Witam kolegów,
Czy Telefunken Specjal był produkowany w jednym rodzaju skrzynki czy jak na zdjęciach poniżej:
Telefunken Specjal
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Telefunken Specjal
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
Re: Telefunken Specjal
Witam
Kilka słów wyjaśnienia
1.Oba zdjęcia są mojego autorstwa.
2.W dostępnych mi materialach zródlowych TFK Specjal 132 Z występuje w obudowie jak na dolnym zdjęciu (jaśniejszy kolor skrzynki ) .
3.Zawartość wnętrza odbiornika w ciemniejszej skrzynce - bardziej przypominającej model 133 Uniphon była identyczna jak tego jaśniejszego. Skrzynka jest wykonana bardzo solidnie i profesjonalnie.
Wszystkie otwory :pod gałki ,mocowanie chassis ,mocowanie glośnika idealnie pasują do zastosowanych ,,wnętrzności ,,.
4.Nie udalo mi się ustalić ,również za pośrednictwem poprzedniego wlaściciela, czy jest to fabryczna odmiana odbiornika ,czy w prześzłości np. podczac naprawy zamieniono skrzynkę -jak to często bylo z tylnymi ściankami czy w końcu ktoś dorobil inną obudowę ) stąd moja decyzja o opublikowaniu obu zdjęć jak ciekawostki licząc na to ,że może ktoś będzie posiadal więcej informacji .
Kilka słów wyjaśnienia
1.Oba zdjęcia są mojego autorstwa.
2.W dostępnych mi materialach zródlowych TFK Specjal 132 Z występuje w obudowie jak na dolnym zdjęciu (jaśniejszy kolor skrzynki ) .
3.Zawartość wnętrza odbiornika w ciemniejszej skrzynce - bardziej przypominającej model 133 Uniphon była identyczna jak tego jaśniejszego. Skrzynka jest wykonana bardzo solidnie i profesjonalnie.
Wszystkie otwory :pod gałki ,mocowanie chassis ,mocowanie glośnika idealnie pasują do zastosowanych ,,wnętrzności ,,.
4.Nie udalo mi się ustalić ,również za pośrednictwem poprzedniego wlaściciela, czy jest to fabryczna odmiana odbiornika ,czy w prześzłości np. podczac naprawy zamieniono skrzynkę -jak to często bylo z tylnymi ściankami czy w końcu ktoś dorobil inną obudowę ) stąd moja decyzja o opublikowaniu obu zdjęć jak ciekawostki licząc na to ,że może ktoś będzie posiadal więcej informacji .
Jedrek
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Re: Telefunken Specjal
Dzięki za tyle, czekamy więc obydwaj na więcej informacji.
Ja posiadam tą jaśniejszą wersję ale bez tylnej ścianki Pozdrawiam
Ja posiadam tą jaśniejszą wersję ale bez tylnej ścianki Pozdrawiam
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z