Miernik UM-3a
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Miernik UM-3a
Drodzy forumowicze.
Mam sobie taki analogowy mierniczek, którego w zasadzie nigdy nie używałem do celów pomiarowych.
Odkopałem go ostatnio i okazało się, że przekłamuje dość zdrowo przy pomiarach napięcia.
Przy pomiarze napięcia sieci - zaniża o 10V z 237 na 227.
Przy pomiarze napięcia baterii 6F22 zaniża makabrycznie z 9,37 na 2,2V.
Macie jakieś sugestie?
Mam sobie taki analogowy mierniczek, którego w zasadzie nigdy nie używałem do celów pomiarowych.
Odkopałem go ostatnio i okazało się, że przekłamuje dość zdrowo przy pomiarach napięcia.
Przy pomiarze napięcia sieci - zaniża o 10V z 237 na 227.
Przy pomiarze napięcia baterii 6F22 zaniża makabrycznie z 9,37 na 2,2V.
Macie jakieś sugestie?
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 2500...3124 posty
Re: Miernik UM-3a
Mała rezystancja wewnętrzna miernika?
-
- 3125...6249 postów
Miałem parę tych "cegieł" od UM-3 do UM-5 i każdy fałszował przy pomiarach napięcia zmiennego.
50 kom to tak mało?Einherjer pisze:ała rezystancja wewnętrzna miernika?
-
- 1250...1874 posty
Wiesz, to że fałszuje na zmiennym jestem jeszcze w stanie zrozumieć biorąc pod uwagę jak ten pomiar jest realizowany.
Zastanawia mnie pomiar napięcia stałego. Myślałem, że bateria jest słaba i po prostu miernik wywołuje taki spadek napięcia, ale równolegle podłączony multimetr pokazuje prawidłowo.
Zastanawia mnie pomiar napięcia stałego. Myślałem, że bateria jest słaba i po prostu miernik wywołuje taki spadek napięcia, ale równolegle podłączony multimetr pokazuje prawidłowo.
-
- 1250...1874 posty
Witamdisaster pisze:Wiesz, to że fałszuje na zmiennym jestem jeszcze w stanie zrozumieć biorąc pod uwagę jak ten pomiar jest realizowany.
na zmiennym niedokładność +_ 5% to raczej w normie,na stałym masz ewidentną usterkę w układzie pomiarowym,optuję za uszkodzonym rezystorem,potrzebny będzie schemat i jego analiza.
pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
No przy zakresie pomiarowym 300V i klasie dokładności 3, wychodzi błąd maksymalny 3*300/100 = 9V, więc jeszcze się łapie na normę.
-
- 3125...6249 postów
Znalazłem taki schemacik. http://tzok.elektroda.eu/sch/Um-3a.gif
Parokrotnie miałem problem z diodami GR405 i tu był problem z przekłamaniami odczytu napięcia zmiennego. Może w Twoim przypadku są zwarte?
Parokrotnie miałem problem z diodami GR405 i tu był problem z przekłamaniami odczytu napięcia zmiennego. Może w Twoim przypadku są zwarte?
-
- 1250...1874 posty
Na zmiennym jest w miarę ok.
Na stałym jest dramat.
Przyznam szczerze, że nie chciało mi się do tej pory tego rozkręcać
Wieczorem może zerknę i pomierzę rezystory.
[edit]
Miernik był grzebany już, część rezystorów jest wymieniona.
Myślę, że nie ma sensu go katować i grzebać w nim bardziej.
Niech spoczywa w pokoju
Na stałym jest dramat.

[edit]
Niech spoczywa w pokoju

-
- 1250...1874 posty
Witajdisaster pisze:Na zmiennym jest w miarę ok.
Na stałym jest dramat.
[edit]
Niech spoczywa w pokoju
nie korci cię,aby pomierzyć rezystory 4 x 7,5 om jeśli cegła "cygani "na wszystkich zakresach U- ?
pozdrawiam R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 500...624 posty
Przepraszam za odgrzewanie starego wątku, ale udało mi się przed chwilą doprowadzić UM-4A do właściwego wskazywania napięć zmiennych - błąd ok. 1% - przedtem łgał jak najęty - na 230 V pokazywał 195! Ponieważ lubię ten miernik chciałem go wykalibrować w MERASERWIE, niestety, nie robią już tych rzeczy - panie, to złom, nikt tego nie używa, nie ma części, nie ma ludzi, ERA padła etc.TELEWIZOREK52 pisze:Znalazłem taki schemacik. http://tzok.elektroda.eu/sch/Um-3a.gif
Poszukałem w sieci i prostownik GR405, a właściwie "półmostek, który miał spadki ok. 0,5 V zastąpiłem dwiema diodami MD1872. I tu mam zagwozdkę - wujek gugiel nie wie, co to za ptica! Najpierw wlutowałem dwie diody DOG 53 - była poprawa, ale dopiero przy tych MD naprawdę zagrało! Mam te diody z demontażu jakichś urządzeń AMPEX'a, tego od magnetowidów, mają Uf ok 220 mV na Metex'ie.
Jakby co, to jeszcze jedna parka jest do wzięcia, poza tym mam trochę części do tych "cegieł", skalę do UM4a, jakieś szybki a przede wszystkim sprawny ustrój do UM4 i UM4a. Oddam za dobre słowo

Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
-
- 375...499 postów
Dawniej w miernikach stosowano prostowniki kuprytowe, których charakterystyki różniły się od diod germanowych czy krzemowych. Do wspomnianych diod należą tzw. SIRUTORY, czasem można na nie natrafić na All. Reasumując chodzi o początek charakterystyki diody. Pewnie mogłaby być galena gdyby nie kłopot z ustawieniem ostrza we właściwym miejscu i stabilnym utrzymaniem pozycji.
-
- 1875...2499 postów
W miernku szlenie ważne sa posobniki i boczniki.To jest pieta Achillesa.Diody jak zrobił "akordeon" tez ważne.Lubiłem ten miernik a dobry analog nadal niezastapiony.Miał dobre ustrojstwo i wart grzechu.Niestety dzis króluja chnole z badziewnym digitalem dobrym do sprawdzenia akku w aucie.Ale tez uzywam bo cena pasuje.
T
T