disaster pisze: teraz zróbmy uproszczony biznes plan Twojego pomysłu.
2-3 osoby + 5-6 pracowników terenowych.
Za jednego pracownika koszt wyniesie 2112,96 PLN (1750 PLN (brutto pensji + 362,96 PLN koszty zatrudnienia)
Czyli ja 3300 + 9* 2112 = 22308zł
Do tego drobiazgi:
Biuro 400zł
Księgowość 200zł
Telefony 200zł
Kadrowa 200zł
Inne wydatki 500zł
Łącznie 23800zł.
Absolutnie się z Tobą zgadzam!! W 100% ! Jestem już 14 lat na rynku jako przedsiębiorca i to co wiem że nigdy, ale to nigdy nie zatrudnię pracownika na etat. A co do księgowości to oczywiście trzeba być "elastycznym": nawalił mi komputer w Kia Sportage. Podjechałem do serwisu; przeszklona recepcja, 8 stanowisk 12 km. od centrum Warszawy - teraz w styczniu 2015. Naprawa była żmudna a te komputery naprawia "Pan Czesio" w piwnicy (dosłownie!) i bierze za to 750 PLN. Pojechałem odebrać auto a szef, w tej przeszklonej recepcji, na tych eleganckich płytkach mówi naprawa 1350 PLN oczywiście gotówką i bez faktury.

Że też się nie boi?
Co do warsztatu to ja to widziałem inaczej. Jest JEDNA osoba która ma /zakłada firmę. Jakiś porządek musi być
Pomieszczenia wynajmujemy u Alka płacąc mu zleceniami lub kasą. Zatrudniamy albo studenta na umowę/zlecenie lub musi mieć działalność gospodarczą. Zasuwamy w trójkę.
5-6 "pracowników" terenowych widziałem tak: jest jakiś gość który świetnie i z pasją we własnej piwnicy robi skrzynki. (wszelkie podobieństwo do osób znanych z forum jest przypadkowe i niezamierzone

) i dogadujemy się z facetem.
Są trzy wykonania:
1-Lakier bezbarwny - masz na to 3 dni płacimy ryczałtem 50/szt.
2-Politura standard 2 tygodnie płacimy 130,
3-Politura fortepianowa czas: tyle ile trzeba koszt - 350.
I więcej nas nic nie obchodzi. Jak się rozkręcimy to facet może założyć działalność gospodarczą i rozliczać się fakturami. Dla nas lepiej.
Mamy speca od chassis. Rozbiera/czyści/cynkuje/maluje/składa Małe radio 70 duże 90 b.duże 150. Jak ktoś się wyrobi to duże zrobi w dwa dni. + (jak potrafi) płacimy za strojenie + 40. Czyli jak umie stroić to zarobi więcej.
Mamy w Radomiu gościa od zegarów, patefonów i polifonów..... Robi tylko mechanizmy.
I tak działamy. To może nie są duże kwoty, ale można sobie godnie dorobić, a biznes się kręci
Tak to raczej widziałem...
Ja mam teraz 2-3 podwykonawców, ale wszystko legal, umowy faktury itp. ale ja robię projekty dla dużych firm. Klauzule poufności, etc.
A radio? Dla osoby prywatnej? Spoko