Witam Szanownych
czy ktoś na naszym ślicznym forum ma jakieś doświadczenie z aktywnymi przetwornikami gitarowymi? nie chodzi mi o techniczne aspekty, tylko te, których matematyka nie ujmuje. ktoś z Was gra lub grał na aktywnych? może się wypowiedzieć, które woli? zastanawiam się nad klasykami EMG 81/85 tyle tylko, że drogie (650PLN). drugia opcja - Tesla AH-1/2/3/4 są tańsze dwie stówy. nie mam możliwości wsadzenia i wypróbowania na moim sprzęcie więc trochę zakup na oślep.
Pozdrawiam
Aktywne przetworniki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- haterkmp
- 625...1249 postów
Aktywne przetworniki
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
-
- 375...499 postów
Re: Aktywne przetworniki
Używam EMG 81/60.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że mają trochę więcej wysokich tonów w porównaniu z pasywnymi.
Wbrew ogólnie panującym poglądom można na nich "ukręcić" ładny clean.
Do muzyki metalowej dobry zestaw.
Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że mają trochę więcej wysokich tonów w porównaniu z pasywnymi.
Wbrew ogólnie panującym poglądom można na nich "ukręcić" ładny clean.
Do muzyki metalowej dobry zestaw.
Miałem EMG 81, dla mnie nie miał niestety za dużo górki, a clean wychodził nieco zamulony, bez "szklanki". Na mocnych przesterach gadało to dobrze, crunch (szczególnie lampowy) już gorzej.
W tej chwili mam EMG H4. Z oryginalną "elektryką" gitary to był metr mułu. Do każdego z 2 przetworników dołożyłem wtórniki na JFETach, dalej potencjometr głośności i na wyjście (regulacja barwy jest mi zbyteczna). Zaletą tego rozwiązania jest, że można pobawić się w kształtowanie brzmienia wstawiając między pickup i wtórnik obwody RC - możemy dzięki temu tłumić i przesuwać szczyt charakterystyki przetwornika występujący na jego częstotliwości rezonansowej.
Problemem (jak dla mnie) układów z pasywnymi przystawkami jest ich obciążenie przez regulatory w gitarze i kabel - to powoduje tłumienie wysokich częstotliwości, a co za tym idzie zamulenie i brak "szklanki". Oczywiście "szklisty" clean nie zawsze jest porządany, ale lepiej go mieć u źródła i stłumić we wzmacniaczu (lub regulatorem na gitarze) niż go nie mieć i kombinować jakby go tu wyciągnąć. A ja lubię jak gitara "krzyczy" górką na cleanie i crunchu .
W tej chwili mam EMG H4. Z oryginalną "elektryką" gitary to był metr mułu. Do każdego z 2 przetworników dołożyłem wtórniki na JFETach, dalej potencjometr głośności i na wyjście (regulacja barwy jest mi zbyteczna). Zaletą tego rozwiązania jest, że można pobawić się w kształtowanie brzmienia wstawiając między pickup i wtórnik obwody RC - możemy dzięki temu tłumić i przesuwać szczyt charakterystyki przetwornika występujący na jego częstotliwości rezonansowej.
Problemem (jak dla mnie) układów z pasywnymi przystawkami jest ich obciążenie przez regulatory w gitarze i kabel - to powoduje tłumienie wysokich częstotliwości, a co za tym idzie zamulenie i brak "szklanki". Oczywiście "szklisty" clean nie zawsze jest porządany, ale lepiej go mieć u źródła i stłumić we wzmacniaczu (lub regulatorem na gitarze) niż go nie mieć i kombinować jakby go tu wyciągnąć. A ja lubię jak gitara "krzyczy" górką na cleanie i crunchu .
Pozdrawiam
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
Sebastian
Jestem tylko amatorem, który może się mylić.
Uroczyście obiecuje, że będę dawał rezystor antyparazytowy na każdą siatkę i bramkę.
- haterkmp
- 625...1249 postów
kupiłem EMG 81 sztuk raz. piękny
nawet mój zamulony harlequin zaczął gadać bez wspomagacza w postaci DS-1. a wydawało mi się, że pickupu gibson 700T/800T są spoko... bardzo fajnie i skutecznie działa dołączona korekcja. niedługo jak uruchomię slo-recto-twina to sąsiedzi (i żona) troche mnie znienawidzą
ciekawe jeszcze, czy jak podbije częstotliwość rezonansową emg to będzie lepiej... hmm
ogólnie polecam EMG 81 każdemu kto szuka mocniejszego brzmienia

ogólnie polecam EMG 81 każdemu kto szuka mocniejszego brzmienia
in gain we trust
...i praktycznie zerowej reakcji na volume...
btw. 18V troche poprawia selektywność.

btw. 18V troche poprawia selektywność.
'All the stars in the north are dead now.'
- haterkmp
- 625...1249 postów
LuC zdefiniuj "praktycznie"
na moim piecyku (cornford harlequin) przy każdych ustawieniach gainu mogę czynić cuda a`la Skawiński i jego mały palec na vol w gitarze. jest bezpośrednia reakcja na każdą zmianę. DS-1 z wicked triangle mode też reaguje. nie do końca rozumiem dlaczego volume miałby nie działać. praw fizyki nie zmieniają napisy made in usa... nawet w emg potencjometr działa jak ten z telpodu...
i BTW selektywność to bardziej dział radio retro...
na moim piecyku (cornford harlequin) przy każdych ustawieniach gainu mogę czynić cuda a`la Skawiński i jego mały palec na vol w gitarze. jest bezpośrednia reakcja na każdą zmianę. DS-1 z wicked triangle mode też reaguje. nie do końca rozumiem dlaczego volume miałby nie działać. praw fizyki nie zmieniają napisy made in usa... nawet w emg potencjometr działa jak ten z telpodu...
i BTW selektywność to bardziej dział radio retro...
in gain we trust