Mullard MAS 231 / Philips 681

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Samson
500...624 posty
500...624 posty

Mullard MAS 231 / Philips 681

Post autor: Samson »

Chciałbym wszystkim przedstawić kolegę z rodowodem królewskim, tj. ze Zjednoczonego Królestwa :D Oto Mullard MAS 231 z 1948r. :) Produkowany był również jako Philips model 681. Odbiornik jest bardzo ciekawy pod względem konstrukcyjnym, m.in. posiada przeciwsobną końcówkę mocy na dwóch lampach EL33, ciekawy jest też sposób w jaki przełączany jest zakres fali oraz sposób rozmieszczenia elementów na chassis - wszystko prosto i logicznie :) Radio posiada zakres fal długich, fal średnich i kilka zakresów fal krótkich. Ogromna skala z mnogością cyferek robi wrażenie :) Z prawej strony odbiornika znajdują się kolejno (patrząc od przodu radia): potencjometr siły głosu z wyłącznikiem oraz potencjometr barwy tonu. Z lewej zaś strony radia są kolejno: pokrętło strojenia oraz przełącznik zakresu fal. Obsadzony jest lampami tzw. octalowej serii czerwonej, a są to: 2 x EF39, 2 x ECH35, EBC33, 2 x EL33, AZ31 oraz oczko EM34. Jak widać na zdjęciach brak jest dwóch lamp EL33, które są ciężko dostępne (zwłaszcza w Polsce), a ich ceny za granicą też nie należą do najniższych. Zamiast EL33 dam łatwiej dostępne 6F6G. Radio jest w stanie jeszcze przed renowacją, ale na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku prócz elektrolitów, które mają ślady po wyciekach oraz dolnej podstawy obudowy, która jest osobno. Uruchomienie i odnowienie tego radia pozostawiam na przyszłe miesiące. Radio posiadam już od dłuższego czasu, a chcę je zaprezentować dla potomności, tudzież jako pomoc przy renowacji tychże odbiorników :) Chciałem wstawić jego zdjęcia na RM, ale ostatecznie zrezygnowałem. Mam nadzieję, że któryś z Szanownych Kolegów skorzysta z tych zdjęć :) Zapraszam więc do zapoznania się z zamieszczonymi niżej fotografiami tego nietuzinkowego odbiornika :)
Ostatnio zmieniony ndz, 22 lutego 2015, 21:00 przez Samson, łącznie zmieniany 1 raz.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Re: Mullard MAS 231 / Philips 681

Ciąg dalszy zdjęć
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

EL33 i EL3 to to samo poza cokołem, więc można przecokołować EL3 i będzie dobrze. A EL33 na angielskim Ebayu nie są trudne do kupienia,choć łącznie z kosztami przesyłki przesadnie tanie nie będą.
Samson
500...624 posty
500...624 posty

Zgadza się. W przeliczeniu z funtów na złotówki to tanie nie są. Ale bez przeróbek mogę wstawić 6F6G i też będzie ok. Mam na składzie dwie takowe lampy, ale za radio będę brał się, przy moim tempie prac, pewnie za jakieś 2-3 miesiące z górą :)