Antena do Detefon-u
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Antena do Detefon-u
Witam,buduję antenę do Detefon-u.Proszę o pomoc , bo mam dwie wersje.Pierwsza to dwie linki równoległe po 25 m. na wysokości 7 m.Druga to dwie linki po 25 m. na wysokości 7 m. w kształcie litery L umieszczone poziomo.Znalazłem taką linkę ,opis z Allegro:Konstrukcja: Splot drutów stalowo mosiądzowanych o średnicy zewnętrznej 2,7 mm pokryty na 4 mm przeźroczystym PCV.Antenę można lutować.Wykorzystywana w krótkofalarstwie. Proszę o podpowiedź na co zwrócić uwagę.Pozdrawiam.
-
- 1250...1874 posty
Re: Antena do Detefon-u
a może 3-cia wersja,czyli zewnętrzna antena typu Long Wire,najprostsza krótkofalarska, wielopasmowa..Oprócz tej linki zdały by się izolatory nazywane "jajkami",toże na Allegro
R.R.
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 1250...1874 posty
Za całe 8 zł można kupić stalową linkę do bielizny. Ma to postać linki stalowej, pokrytej czymś żółtym (miedziowana?) zatopionej w jakimś przeźroczystym tworzywie. U mnie wisi 20m odcinek tego czegoś już drugi rok bez żadnych oznak starzenia.
-
- 1250...1874 posty
Nie w formie odpowiedzi Koledze Andrzejowi ale w formie ciekawostki. W zeszłym roku z wyprawy w południowe tereny Niemiec do swego znajomego,przywiozłem kompletny ,w orginalnym opakowaniu,nieużywany, zestaw "Antenenbaukasten type Antbau 10 " firmy Richard Hirschmann/ Eblingen -Neckar , data produkcji 1936r , przystosowany m.in (wymieniono w załączonej instrukcji ) do "zasilania" zestawów detektorowych. Długość anteny - 20 m. (ocynkowana stalowa linka) .
-
- 25...49 postów
Co do, (jajek) to posiadam zapas i pamiętam o izolowaniu od masztu.A czy jest ważny kierunek?(róża wiatrów).A co do zestawu Antenenbaukasten type Antbau 10 czy można prosić o zdjęcia?
-
- 1250...1874 posty
jest istotny
nie wiemy,na jakich zakresach odbiera ten detektor,czy zadowoli Cię np odbiór tylko W-wy,czeskiej,węgierskiej stacji.Możesz sobie także obliczyć długość anteny,na konkretny zakres.Musisz wiedzieć,przeczytać jak taka antena działa,wtedy rozciągniesz ją płn - płd,lub wschód -zachód.Ważną sprawą jest także dobre uziemienie,najlepiej poprowadzone drutem miedzianym YDy 1,5 mm,czyli przewodem do instalacji elektr.+ obejma zaciśnięta na najbliższej stalowej! rurze wodociągowej,oczyszczonej w miejscu łączenia
pozdrawiam
R.R.
nie wiemy,na jakich zakresach odbiera ten detektor,czy zadowoli Cię np odbiór tylko W-wy,czeskiej,węgierskiej stacji.Możesz sobie także obliczyć długość anteny,na konkretny zakres.Musisz wiedzieć,przeczytać jak taka antena działa,wtedy rozciągniesz ją płn - płd,lub wschód -zachód.Ważną sprawą jest także dobre uziemienie,najlepiej poprowadzone drutem miedzianym YDy 1,5 mm,czyli przewodem do instalacji elektr.+ obejma zaciśnięta na najbliższej stalowej! rurze wodociągowej,oczyszczonej w miejscu łączenia
pozdrawiam
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 25...49 postów
Posiadam trzy detektory.Pierwszy to Telpod (T7) DT2 Drugi to PZT RDI.s.I. i jeden niemiecki o którym trudno coś powiedzieć.A co do uziemienia to planuję starym sposobem zakopać wiadro w ziemi.Co do anteny to doczytałem że w oryginale była długości 50m. A te moje odcinki w kształcie litery L właśnie tyle by wyniosły,orientacja płn - płd i wschód -zachód .Czy po zdjęciach ktoś rozpozna ten niemiecki odbiornik ?. Pozdrawiam,Andrzej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.