Witam
Mam prośbę o pomoc w naprawie dosyć popularnego philipsa 522A. Konkretnie chodzi mi o podpowiedź gdzie powinny być podłączone, widoczne na załączonych zdjęciach, kabelki w żółtych koszulkach?
Jeden z nich połączony jest z bolcem zasilania, drugi z zaciskiem na transformatorze.
Może pomiędzy nimi powinien być jakiś bezpiecznik?
Znaleziona przeze mnie dokumentacja i schematy nie wyjaśniły moich wątpliwości.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki i zdjęcia
Przy okazji mam pytanie dotyczące tkaniny głośnikowej stosowanej w philipsach z tego okresu (seria 500). Czy jest gdzieś do zdobycia? Nowa podróbka lub stary oryginał. W moim egzemplarzu beznadziejnie została rozerwana więc jestem zainteresowany wymianą .
Andy_99
Witam!
Zobacz na moje zdjęcia - na pierwszym widać chasis od góry - kabelki od gniazda sieciowego schodzą się razem do dużej koszulki izolacyjnej i wchodzą pod chasis, natomiast kabelek od trafa idzie w stronę potencjometru i obok niego znika pod chasis.
Na drugim zdjęciu zaznaczyłem na zielono przewody od gniazda zasilania - oba idą na dwie sekcję wyłącznika sieciowego (niestety zakrywa to metalowa blaszka, ale nic nadzwyczajnego tam nie ma), a na czerwono - kabelek od trafa który idzie do górnej sekcji tegoż wyłącznika. Ogólnie żadnej filozofii, bezpiecznika też żadnego tam nie ma.
Jakby jeszcze coś było niejasne to pytaj śmiało.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Andy_99 pisze:Witam
Mam prośbę o pomoc w naprawie dosyć popularnego philipsa 522A. Konkretnie chodzi mi o podpowiedź gdzie powinny być podłączone, widoczne na załączonych zdjęciach, kabelki w żółtych koszulkach?
Mi wychodzi, że do wyłącznika zasilania, choć nie pamiętam jak tam jest w szczegółach, a mój był trochę grzebany i nie jestem pewien połączeń.
Tkaniny luzem nie widziałem trzeba łazić po sklepach z tkaninami obiciowymi, meblarskimi, zasłonami itp. w nadziei znalezienia czegoś podobnego. Ja za to potrzebuję skalę, bo moja jest ukruszona i obraca się niewłaściwie w stosunku do właściwego położenia.
Dziękuję za zdjęcia i podpowiedź. Zgodnie ze zdjęciami zabrałem się do przewlekania kabli pod spód chasis i tu się okazało, że moja wersja różni się trochę od oryginalnej.
W mojej wersji zostały dodane jakieś cewki, których końce zostały podłączone czarnym kabelkiem (patrz zdjęcie) do przełącznika sieciowego. Więc nie można do tego przełącznika dolutować moich kabli tak jak jest w oryginale. Po dłuższej analizie doszedłem do wniosku, że luźne kabelki wystarczy ze sobą zewrzeć aby zamknąć obwód zasilania. Przeróbka miała jakiś cel, ale pozbawiła moje radio włącznika napięcia (włączać będzie można z wtyczki). Radio miało być "niegrzebane" i zostało sprowadzone ze stodoły norweskiego chłopa.
Spróbuję uruchomić je z tymi przeróbkami.
Andy_99 pisze:
W mojej wersji zostały dodane jakieś cewki, których końce zostały podłączone czarnym kabelkiem (patrz zdjęcie) do przełącznika sieciowego. Więc nie można do tego przełącznika dolutować moich kabli tak jak jest w oryginale.
Najprawdopodobniej dołożono zakres fal krótkich a styków włącznika sieciowego użyto do włączania tego dodatkowego zakresu. Nie powinno być problemu z powrotem do oryginału.
Andy_99 pisze:Dziękuję za zdjęcia i podpowiedź. Zgodnie ze zdjęciami zabrałem się do przewlekania kabli pod spód chasis i tu się okazało, że moja wersja różni się trochę od oryginalnej.
W mojej wersji zostały dodane jakieś cewki, których końce zostały podłączone czarnym kabelkiem (patrz zdjęcie) do przełącznika sieciowego. Więc nie można do tego przełącznika dolutować moich kabli tak jak jest w oryginale. Po dłuższej analizie doszedłem do wniosku, że luźne kabelki wystarczy ze sobą zewrzeć aby zamknąć obwód zasilania. Przeróbka miała jakiś cel, ale pozbawiła moje radio włącznika napięcia (włączać będzie można z wtyczki). Radio miało być "niegrzebane" i zostało sprowadzone ze stodoły norweskiego chłopa.
Spróbuję uruchomić je z tymi przeróbkami.
Czy możesz pokazać zdjęcie skali tego radia? A jaki ma numer na tabliczce znamionowej?
Witaj - właśnie w wolnych chwilach dłubię przy philipsie 525a13 chasi mam na wierzchu jest bardzo podobne do Twojego. Jak coś mogę zrobić kilka fotek może w czymś ci pomogą . Masz piękny odbiorniczek pozdrawiam.
pablo19666 pisze:Witaj - właśnie w wolnych chwilach dłubię przy philipsie 525a13 chasi mam na wierzchu jest bardzo podobne do Twojego. Jak coś mogę zrobić kilka fotek może w czymś ci pomogą . Masz piękny odbiorniczek pozdrawiam.
A mógłbyś pokazać tego 522A13?? Klika fotek : skala, tabliczka, środek...
Sądzę, że jeśli faktycznie masz 522A13 to jest naprawdę wielka sensacja!
W wolnej chwili zrobię kilka fotek .Tu jest link do mego postu viewtopic.php?f=11&t=28496 Na razie nie mam czasu na niego . To nie jest 522a13 lecz 525A13.
pablo19666 pisze:W wolnej chwili zrobię kilka fotek .Tu jest link do mego postu viewtopic.php?f=11&t=28496 Na razie nie mam czasu na niego . To nie jest 522a13 lecz 525A13.
Przeczytałem to co chciałem przeczytać, a nie to co napisałeś
Pozdrawiam
Janusz
Przepraszam . Zabłądziłem gdzieś w przestworzach pisząc ten pościk << W wolnej chwili zrobię kilka fotek .Tu jest link do mego postu viewtopic.php?f=11&t=28496 Na razie nie mam czasu na niego . To nie jest 522a13 lecz 525A13. >>Przymotałem się .