Króciutkie pytanie o koszty

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Macck
250...374 postów
250...374 postów

Re: Króciutkie pytanie o koszty

Post autor: Macck »

Okej, znalazłem w garażu śrubę mikrometryczną, faktycznie, suwmiarka bardzo przekłamała pomiar :-) :lol: Wynik suwmiarką - 0,14mm, wynik śrubą 0,34mm
Wniosek jest taki że uzwojenie pierwotne i tak będę musiał przewinąć, bo wg. moich obliczeń potrzebuję 0,4mm i to jest wymiar bez lakieru izolacyjnego.
A więc zakładam z nomogramu (dokładniej) 4,1zw/v + 5% na wtórnych

Pri: 943zw/0,4mm 180m drutu z zapasem
Sec: 861zw/0,33mm 200v 220mA ~170m drutu z zapasem
Sec2: 27zw/1,3mm 6,3V 3,5A ~7m drutu
Sec3: 36zw/0,7mm (8,5V dla stabilizowanego żarzenia dla lamp preampu i inwertera) 9m drutu z zapasem
Obrazek
faktus
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: faktus »

Witam. Widzę, że masz wątpliwości co do słuszności pewnych wzorów. Pierwszy wzór ze strony Fonaru o który pytasz informuje o potrzebnym przekroju rdzenia do przeniesienia danej mocy (przekrój jest podany z uwzględnieniem izolacji blach). W drugim przypadku jeśli mamy pewien rdzeń o określonych wymiarach obliczamy użyteczny przekrój żelaza w danym rdzeniu potrzebny do obliczeń. Co zaś tyczy różnicy mocy transformatorów wykonanych na identycznych rdzeniach, to sprawa jest banalnie prosta. Poprostu zastosowano taki rdzeń aby uzwojenia zmieściły się dlatego mają inne oznaczenia swojej mocy. Jeśli idzie o obliczenia transformatora to Twój rdzeń ma wystarczający przekrój aby przenieś podaną moc. Jednak może być problem aby pomieścić uzwojenia. Przy podanych średnicach na 1cm/2 zmieści się przy idealnym nawijaniu: drut 0,4mm- 450 zwojów, drut 0,33mm- 650 zwojów, drut 0,7mm- 160 zwojów, drut 1,2mm- 55 zwojów. Do tego dojdzie izolacja. Musisz mieć świadomość tego że czym więcej uzwojeń tym więcej miejsca potrzebnego na nawinięcie uzwojeń. Moja rada jest taka jeśli masz sprawny transformaror, to nawiń uzwojenie anodowe pozostawiając uzwojene pierwotne, przeliczając usuwane uzwojenie wtórne i znając jego napięcie obliczysz potrzebną liczbę zwojów. Uzwojenia żarzenia nawiń na drugim rdzeniu. W razie pytań pisz na PW.
" Nigdy się nie tłumacz-przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą i nigdy nie mów prawdy ludziom, którzy na nią nie zasługują "
Mark Twain
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Do tego samego namawiam od drugiej strony tego wątku-to najłatwiejszy sposób na teesa!
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Okej, koniec gadania czas przejsc do czynu, zamówiłem drut nawojowy i robię to co kolega napisał.
Jednocześnie zamowilem transformatory u Kacpra.
Obrazek
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Transformator nawinięty, drutem 0,4 zwojów nawet już nie wiem ile, bo nawinąłem "około" tyle co miało być, wyszło za mało i na czuja dowinąłem resztę i wyszło 203,5V bez obciążenia pod obciążeniem 180mA trzy mniej (mierzone). Wyszło, że gdybym przewinął cały to ni cholery bo to nie weszło do tego rdzenia. Teraz jeszcze drugie trafo do zarzenia ale to sobie poczeka, bo wracam na semestr do akademika, i gdzieś dopiero przelotem na święta będę coś organizował dalej.
Tg od Kacpra będą takie

Raa =8k omów
Ri =38k omów
fd (-3dB)=30 herców
fg (-3dB)=30k herców
P= 20 watów
Z=8 omów

Opłacę je niebawem. Wokół tych traf powstanie jakiś push-pull na EL84, myślę że dodatkowo ulatralinearnie. Tutaj się zacznie przygoda z doborem aplikacji tych lamp wraz z stopniem przedwzmacniacza i inwerterem. No i zastanawiam się czy jest sens wstawiać ten wspomniany wcześniej prostownik lampowy.
Obrazek
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Post do skaskowania.
Obrazek