6N1 (J) / 6N1P (EW)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
6N1 (J) / 6N1P (EW)
Powiedzcie mi czy 6N1P mają jakiś bezpośredni zamiennik?
Po poszukiwaniach w necie już nic nie wiem...
Co strona to inaczej.
Chodzi o zmianę w sekcji pre Manta V7 (oryginalnie 6PN1 J - chińskie, aktualnie 6N1P EW).
Po poszukiwaniach w necie już nic nie wiem...
Co strona to inaczej.
Chodzi o zmianę w sekcji pre Manta V7 (oryginalnie 6PN1 J - chińskie, aktualnie 6N1P EW).
-
- 2500...3124 posty
Re: 6N1 (J) / 6N1P (EW)
Dokładnego zamiennika nie mają. Te lampy są tanie i łatwo dostępne, a wzmacniacz, o którym piszesz został pod nie zaprojektowany. Po co Ci więc zamiennik?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
To się nazywa kręcenia bicza z piasku. Opisywane już w kilku wątkach, szczególnie celnie tu:Einherjer pisze:Po co Ci więc zamiennik?
Nic dodać, nic ująć. Proces właśnie się rozpoczął. W odpowiednim momencie przeniosę do działu Ogłoszenia/Sprzedam...taipan3 pisze:Zadko tu piszę ale tym razem nie mogłem się powstrzymać, też czasami czytam różne fora, te o Mancie dostarczyło mi dużo radości, naprawdę dużo. Zaczyna się od wymiany potencjometru, potem czas na wszelką możliwą biżuterię typu gniazda RCA i sieciowe najlepiej rodowane, podstawki lampowe tylko teflonowe. Gra coraz lepiej, czas na kondensatory i okablowanie. Kabelki oczywiście srebrne, kondziołki wielkie i grubaśne. Po drodze jeszcze wymiana lamp. Powoli właściciel osiąga audiofilską nirwanę, to co cudo jakie udało się stworzyć deklasuje każdy możliwy sprzęt i najczęściej w tym momencie nie wiedzieć czemu pojawia się ogłoszenie o sprzedaży tego świetnego urządzenia.
ps. Fafiku, jak cię swędzi pulares, to ja chętnie ci pomogę: http://allegro.pl/6n1p-ew-mierzone-dobi ... 39201.html

Drodzy Koledzy,
nie jestem aż takim koneserem dźwięku (a przynajmniej na razie pulares mi nie pozwala), żeby zamieniać Mantę na coś lepszego (czytaj droższego).
W moim sprzęcie wymieniono gniazda RCA, kondensatory, potencjometr na niebieski Alps - tak kupiłem, sam wymieniłem kilka rezystorów - przegrzewały się).
W tym stanie jakośc dźwięku jest jak najbardziej OK (moja subiektywna ocena). W porównaniu do poprzedniego DIY na ECC83 i EL84 wypada wyśmienicie.
Chciałem zmienić lampy w pre, żeby spróbować innego brzmienia...
Kolejnym krokiem będzie zabawa z lampami mocy, ale tutaj sytuacja jest nieco klarowniejsza:
6P3S mogę spokojnie zamienić na 6L6, nie wiem tylko czy bez konsekwencji mogę wsadzciś EL34...
nie jestem aż takim koneserem dźwięku (a przynajmniej na razie pulares mi nie pozwala), żeby zamieniać Mantę na coś lepszego (czytaj droższego).
W moim sprzęcie wymieniono gniazda RCA, kondensatory, potencjometr na niebieski Alps - tak kupiłem, sam wymieniłem kilka rezystorów - przegrzewały się).
W tym stanie jakośc dźwięku jest jak najbardziej OK (moja subiektywna ocena). W porównaniu do poprzedniego DIY na ECC83 i EL84 wypada wyśmienicie.
Chciałem zmienić lampy w pre, żeby spróbować innego brzmienia...
Kolejnym krokiem będzie zabawa z lampami mocy, ale tutaj sytuacja jest nieco klarowniejsza:
6P3S mogę spokojnie zamienić na 6L6, nie wiem tylko czy bez konsekwencji mogę wsadzciś EL34...
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Rozbraja mnie twoja chrześcijańska postawa (nadstawianie drugiego policzka), więc nie pozostaje mi nic innego, jak odpowiedzieć bez dalszych żartów...
Jaki tam jest schemat? Zarzuć, a coś pomyślimy
Jeżeli księgowy zatroszczył się o uzwojenie żarzeniowe, to może być problem, gdyż EL34 pobierają 1,5A/szt, podczas gdy 6P3S poniżej 1A.Fafikdog pisze:nie wiem tylko czy bez konsekwencji mogę wsadzciś EL34...
Jaki tam jest schemat? Zarzuć, a coś pomyślimy

nie udało mi się znaleźć schematu.
znalazłem tylko taki wpis na innym forum: wpis.
Niestety nie widzię jakie to lampy nie mówiąc o tym czy były zrobione dodatkowe przeróbki.
znalazłem tylko taki wpis na innym forum: wpis.
Niestety nie widzię jakie to lampy nie mówiąc o tym czy były zrobione dodatkowe przeróbki.
-
- 1875...2499 postów
WitamFafikdog pisze:Drodzy Koledzy,
Z zamianą 6P3P (chińskie) na 6P3S może być problem z wielkością otworów pod lampy , cokoły w chijskich 6P3P mają 33mm a w 6P3S 38mm średnicy i trzeba stosować przejściówki .
Pozdrawiam
Bardzo ciekawa koncepcja, siedzą 6P3S EW bez żadnych przejściówek...CHOPIN66 pisze:
Witam
Z zamianą 6P3P (chińskie) na 6P3S może być problem z wielkością otworów pod lampy , cokoły w chijskich 6P3P mają 33mm a w 6P3S 38mm średnicy i trzeba stosować przejściówki .
Pozdrawiam
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Istotnie, ciekawa. Jak wygląda 6P3S-EW (bo nigdy nie widziałem...)?Fafikdog pisze:Bardzo ciekawa koncepcja, siedzą 6P3S EW bez żadnych przejściówek...
Sorka 6P3S E.Piotr pisze: Istotnie, ciekawa. Jak wygląda 6P3S-EW (bo nigdy nie widziałem...)?
Temat umarł jakiś czas temu - pozwolę sobie odświeżyć.
Na tej stronie podają, że zamiast 6N1P można wstawić ECC40.
Będzie bezpiecznie dla wzmacniacza (i lamp)?
Na tej stronie podają, że zamiast 6N1P można wstawić ECC40.
Będzie bezpiecznie dla wzmacniacza (i lamp)?
- Thereminator
- 6250...9374 posty

Życzę powodzenia

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
No to jest jeszcze 6CG7...