Pan Zygadlewicz był projektantem serii pieknych szpulowców zk246 oraz nastepcow M24xx.Najwyższ klasa światowa.
Pozdrawiam T
Designers & Constructors
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
-
- 125...249 postów
Re: Designers & Constructors
niestety w wiekszosci zakladow przemyslowych produkujacych cokolwiek (w okresie kiedy cokolwiek w polsce produkowano)
decydentami byli ludzie wywodzacy sie albo z dzialu produkcji albo z dzialu finansowego
wiec forma miala z reguly najmniejsze znaczenie decydowaly koszty lub technologiczna latwosc wykonania
decydentami byli ludzie wywodzacy sie albo z dzialu produkcji albo z dzialu finansowego
wiec forma miala z reguly najmniejsze znaczenie decydowaly koszty lub technologiczna latwosc wykonania
-
- 1250...1874 posty
Projektant projektował, potem przychodził ktos odpowiedzialny za koszta. Ograniczał liczbe części, upraszczał konstrukcję, po prostu ciął koszty produkcji i czasochłonność. Potem wkraczał do akcji inzynier i dostosowywał pomysł tak aby zachować możliwie najwięcej z funkcjonalności przy minimalizacji kosztów. Przynajmniej tak mi kiedyś to tłumaczył pewien człowiek 
Z tym że w przypadku odbiornika radiowego te proporcje projektu do zmian były kiedyś mniejsze z racji luksusowego charakteru odbiornika. W miarę popularyzacji w przypadku najtańszej klasy ten stosunek przesuwał się w stronę minimalizacji kosztów. Ot taki Pionier U czy późniejszy Promyk Lux który jest po prostu mechaniczną pokraką z swoim mechanizmem skali, kuriozalnym rozmieszczeniem transformatorów czy nawet bezsensownie umieszczoną żarówką która w zasadzie do niczego nie służy.

Z tym że w przypadku odbiornika radiowego te proporcje projektu do zmian były kiedyś mniejsze z racji luksusowego charakteru odbiornika. W miarę popularyzacji w przypadku najtańszej klasy ten stosunek przesuwał się w stronę minimalizacji kosztów. Ot taki Pionier U czy późniejszy Promyk Lux który jest po prostu mechaniczną pokraką z swoim mechanizmem skali, kuriozalnym rozmieszczeniem transformatorów czy nawet bezsensownie umieszczoną żarówką która w zasadzie do niczego nie służy.
-
- 1875...2499 postów
Hi,hi.Ten problem dotyczył całego świata.Gdy sprzęt był drogi i to bardzo, proszę Koleżenstwa a do tego dochodziła walka o zdobycie rynku trzeba było produkować solidnie.Potem gdy potaniał do głosu doszli ksiegowi i nożyczki do cięcia kosztów.Łatwo to zaobserwowac jak gwałtownie obniżyła sie jakość wyrobow około 1980 roku a w zasadzie wszelkie wielkie firmy europejskie zbankrutowaly około 1983 roku ! Japończycy pociagneli jeszcze kilka lat ale też zaczęli produkowac plastyczane ohydne gooovno.Audio na psy zeszło.I schodzi dalej.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
-
- 625...1249 postów
W końcu obejrzałem ów program, o którym pisał juju. Dowiedziałem się, że w moim ulubionym pod względem wzornictwa okresie, czyli w latach 70-tych i 80-tych udział polskich autorów w projektowaniu był bardzo ograniczony, a opierano się głównie na licencjach. Szkoda, bo myślałem, że za wyglądem np Kleopatry lub Merkurego stoją polskie nazwiska.
Temat wzornictwa użytkowego i przemysłowego jest niesamowicie ciekawy.
Temat wzornictwa użytkowego i przemysłowego jest niesamowicie ciekawy.
-
- 375...499 postów
Mnie wzorniczo na kolana powaliła RAMONA.
TO było (jest) TO. W tej chwili dwie Ramony są w profesjonalnej restauracji. Pozostanie mi tylko wnętrze.
Jakie inne radia wzorniczo Wam sie podobają?
Ja głosuję na Mazura LUX.
Zresztą chyba nie tak dawno była podobna dyskusja.
Pozdrawiam,
Wojtek
TO było (jest) TO. W tej chwili dwie Ramony są w profesjonalnej restauracji. Pozostanie mi tylko wnętrze.
Jakie inne radia wzorniczo Wam sie podobają?
Ja głosuję na Mazura LUX.
Zresztą chyba nie tak dawno była podobna dyskusja.
Pozdrawiam,
Wojtek
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 625...1249 postów
U nie wzorniczo to Telefunken Concertino, na którego cały czas poluję. Niestety ceny przerażają.
-
- 375...499 postów
Rozumiem,
Szukamy napisu TELEFUNKEN, nawet do skopiowania.
Pozdrawiam
Wojciech
Kolega Zygmunt własnie kończy Telefunkena 673WU. Ładny zwłaszcza wieczorem.Szukamy napisu TELEFUNKEN, nawet do skopiowania.
Pozdrawiam
Wojciech
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
-
- 625...1249 postów
Konkretnie myślę o Concertino 7. Ciekawe, czy sprzedając jakieś polskie lampowce w całkiem fajnym stanie uda mi się na niego uzbierać.