Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Cyfryzacja radia. A co z odbiornikami lampowymi?

Post autor: Maciek1 »

https://learn.adafruit.com/adafruit-pit ... i/overview
https://learn.adafruit.com/raspberry-pi ... ouchscreen
Tu znalazłem jakiś czas temu projekt takiego radia i nawet trochę się nim bawiłem.

PS.
W nowoczesnym mieście i nowoczesnym budownictwie z eko-ześwirowanymi sąsiadami mającymi same energooszczędne żarówki i komputery w TV odbiór MW czy KF odpada. Zwyczajnie się nie da nawet na zasilaniu bateryjnym, a w nowym budownictwie nawet "HAMom" ciężko jest skłonić administrację do zgody na umieszczenie anten na dachu.
Ostatnio zmieniony śr, 31 grudnia 2014, 15:18 przez Maciek1, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ECC83 »

Całe narzekanie na dzisiejsze radio zakłada nie wiem dlaczego, że radio to UKF. A tymczasem istnieje nadal ogromny świat AM. Tam do wyboru język, rodzaj muzyki i tematy rozmów. Jedyne czego trzeba żeby się do tego dobrać to antena i radio. A nasze lampowce idealnie się do tego nadają. I to jest odpowiedź na tytułowe pytanie
Oczywiście, że tak. Ja nawet upodobałem sobie kilka stacji nadających z Wielkiej Brytanii, a jako, że trochę rozumiem ten język, a poruszane problemy są ogólnoświatowe to wolę o wiele bardzo posłuchać sobie stanowiska w tej sprawie innych narodowości niż cały czas kierować się UKF-em.
Nieraz Francuzi również z tego co zauważyłem nadają całkiem fajną muzykę klasyczną i nie, opowiadając przy tym jej historię, dyskutując na ciekawe tematy. W niektórych polskich stacjach tego właśnie brakuje. No może mnie, bo innym słuchaczom RMF-MAXX wystarcza.

Maciek 1 - o tak we współczesnym czasie odsłuch, kiedy prawie każde urządzenie oparte jest o przetwornicę impulsową odsłuch jest bardzo utrudniony.
_idu

Post autor: _idu »

Maciek1 pisze:Zwyczajnie się nie da nawet na zasilaniu bateryjnym, a w nowym budownictwie nawet "HAMom" ciężko jest skłonić administrację do zgody na umieszczenie anten na dachu.
Ostantio miejscowe plany zagospodarowanie terenu plus wytyczne architektowiczne ZABRANIAJĄ INSTALACJI INDUWIDUALNYCH ANTEN i OKABLOWANIA. Dostęp do radia, telewizji, internetu, telefonii zapewniać ma jedynie wskazany przez gminę (rzadziej zarządcę budynku) monopolista. Musisz się dostosować do narzucanej zgodnie z prawem oferry. Chcesz inne stacje/media musisz zrezygnować z mieszkania w mieście. .
gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gustaw353 »

"...ZABRANIAJĄ INSTALACJI INDUWIDUALNYCH ANTEN i OKABLOWANIA. Dostęp do radia, telewizji, internetu, telefonii zapewniać ma jedynie wskazany przez gminę (rzadziej zarządcę budynku) monopolista"
- decyduje WIELKI BRAT. Skończyło się swobodne myślenie, obowiązuje "jedyna słuszna"....
Unia rządzi, Unia radzi, Unia nigdy cie nie zdradzi !!!
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dziubdziu »

Wyżyję się w tym poście!

Jak nieraz słyszę Eskę (tfu!) to język używany przez spikerów jest BARDZIEJ PROSTACKI NIŻ SŁYCHAĆ NA KORYTARZACH GIMNAZJUM. Krzyczą do tego mikrofonu (nie rozmawiają) takie głupoty, co chwilę padają jakieś gibmusiarskie teksty. Jak to słyszę to mi flaki skaczą. A najbardziej żenująca jest reklama "- z czym kojarzy ci się Eska?" "- z radością, z wakacjami..." odpowiadają głosy. A mi eska kojarzy się Z SZEROKO POJĘTYM PROSTACTWEM i TANDETĄ!

Kiedyś było w mojej mieścinie radio lokalne.
Było fajne, potem ze względów politycznych w mieście usunięto dobrą spikerkę, wsadzoną jakąś lamę co się jąkała i nie umiała prowadzić audycji... Potem zlikwidowano to radio i po jakimś czasie wykupiła to eska. I teraz nadają ten swój szajs...

Słyszałem o problemach radioamatorów w blokach, sam im szczerze współczuję. Ja mam to szczęście, że mam własny domek i nikt mi nie zabrania wystawiać anten.

Co do całego ekoszajsu co sieje po sieci energetycznej oraz sam nadaje, to miałem przygodę. Mam półkę, na półce halogeny, halogeny zasilała PRZETWORNICA nazywana potocznie transformatorem elektronicznym firmy EMC. Na tymże segmencie stoi radio + wzmacniacz Diora. Antena była prowizorka, 3m drutu w gniazdku antenowym. Kiedy włączałem halogeny kończył się odbiór radia, zaczynał się odbiór przetwornicy. ALE JAKI GŁOŚNY! Od razu wywaliłem ją i wstawiłem prawdziwy transformator toroidalny.
Przetwornicę słychać było od fal długich do ultrakrótkich. Niedługo może uruchomię się na KF więc dobrze, że przetwornica już została zlikwidowana. Teraz leży na strychu, ale gdyby mnie wkurzyła to wylądowałaby między młotkiem i kowadłem :lol:

A co do słuchalności radia czasem czuję się inny: przychodzę do znajomych do domu i pytam:

-Mogę włączyć radio?
-Pewnie włącz sobie
No to włączam. Nastrojona jest jakaś komercha puszczająca w koło pięć tandetnych /na topie/ piosenek. To gałka a dłoń i szukamy. Znajduję Radio Olsztyn, PR1, albo PR3. Ok, na którymś z nich zostawiam. Radio do mnie mówi, ja go słucham. Po chwili ktoś kto jest obok mówi:

-Co ty za radio włączyłeś?! Daj jakąś muzykę, może Zetka, albo Eremef!

-OT K****! - Sobie myślę...
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

A ja jeszcze dorzucę jedno. Kiedy panowały inne czasu "kulturalności" radiowej to zwracało się uwagę na dźwięk, jego barwę i czystość. Teraz przy stacjach takich jak wyżej wymienionych dla każdego zagra tak samo chińskie radyjko jak Elektrit Fidelio. Między innymi dlatego na jakość przestaje się ludziom zwracać się uwagę.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

O właśnie! Albo gówniarzeria podniecająca się jakością muzyki ze smartfonów. "No bo ja mam telefon muzyczny! Czujesz ten bas? "

Takie czasy...
w_____6

Post autor: w_____6 »

Witam.
Ja wyszukałem takie urządzenie :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1011011.html
Czy nada się do odbierania cyfrówki na radiu lampowym ?
Co myślicie o takich konwerterach ? Jak będzie taka potrzeba, to zrobię ten ustrój :wink:
Pozdrawiam
Wojtek
Ostatnio zmieniony czw, 1 stycznia 2015, 17:58 przez w_____6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jajacek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: jajacek »

Nie nie nada się
JACEK
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Najtańszy pełnowymiarowy tuner wieżowy z DAB+ kosztuje conajmniej 1000 zł. Tak płacimy za zniszczenie polskiego przemysłu elektronicznego. Diora, Eltra ani ZRK nam już takiego tunera nie wyprodukują, bo nie istnieją. Za to mamy dalekowschodnią produkcję za cenę zachodnią przy środkowoeuropejskich zarobkach. Sękju, postoję.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

jajacek pisze:Nie nie nada się
Co ma się nie nadać? Oczywiście nie wprost, tylko trzeba taki nadajnik podłączyć pod wyjście analogowe odbiornika cyfrowego.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Właśnie sobie EAW-a włączyłem i akurat na jedynkę się nastawiło no i tam prezes mówi, że: "Radio ma posiadać walory edukacyjne, informacyjne, a czasami również rozrywkowe co świetnie będzie spełniała cyfryzacja radia" później podali, że kilka nadajników zostało już uruchomionych.
Awatar użytkownika
dziubdziu
625...1249 postów
625...1249 postów

A niech je cyfryzują, niech będzie radio satelitarne, może do domu przychodzić redaktor i robić za żywe radio, wszystko mi już jedno. Byle tylko nie wyłączyli UKF i 225kHz...
w_____6

Post autor: w_____6 »

Jak wyłączą to pozostanie słuchać 1395 KHz - radia Impuls albo Watykanu na krótkich :twisted: :twisted: .
Awatar użytkownika
Maciek1
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Maciek1 »

Nadajnika w solcu nie wyłączą szybko, ma jako taką przyszłość w postaci DRM ;)
ODPOWIEDZ