Bateryjny Juhas

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Bateryjny Juhas

Post autor: staku »

veturilo pisze: Myślę, że będziesz mógł to wszystko zweryfikować.
Dokładnie tak :) .
jacekk pisze: Klucz to elektroliza.
Jacku, dzięki za opis czyszczenia. W sobotę zapuściłem reaktor i pomimo tego, że miałem co innego do roboty i wcale się nie postarałem, agregat przejrzał na oczy. W paru miejscach rdza nie była dokładnie obdrapana mechanicznie i to się nieco zemściło, ale potwierdzam, z użyciem elektrolizy można uratować zgnity agregat. Wybaczcie słabe fotki, mam w aparacie stłuczony wyświetlacz i trudno wycelować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

veturilo pisze: Myślę, że będziesz mógł to wszystko zweryfikować.
Tak więc wreszcie coś dłubnąłem przy chassis do Juhasa.
Z cewkami problem taki, ze nawinąłem je jeszcze jesienią i teraz nie pamiętam, czy trzymałem się dokładnie danych książkowych.
P1110202.JPG
Całość została sklecona do kupy, i o ile wzmacniacz ładnie ruszył od strzała, to heterodyna nie miała ochoty pracować na żadnym z zakresów.
P1110623.JPG
Posprawdzałem dla pewności wszystkie połaczenia i nic. Pomyślałem, że albo lampa, albo rdzenie, a że łatwiej o rdzenie, toteż udałem się do mojej śmieciarni i z truchła jakiegoś kaprysopodobnego wykręciłem rdzenie.
Niebieskie.
P1110629.JPG
Na próbę wkręciłem i radio ożyło. Bez strojenia coś tam odbiera na długich i średnich, a na krótkich oscylator pracuje z dużo mniejszą amplitudą. Na tym wczoraj zakończyłem zabawę. Czy jest sens próbować stroić radyjko z tymi rdzeniami, czy jednak wybrać się ponownie do składziku w poszukiwaniu "czerwonych"?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Jeśli oscylator w układzie Meissnera nie pracuje to oznacza zbyt małe sprzężenie pomiędzy uzwojeniami cewek heterodyny, które zwiększa się po wkręceniu rdzenia.

Przenikalność rdzeni można łatwo sprawdzić na generatorze próbnym z podłączonym częstościomierzem.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak się jeszcze zastanawiam co mogłem namieszać, że amplituda na krótkich (cewki nie ruszane) jest znacznie mniejsza. Co by się działo gdybym dla Dł i Śr zamienił miejscami cewki siatkowe z anodowymi? Czy heterodyna by w ogóle pracowała? Może tu palnąłem babola i dlatego na starych rdzeniach nie chciała pracować. Sprawdzę wieczorem, bo nagle nie mam pewności co do prawidłowego podłączenia cewek :wink: .
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Koledzy, pomóżcie.
Czy taki sposób włączenia cewek jak na obrazku jest poprawny, czy uzwojenia powinny być zamienione miejscami?
JuhaS.png
Tak mi się jakoś zakodowało, że cewki siatkowe heterodyny (czyli pracujące w obwodach S1 lampy 1R5T) powinny mieć mniej zwojów niż anodowe (połączone z S2,S4). Tymczasem w układzie połączeń jak na obrazku, radio dało się zestroić tak, że reszta moich pionierowatych może mu gałki czyścić :wink: . Bardzo czułe, duża głośność i śmiga już od 25V anodowego. Problemem nadal jest zakres fal krótkich, gdzie oscylator zrywa drgania od połowy zakresu w dół, a amplituda drgań jest niewielka. W odwrotnym połączeniu cewek heterodyna też pracuje, ale bardzo kiepsko, zrywa drgania a czułości radio nie ma żadnej. Nie wiem już z której strony zaatakować. :oops: Gdzie się pogubiłem?
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

W kilku bateryjnych odbiornikach (Juhas i kilka Pionierów B z różnym rozwiązaniem zasilania lampy 1R5T) też na oscyloskopie można zaobserwować że amplituda na krótkich jest sporo mniejsza niż dla pozostałych zakresów. Nawet w fabrycznie oryginalnym układzie zachowanie było identyczne. To jest chyba właśnie przyczyna że na zużywającej się lampie oscylatora najpierw ginie zakres fal krótkich, dopiero później pozostałe zakresy.

Ps. Ślicznie wygląda to radio, wykonanie ceweczek też śliczne.
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie uwierzysz Jacku jeśli Ci napiszę, że początkiem grudnia całość była już zapakowana pudło z zestawem do samodzielnego montażu dla Kolegi jacekk. Szukając adresu, przypomniałem sobie, że przecież skrzynkę do tego radia osobiście wpakował mi do bagażnika romanradio, a ja obiecałem, że na pewno to radyjko uruchomię. Lubię dotrzymywać słowa :D .

Ps. Jak już odszukam adres to... kto wie, coś tam jeszcze w składziku mam :wink:.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

"Trochę" mnie zaskoczyłeś ;)
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

jacekk pisze:"Trochę" mnie zaskoczyłeś ;)
Byłbyś zaskoczony gdybym wtedy szybko odnalazł adres. Myślę, że na temat ubiegłorocznych gruszek na wierzbie, będzie lepiej pogadać na pw.

Odkopałem skalę wyjętą z tego Juhasa i zaś zagwozdka. Napis na szybce głosi, że to skala od Promyka. Ciekawe, czy była w tym radiu od początku.
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: elektrit »

W Juhasie skala miała napisy koloru niebieskiego.
Poszukuję 1R5T.