Chciałbym wszystkim przedstawić kolegę z rodowodem królewskim, tj. ze Zjednoczonego Królestwa

Oto Mullard MAS 231 z 1948r.

Produkowany był również jako Philips model 681. Odbiornik jest bardzo ciekawy pod względem konstrukcyjnym, m.in. posiada przeciwsobną końcówkę mocy na dwóch lampach EL33, ciekawy jest też sposób w jaki przełączany jest zakres fali oraz sposób rozmieszczenia elementów na chassis - wszystko prosto i logicznie

Radio posiada zakres fal długich, fal średnich i kilka zakresów fal krótkich. Ogromna skala z mnogością cyferek robi wrażenie

Z prawej strony odbiornika znajdują się kolejno (patrząc od przodu radia): potencjometr siły głosu z wyłącznikiem oraz potencjometr barwy tonu. Z lewej zaś strony radia są kolejno: pokrętło strojenia oraz przełącznik zakresu fal. Obsadzony jest lampami tzw. octalowej serii czerwonej, a są to: 2 x EF39, 2 x ECH35, EBC33, 2 x EL33, AZ31 oraz oczko EM34. Jak widać na zdjęciach brak jest dwóch lamp EL33, które są ciężko dostępne (zwłaszcza w Polsce), a ich ceny za granicą też nie należą do najniższych. Zamiast EL33 dam łatwiej dostępne 6F6G. Radio jest w stanie jeszcze przed renowacją, ale na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku prócz elektrolitów, które mają ślady po wyciekach oraz dolnej podstawy obudowy, która jest osobno. Uruchomienie i odnowienie tego radia pozostawiam na przyszłe miesiące. Radio posiadam już od dłuższego czasu, a chcę je zaprezentować dla potomności, tudzież jako pomoc przy renowacji tychże odbiorników

Chciałem wstawić jego zdjęcia na RM, ale ostatecznie zrezygnowałem. Mam nadzieję, że któryś z Szanownych Kolegów skorzysta z tych zdjęć

Zapraszam więc do zapoznania się z zamieszczonymi niżej fotografiami tego nietuzinkowego odbiornika