Witam
Wpadł mi do głowy taki pomysł aby z jednego transformatora zasilać różnymi napięciami osobno przedwzmacniacz i końcówkę mocy(5W SE).
pierwsze uzwojenie 190V AC (końcówka mocy)
drugie uzwojenie 300V AC (przedwzmacniacz)
Oba uzwojenia przystosowane pod mostek graetza.
Transformator miałby zasilać układ do testowania przedwzmacniaczy gitarowych z końcówką na 6P14P.
Dwa pozostałe uzwojenia (żarzenia i zasilania przekażników) pomijam chodzi tylko o anodowe.
Czy takie rozwiązanie będzie poprawne ?
Dwa uzwojenia anodowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 500...624 posty
-
- 3125...6249 postów
Re: Dwa uzwojenia anodowe
Witam
Takie rozwiązanie zmniejszy wahania napięcia zasilania przedwzmacniacza przy zmiennym poborze prądu przez stopień mocy w klasie B, zmniejsza też straty mocy w filtrze wygładzającym. Są trzy rozwiązania:
1. oddzielne uzwojenia i dwa mostki,
2. jedno wspólne uzwojenie wtórne z odczepami i dwa prostowniki pełnookresowe tak jak w przypadku lamp prostowniczych,
3. oddzielne uzwojenia, jeden mostek prostowniczy i prostownik półokresowy dla przedwzmacniacza.
Takie rozwiązanie zmniejszy wahania napięcia zasilania przedwzmacniacza przy zmiennym poborze prądu przez stopień mocy w klasie B, zmniejsza też straty mocy w filtrze wygładzającym. Są trzy rozwiązania:
1. oddzielne uzwojenia i dwa mostki,
2. jedno wspólne uzwojenie wtórne z odczepami i dwa prostowniki pełnookresowe tak jak w przypadku lamp prostowniczych,
3. oddzielne uzwojenia, jeden mostek prostowniczy i prostownik półokresowy dla przedwzmacniacza.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 500...624 posty
Może nie precyzyjnie opisałem ale chodziło mi o dwa oddzielne uzwojenia i dwa mostki.
Dziękuję AZ12 za rozwianie wątpliwości.
Dziękuję AZ12 za rozwianie wątpliwości.
-
- 3125...6249 postów
Witam ponownie.
Wadami tego rozwiązania jest konieczność użycia co najmniej 8 diod prostowniczych oraz konieczność zapewnienia odpowiedniej wytrzymałości izolacji między uzwojeniami. Ma to znaczenie we wzmacniaczach lampowych o dużej mocy gdzie napięcia przekraczają 500V.grabel pisze:Może nie precyzyjnie opisałem ale chodziło mi o dwa oddzielne uzwojenia i dwa mostki.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 625...1249 postów
Witam. Jeśli chodzi o ilość uzwojeń wtórnych, to nie ma ograniczeń co do ilości . Jedynym ograniczeniem jest ilość miejsca na karkasie. Pamiętaj jednak, że uzwojenie pierwotne musi dostarczyć odpowiedniej mocy. Jeśli zależy Ci na większej stabilności napięcia jak i prądu, jaki będzie dostarczł zasilacz , to uzwojenia wtórne wykonaj z zapasem około 20% jeśli idzie o wydajność prądową uzwojenia w porównaniu do przewidywanego obciążenia. Co zaś dotyczy izolacji, to wymagania są praktycznie te same jakie dotyczą izalacji pomiędzy uzwojeniem pierwotnym i uzwojeniem wtórnym.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
Mark Twain
-
- 500...624 posty
Witam
Zlecę wykonanie transformatora.
Ma to być wzmacniacz małej mocy 5W SE do domowego grania(testowania przedwzmacniaczy).
Izolacje uzwojeń powinny wytrzymać bez problemu.
Obsada lamp to 5 x 6N2P-EW przedwzmacniacz i 6P14P-EW końcówka mocy.
Zlecę wykonanie transformatora.
Ma to być wzmacniacz małej mocy 5W SE do domowego grania(testowania przedwzmacniaczy).
Izolacje uzwojeń powinny wytrzymać bez problemu.
Obsada lamp to 5 x 6N2P-EW przedwzmacniacz i 6P14P-EW końcówka mocy.
-
- 625...1249 postów
Witam,
1. Jeżeli posiadasz jakiś TS50 przewidziany do prostownika lampowego można rozważyć podpięcie skrajnych anodowych końcówek do prostownika Gretza - masz wtedy przykładowo 0V, 250V, 500V - pozostaje tylko zbić 500V do sensownego napięcia dla przedwzmacniacza (dioda Zenera szeregowo albo prosty stabilizator na Mosfecie).
2. Kiedyś tam zastosowałem dodatkowy transformator 36V/230V - z powielaczem Delona dawał około 80V napięcia, co pozwoliło podwyższyć napięcie przedwzmacniacza do 380V.
3. Kiedyś tam zastosowałem napięcie żarzenia lampy prostowniczej (4V) do zasilenia uzwojenia wtórnego małego transformatorka do druku (12V/230V) - jak w punkcie 2.
Pozdrawiam!
1. Jeżeli posiadasz jakiś TS50 przewidziany do prostownika lampowego można rozważyć podpięcie skrajnych anodowych końcówek do prostownika Gretza - masz wtedy przykładowo 0V, 250V, 500V - pozostaje tylko zbić 500V do sensownego napięcia dla przedwzmacniacza (dioda Zenera szeregowo albo prosty stabilizator na Mosfecie).
2. Kiedyś tam zastosowałem dodatkowy transformator 36V/230V - z powielaczem Delona dawał około 80V napięcia, co pozwoliło podwyższyć napięcie przedwzmacniacza do 380V.
3. Kiedyś tam zastosowałem napięcie żarzenia lampy prostowniczej (4V) do zasilenia uzwojenia wtórnego małego transformatorka do druku (12V/230V) - jak w punkcie 2.
Pozdrawiam!