Czy ktoś z forumowiczów wykupuje na Wolumenie kondensatory Aerovox 3300uF/450V? Bo co nie przyjade to juz mi gość mówi ze rano wykupili i tylko pojedyncze mi zostają. Ciekaw jestem czy to któryś z was mnie wyprzedza
Czy ktoś z forumowiczów wykupuje na Wolumenie kondensatory Aerovox 3300uF/450V? Bo co nie przyjade to juz mi gość mówi ze rano wykupili i tylko pojedyncze mi zostają. Ciekaw jestem czy to któryś z was mnie wyprzedza
Ktoś z wolumenowców już kiedyś wspominał, że tak robią Szczęśniaki (ojciec i syn), ale chyba dotyczyło to lamp.
Z tego co pamiętam to są akurat te, co miały "faworyzować parzyste harmoniczne"- można by było przed Florkiem obalić tę tezę za pomocą analizatora widma, albo próbować dowieść prawdziwości tego stwierdzenia za pomocą prawa Senicza .
Czy to są "nówki"? Cena jest bardzo zachęcająca. Nigdy nie miałem szczęścia natknąć się na taką okazję na Wolumenie.
Kiedyś skusiłem się na używane Aerovoxy na stoisku z częściami od klimatyzatorów, pomp itp. Kupiłem płytę z 8 sztukami kondensatorów i okazało się, że WSZYSTKIE (100%) były niesprawne
Dokładnie tak - całkowicie wyschnięte (ZERO, no prawie zero pojemności). O tym, że wyschły przekonałem się, bo je rozebrałem, po tym jak się okazało, że są do kitu i żadne zabiegi formujące nie są w stanie wybudzić ich z niebytu.
edi_pg pisze:Jak dokładnie moge sprawdzic zuzycie kondensatora? Jestem ciekaw czy kondensator ma 3300uf czy np. juz tylko 1000. Jak to moge sprawdzic? Obliczyc?
Dobrze byłoby sprawdzić impedancję takiego kondensatora, albowiem impedancja ta szybko wzrasta podczas wysychania kondensatora. Niekiedy kondensator posiada jeszcze sporą pojemność lecz duża impedancja dyskwalifikuje go do dalszego stosowania. Niektóre mierniki pojemności posiadają również funkcję pomiaru impedancji kondensatorów. Można też samemu wykonać taki układ pomiarowy (w którymś ze starszych roczników „Radioelektronika” był zamieszczony prościutki schemat takiego przyrządu).