Mende M169/35W

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
spiga
375...499 postów
375...499 postów

Re: Mende M169/35W

Post autor: spiga »

Odświeżam temat, bo dzięki koledze z forum stałem się posiadaczem tego właśnie modelu.
Niestety wiek trochę dał mu się we znaki a i ktoś nad nim nieco popracował, co widać szczególnie gdy się zajrzy pod chassis.
GW_4.jpg
GW_5.jpg
W posiadanym przeze mnie modelu "W" widać charakterystyczne białe, podłużne ale o przekroju owalnym kondensatory, których tu nie widzę, za to dodano jakieś czarne smolaki i opory drutowe ...
Interesuje mnie jak było.
Może jakiś szczęśliwy posiadacz tego modelu (GW, dla przypomnienia) mógłby zrobić zdjęcie chassis od spodu z widokiem elementów i połączeń, tobym sobie wyrobił wyobrażenie i popracował nad odtworzeniem :)
Przeglądając strony zauważyłem także, że:
    - do tylnej ścianki tego modelu przymocowana była konstrukcja z blachy (osłona termiczna baretera?). Interesowałaby mnie ta konstrukcja, a szczególnie jej wymiary
    - otwór pod eliminatorem przesłonięty był płytką z tworzywa z 3 otworami - u mnie jest "pusty", więc jestem żywotnie zainteresowany jego niewypełnieniem
    GW_2a.jpg
    GW_2b.jpg
    Słowem, pomóżcie!
    Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
    Spiga
    ed_net
    625...1249 postów
    625...1249 postów

Post autor: ed_net »

DSCF0352.JPG
    Witam !
    Odzyskałem aparat więc zgodnie z obiecanką zamieszczam fotki chassis od spodu.
    Rzeczywiście były owalne kondensatory owinięte w rodzaj papieru , u mnie się ostały chyba 3 ; z czego jeden byłem zmuszony owinąć podobnym papierem , bo się rozlatywał zupełnie. Dodane u mnie są dwa kondensatory współczesne , reszta elementów wygląda mi ,że jest z epoki.
    Natomiast spojrzałem dzisiaj na Allegro , pojawiło się kolejne Mende i z tego co zauważyłem to już jest trzeci rodzaj gałki z tyłu radia i za każdym razem inna.
    A oto fotki .
    Pozdrawiam ed_net.
    Awatar użytkownika
    spiga
    375...499 postów
    375...499 postów

Jestem przekonany, że z tyłu powinna być gałka jak na zdjęciu i opisie:
    0ef0_1.jpg
    779e_12.jpg
    A ten z aukcji ma po prostu zamienione gałki - ktoś zdjął ze sperrkreis'a i wstawił do barwy tony (i vice versa, oczywiście :) )
    Spiga
    Piotrek J.
    625...1249 postów
    625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Ktoś zamienił gałki przednią z tylną... U mnie są takie.
    Wg instrukcji serwisowej były 4 rodzaje gałek - 1) do regulacji barwy tonu, głośności i kondensatora eliminatora, 2) do strojenia i reakcji, 3) przełącznik zakresów i 4) przełącznik eliminatora.
    Awatar użytkownika
    spiga
    375...499 postów
    375...499 postów

Dopiero gdy się przyjrzałem okazało się, że każdy z posiadanych egzemplarzy jest w innym stopniu "ukompletowania"
    Mój lepiej ukompletowany mende 169/35W wygląda od spodu tak:
    m169_35w unv.jpg
    Widać, ze ktoś dodał coś (krótkie z przełącznikiem!?)
    Myślę, ze warto byłoby poprzeglądać układ połączeń pod chassis w obu wersjach - w sieci niestety nie spotkałem takich ujęć :(
    Spiga
    Piotrek J.
    625...1249 postów
    625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Moje Mende przed robieniem wyglądało tak jak na zdjęciu.
    Na szczęście kawałki porcelanowych kondensatorów i etykietki zachowały się w skrzynce, więc po wygotowaniu i ściśnięciu lekkim mogłem włożyć zwijki do naprawionych osłonek.
    Brakuje oryginalnego kondensatora elektrolitycznego i kondensatora od barwy dźwięku.