anodowym nie powinno się zmienić napięcia polaryzującego siatki ? Jakie jest maksymalne napięcie anoda-siatka dla EL34? W datasheet tego nie widzę bo nie ma tam też napięcia anodowego 700V :D

edit--------------------------
Po odłączeniu siatek EL34 w punktach 112 i 113 ( http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... bis105.htm ) brumienie ustaje, czy można na podstawie tego wnioskować, że sam stopień mocy jest ok a brum pochodzi tylko i wyłącznie z przedwzmacniacza ?
ODPOWIEDZ