Radio Balaton
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Radio Balaton
Witam! Czy ktos z Was spotkal sie na zywo z takim radiem? Ile ono moze byc warte? Chodzi mi o to ze dostalem propozycje kupienia czegos takiego za 50zł - skrzynka w stanie praktycznie bdb, nieco brudna, zakurzone chassis i brak lamp. Warto?
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Re: Radio Balaton
To zalezy, jak dla siebie to pewnie tak, jak na sprzedaz to pewnie nie za bardzo.
-
- 125...249 postów
Dzieki za schemat. Radio bedzie dla siebie wiec chyba tyle dam - najwyzej cos starguję. Napisze niedlugo jak cos uda mi sie z nim zrobic
.polninken pisze:Dzieki za schemat. Radio bedzie dla siebie wiec chyba tyle dam - najwyzej cos starguję. Napisze niedlugo jak cos uda mi sie z nim zrobic
Dostałem radio Balaton R656 w kiepskim stanie. "Niedługo" już minęło i jestem ciekaw Twoich postępów

salut
andre
-
- 125...249 postów
Witam "po latach". Niestety hobby radiowe zamieniłem na inne...mniej elektryczne bardziej mechaniczne i moje radyjka zostały rozdysponowane w ludzi, tak jak właśnie wymieniony Balaton. Tak więc nie pomogę...
-
- 625...1249 postów
Ja, już mogę to powiedzieć, mam dwa takie radyjka ale oba w kiepskim stanie. Postaram się choć jedno z tego złożyć i uruchomić... Jedno jedzie do mnie z miasta Warszawy...
Schemat i opis był w "Radioamatorze" nr. 3/1958 r.
Pozdrawiam,
Piotr.

Schemat i opis był w "Radioamatorze" nr. 3/1958 r.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 75...99 postów
jeśli będziesz czegoś potrzebował, to mam to radio ciągle w użytku
-
- 625...1249 postów
Dzisiaj dokładnie zbadam braki. Pobieżnie widać że w obu nie ma anteny ferrytowej - nie wiem ile zwojów miała cewka... Pourywane są również cewki pod klawiaturą - ale dobrze że wyglądają na całe...
Radio ogólnie ładne - jak powiedziała moja córeczka - jest słodkie....
Pozdrawiam,
Piotr.
Radio ogólnie ładne - jak powiedziała moja córeczka - jest słodkie....

Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 625...1249 postów
Witam, dziękuję Koledze Stołek za pomoc i perfekcyjne zdjęcia Jego radyjka. Pomogły mi w uruchomieniu mojego Balatona.
Czyszczenia wymagał włącznik i potencjometr oraz styki przełączników zakresów. Ponadto wymieniłem pogryzione cewki a pourywane końcówki polutowałem do właściwych wyprowadzeń przełączników. Kilka kondensatorów wymagało wymiany. Głośnik niestety nieoryginalny. Lampa ECH81 Tungsram działała słabo, po podmianie na polską z Telamu zagrało zdecydowanie głośniej. Lampy EL84 i EM4 też polskie. Pozostałe oryginalne od nowości.
Radio z 1956/7 roku. Działa na wszystkich zakresach. PR1 na długich działa nadspodziewanie dobrze, praktycznie bez uciążliwszych zakłóceń, po ustawieniu anteny ferrytowej, bez anteny zewnętrznej. Raczej to zasługa specjalnego mechanizmu.
Uruchomiałem ostrożnie - z autotransformatorem na zasilaniu, powoli zwiększając napięcie i mierząc napięcia jak na schemacie.
Załączam, schemat i zdjęcia.
Piotr.
Czyszczenia wymagał włącznik i potencjometr oraz styki przełączników zakresów. Ponadto wymieniłem pogryzione cewki a pourywane końcówki polutowałem do właściwych wyprowadzeń przełączników. Kilka kondensatorów wymagało wymiany. Głośnik niestety nieoryginalny. Lampa ECH81 Tungsram działała słabo, po podmianie na polską z Telamu zagrało zdecydowanie głośniej. Lampy EL84 i EM4 też polskie. Pozostałe oryginalne od nowości.
Radio z 1956/7 roku. Działa na wszystkich zakresach. PR1 na długich działa nadspodziewanie dobrze, praktycznie bez uciążliwszych zakłóceń, po ustawieniu anteny ferrytowej, bez anteny zewnętrznej. Raczej to zasługa specjalnego mechanizmu.
Uruchomiałem ostrożnie - z autotransformatorem na zasilaniu, powoli zwiększając napięcie i mierząc napięcia jak na schemacie.
Załączam, schemat i zdjęcia.
Piotr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 75...99 postów
Nie ma za co, tu wszyscy sobie pomagają.
Radyjko ładne, bardzo czysta tkanina głośnikowa.
Radyjko ładne, bardzo czysta tkanina głośnikowa.
-
- 625...1249 postów
Tkanina też nowa, stara przy czyszczeniu się rozleciała niestety.
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
-
- 75...99 postów
w takim razie duży + za symetryczność mocowania- nie ucieka ani w lewo ani w prawo:)