TESLA - częstotliwość pośrednia 452kHz

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

TESLA - częstotliwość pośrednia 452kHz

Post autor: ludowicz »

Ponieważ zaopatrzyłem się w generator funkcyjny i częstotliwościomierz, omiatam moje radia sprawdzająć ich zestrojenie.
Przyszła pora na odbiorniki Czechosłowackie TESLA TALISMAN. Wg katalogu posiadają one p.cz. 452kHz, ale można je spokojnie przeciągnąć na 465 kHz (teraz jak sprawdziłem radio było nastrojone na p.cz. 461kHz - co ciekawe eliminator p.cz też był zestrojony na tę częstotliwość ... przypadek ?)

I teraz pytanie, czy mam dostroić na 452kHz, czy zostawić na 461kHz czy może dostroić do polskiego standardu 465kHz.

Pozdrawiam
SL
tarasw
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Re: TESLA - częstotliwość pośrednia 452kHz

Post autor: tarasw »

Częstotliwość pośrednia nie ma żadnego uwarunkowania krajem pochodzenia, a określona jest konstrukcją odbiornika. Nie należy jej zmieniać, głównie z przyczyn strojenia (pagging).
To , że w Polsce królowało 465kHz jest limitowane dostępnością filtrów p.cz., a właściwie biedą w tej dziedzinie.
Tak samo jak w motoryzacji PRL. Warszawa, i Nysa, i ŻUK i nawet Tarpan miały dużo wspólnych podzespołów jak n.p. prędkościomierze.

Pozdrawiam,

Wojciech
Ratujmy polskie zabytki - http://menuet-ukf.blogspot.com/
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Na wybór częstotliwości pośredniej składają się następujące parametry odbiornika: selektywność, pasmo przenoszenia, dobroć obwodów rezonansowych i częstotliwości lustrzane.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

Wydaje mi się, że wszyscy koledzy macie rację, ale nie wyczerpujecie całego tematu.
tarasw pisze:Częstotliwość pośrednia nie ma żadnego uwarunkowania krajem pochodzenia, a określona jest konstrukcją odbiornika
W niektórych książkach spotkałem informacje, że czasami częstotliwość pośrednią dobierano na podstawie lokalizacji radiostacji danego rejonu, czy specyficznych warunków propagacji dla danego kraju. Piszę to jako ciekawostkę, gdyż nigdy nie znalazłem potwierdzenia tej teorii w pismach wydawanych przez producentów.
Faktem jednak jest, że prawie każdy kraj miał swoje własne upodobania czy przyzwyczajenia.
Polska - 465 kHz, Czechy 452kHz, Niemcy 460 i 473kHz, Rosjanie natomiast oprócz wyższych częstotliwości - 468kHz stosowali dalej częstotliwości niższe - 110kHz (np Rekord).
tarasw pisze:To , że w Polsce królowało 465kHz jest limitowane dostępnością filtrów p.cz., a właściwie biedą w tej dziedzinie.
Mógłbyś podać źródło tej informacji?
Chętnie przeczytałbym więcej na ten temat, zwłaszcza, że w naszych odbiornikach można spotkać wiele typów fitrów p.cz. Oprócz prostych, dwuobwodowych filtrów znanych choćby z Pioniera, przechodzimy przez filtry z płynną i skokową regulacją sprzężenia oraz z odczepami dla diody detekcyjnej, aż po takie, w których zastosowano niesymetryczne indukcyjności cewek.
AZ12 pisze:Na wybór częstotliwości pośredniej składają się następujące parametry odbiornika: selektywność, pasmo przenoszenia, dobroć obwodów rezonansowych i częstotliwości lustrzane.
Warto tutaj dodać, że częstotliwość pośrednia musi także leżeć poza zakresem częstotliwości odbieranych przez odbiorniki. Dlatego wartość ta jest przeważnie z zakresu pomiędzy końcem fal długich a początkiem fal średnich.
ludowicz pisze:I teraz pytanie, czy mam dostroić na 452kHz, czy zostawić na 461kHz czy może dostroić do polskiego standardu 465kHz.
Trzeba by uwzględnić tutaj jakim sprzętem radio było wcześniej strojone.
Jeśli założymy generator w.cz z dobrej klasy z dokładnością do 1% to przy 450kHz uzyskamy odchyłkę wynoszącą 4,5kHz. Czyli tyle ile wynosi pasmo przenoszenia filtru.
Jeśli był to na dodatek generator bez dokładnie zaznaczonej podziałki z częstotliwością pośrednią (np. jak nasze PG19, czy KZ1622) to jeśli nie kontrolujemy częstotliwości dodatkowym miernikiem odchyłka 10kHz jest całkiem możliwa.

Indukcyjności obwodów wejściowych i heterodyny, paddingi i trymery, a nawet pojemności sekcji kondensatora strojeniowego są dostosowane właśnie do fabrycznej wybranej częstotliwości pośredniej.
Zmiana częstotliwości pośredniej pociąga za sobą zmianę współbieżności strojenia tych obwodów.
Pogorszenie współbieżności wpływa na obniżenie jakości odbioru, dlatego należałoby powrócić do 452kHz.
Jeśli temat Cię interesuje to proponuję poszukać, albo samemu wykreślić jak zmienia się częstotliwość rezonansowa obwodów wejściowych i heterodyny przy różnych typach zestrojenia(dwupunktowe, trójpunktowe itd.) w zależności od położenia kondensatora strojeniowego.

Pozdrawiam
M.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Post autor: ludowicz »

OK, zatem stroję równo na 453kHz.
Pozdrawiam