Dobór rezystora katodowego

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

dremar
25...49 postów
25...49 postów

Dobór rezystora katodowego

Post autor: dremar »

W związku z tym że obecnie nie mogę dostać lampy E463 zdecydowałem się choćby tymczasowo uruchomić radio na zamienniku AL4. Na oryginalnym schemacie Philips 637A katoda jest podłączona bezpośrednio z masą i zastanawiam się czy po zmianie na AL4 muszę wstawić rezystor katodowy o wartości np. około 160 Ohm. Może trzeba jeszcze cos zmienić w układzie m.cz aby dostosować warunki pracy nowej lampy?
Będę wdzięczny kolegom za pomoc.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Dobór rezystora katodowego

Post autor: jacekk »

Tam na pewno nie ma rezystora katodowego? W jakiś sposób jest przecież polaryzowana siatka pierwsza lampy mocy, inaczej by to nie działało. To ten schemat? http://www.leradiodisophie.net/Valvole/ ... Ph638A.gif

Jeśłi tak to faktycznie jakoś nietypowo to wygląda.

http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_e463.html
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_al4.html
Ostatnio zmieniony ndz, 21 grudnia 2014, 16:03 przez jacekk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Matizz »

dremar pisze:W związku z tym że obecnie nie mogę dostać lampy E463 zdecydowałem się choćby tymczasowo uruchomić radio na zamienniku AL4. Na oryginalnym schemacie Philips 637A katoda jest podłączona bezpośrednio z masą i zastanawiam się czy po zmianie na AL4 muszę wstawić rezystor katodowy o wartości np. około 160 Ohm. Może trzeba jeszcze cos zmienić w układzie m.cz aby dostosować warunki pracy nowej lampy?
Będę wdzięczny kolegom za pomoc.
CO?
LAMPA USZKODZONA?!
Przecież to nie możliwe, takie coś się nie zdarza, a same próby sugerowania takiego przypadku do dziwne insynuacje.

Przeanalizuj w jaki sposób wytwarzane jest ujemne napięcie dla tej lampy. Dla podpowiedzi napiszę, że udział w tym bierze S27 (lub S5, opis zmienia się w zależności od schematu).
Ile tego napięcia potrzebujesz po wymianie lampy na AL4?
Jeśli założysz prąd katodowy lampy AL4 na poziomie 40mA, oraz prąd pozostałych lamp taki jak podano w serwisówce, to na S27 będziesz miał napięcia z zapasem, czy będzie go brakowało?
Co się stanie z tym napięciem jeśli dodatkowo w katodzie umieścisz 160om?
Jak zmieni się głośność dźwięku, o ile w ogóle uda Ci się wykonać taką przejściówkę?

To, że zaproponowano Ci AL4 jako zamiennk, (chyba tylko dlatego, że ma 4V żarzenia), nie oznacza, że ta lampa tam pasuje.
Trzaba uwzględnić np. większy prąd żarzenia. Jak on wpłynie na transformator?

Chcesz odpowiedzi, to pokaż, że samemu próbujesz coś zrozumieć, a nie tylko czekasz na gotowe.
Bo na razie gotowy przepis dla Ciebie na uruchomienie tego radia jest taki:
Wywal chassis i wstaw chiński tranzystor.
dremar pisze:Wczoraj moja żona kupiła dla niego szafką ze sklepu z antykami. Trochę zaszalała z cena ale radio stoi na honorowym miejscu i prezentuje się pięknie
Taka szafka ma nawet swoją nazwę - katafalk.

Pozdrawiam
M.
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
dremar
25...49 postów
25...49 postów

Matizz nie wiem czy Twoją domeną jest obrażanie ludzi czy próby wywyższania sie.
Może w życiu nie jestes spełniony i na Forum czujesz się góru. Ciekawe czy w realu jestes taki hardy. Nie chcesz pomóc to siedz cicho, bo Ja Ci nie przeszkadzam a swoje aluzje schowaj do kieszeni, więc odpuść sobie.
Przepraszam wszystkich innych kolegów za moją wypowiedz ale juz nie mogłem sie powstrzymać.
Co do tematu to zamiennik AL4 wydał mi sie najbardziej korzystny, dostępność, żarzenie. Oryginalna E463 tak jak pisałem czasami "zaskakiwała"i radio potrafiło grać przez dlugi czas. Kiedy sie zatykało to pukniecie w bańkę lampy powodowało ze czasem wzmacniacz pracował. W trakcie kiedy zatykała sie znikało ujene napiecie na S1. Jacekk to jest ten schemat.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Najprościej po prostu dorobić przejściówkę do AL4 i wsadzić ją w układ. Na linkach które podałem akurat w przykładowej aplikacji prąd anodowy i napięcie są takie same dla obu lamp, różni i to znacznie się tylko ujemne napięcie na S1, dla AL4 -8V dla E463 aż -22V. Czyli po zmianie lamp prąd anodowy ustali się na niższym poziomie a napięcie na S1 będzie wyższe bo mniejszy prąd anodowy wywoła mniejszy spadek napięcia na filtrze-dzielniku. Warto spróbować... Tylko wypadało by zmienić żaróweczki skali, lampa AL4 pobiera większy prąd żarzenia.
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

dremar pisze:Matizz nie wiem czy Twoją domeną jest obrażanie ludzi czy próby wywyższania sie.
Może w życiu nie jestes spełniony i na Forum czujesz się góru. Ciekawe czy w realu jestes taki hardy. Nie chcesz pomóc to siedz cicho, bo Ja Ci nie przeszkadzam a swoje aluzje schowaj do kieszeni, więc odpuść sobie.
Przepraszam wszystkich innych kolegów za moją wypowiedz ale juz nie mogłem sie powstrzymać.
Co do tematu to zamiennik AL4 wydał mi sie najbardziej korzystny, dostępność, żarzenie. Oryginalna E463 tak jak pisałem czasami "zaskakiwała"i radio potrafiło grać przez dlugi czas. Kiedy sie zatykało to pukniecie w bańkę lampy powodowało ze czasem wzmacniacz pracował. W trakcie kiedy zatykała sie znikało ujene napiecie na S1. Jacekk to jest ten schemat.
Nie chcę pomóc?

Dałem Ci wskazówki, co sprawdzić, z czym porównać, na co uważać.
Napisałem, że kondensatory można regenerować. Jeśli nie, to nie ma też potrzeby wymiany wszystkich, bo niektóre nie są krytyczne. Wymieniłeś. Twoja sprawa.
Sugestię o uszkodzonej lampie w poprzednim temacie potraktowałeś jako insynuację. Twoja sprawa.

Teraz powinieneś odnaleźć fizycznie w radiu cewkę S27, sprawdzić jej rezystancję, na podstawie danych z serwisówki oszacować jaki prąd może przez nią płynąć.
Z tego łatwo wyliczyć spadek napiecia na tej cewce.
Następnie powinieneś dobrać elementy w dzielniku napięcia dla S1 E463 (R29 i R28) tak, aby uzyskać wymagane, niższe napięcie siatki.
Do obliczeń wystarczy znajomość Prawa Ohma, które było już w podstawówce.
Jeśli nie byłeś pewny obliczeń (np. bo podstawówka była dawno temu), można było tam wstawić potencjometr do płynnej regulacji.
Po wstępnym uruchomieniu na AL4 trzeba sprawdzić, czy amplituda sygnału z przedwzmacniacza nie jest za duża (nachylenie AL4 to 9mA/V), i jeśli pełna głośność byłaby osiągana już przy niskim położeniu potencjometru można dołożyć dodatkowy dzielnik napięcia np. przez 3.
Ponieważ AL4 pobiera o 400mA więcej na żarzeniu niż E463, to można zastosować żaróweczki mniejszej mocy.

Jednak Ty, zamiast tracić na to czas wolałeś się zainteresować, czy u mnie wszystko w porządku.
To bardzo dobrze o Tobie świadczy. Dziś, gdy każdy patrzy na siebie, niewielu jest ludzi, którzy przejmują się innymi.
Dziękuję za okazaną troskę, zapewniam, że u mnie wszystko w jaknajlepszym porządku.

Przykre jest to, że wskazówki, choć ukierunkowane, obecnie już nie wystarczą. Trzeba tłumaczyć wszystko, dokładnie, jak pastuch krowie na miedzy.

PS. Przypominam, że imbecylem nazwałeś siebie sam.
Załączniki
PH.png
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Matizz pisze:PS. Przypominam, że imbecylem nazwałeś siebie sam.
Może daruj sobie takie wstawki? To jest bardzo niemiłe, wręcz żenujące. I dla autora i dla osób czytających. To jest forum po części koleżeńskie ale głównie pasjonatów których łączy wspólna pasja i raczej takie być powinno podejście, czyli wzajemna pomoc. Poza tym każdy kiedyś był jak to sympatycznie :wink: nazywasz "imbecylem" i się o coś pytał, no chyba że się urodził z tytułem inżyniera albo magistra...
merk1
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: merk1 »

Popieram w 200% kol.jacekk.
pozdr.,.,.
KS....
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

jacekk pisze:
Matizz pisze:PS. Przypominam, że imbecylem nazwałeś siebie sam.
Może daruj sobie takie wstawki? To jest bardzo niemiłe, wręcz żenujące. I dla autora i dla osób czytających. To jest forum po części koleżeńskie ale głównie pasjonatów których łączy wspólna pasja i raczej takie być powinno podejście, czyli wzajemna pomoc. Poza tym każdy kiedyś był jak to sympatycznie :wink: nazywasz "imbecylem" i się o coś pytał, no chyba że się urodził z tytułem inżyniera albo magistra...
Jasne, mogę sobie podarować takie wstawki. Warunkiem jednak jest to, bym zobaczył, że nasz kolega nie tylko wymaga konkretnej odpowiedzi od innych, ale też daje coś od siebie - rzetelne pomiary czy próby działania. Niech też czyta ze zrozumieniem to co piszą do niego inni, a nie zakłada od razu że to brednie.

Przyznasz, że od kogoś, kto napisał, że naprawiał kiedyś RTV, a w opisie jako zainteresowania podaje "elektronika", można wymagać czegoś więcej niż od kogoś zupełnie z innej dziedziny?

Schemat, który pokazałeś pochodzi od Philipsa 638A, kolega natomiast pyta o 637A, nie analizowałem go dokładnie ale możę być trochę inny.
Instrukcję serwisową przesyłam w załaczniku.

Piszesz, że nietypowo wygląda, to może w ramach ćwiczeń przeanalizujemy wspólnie jak działa ten układ?
Zacznij od S1 lampy końcowej i leć w stronę środkowego odczepu uzwojenia anodowego.
Jeśli posiadacz "Jak czytać schematy radiowe" Klimczewskiego to są tam opisane podobne układy.
merk1 pisze:Popieram w 200% kol.jacekk.
pozdr.,.,.
Co popierasz? Chcesz by każdy mógł od Ciebie wymagać podania pełnej odpowiedzi, a w ramach podziękowania nazwać to co robisz bzdurą?

M.
Załączniki
philips_637a_ac_radio_1935_sm.pdf
(1.34 MiB) Pobrany 64 razy
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Matizz pisze:Piszesz, że nietypowo wygląda
A no nietypowo bo dławik jest w ujemnym biegunie zasilania. Najczęściej w powojennych odbiornikach jest w "plusie"

A ponieważ dławik ma też jakąś rezystancję więc występuje na nim spadek napięcia który zależy od prądu pobieranego przez radio, głównie przez lampę końcową. Nie wiem ile prądu ciągnie tu reszta i jaki jest stosunek prądów płynących przez część w.cz i p.cz w stosunku do prądu lampy końcowej.

Tak czy siak spadek napięcia zależy w dużej części od prądu pobieranego przez E463, ale nie wyłącznie. A dalej prosta droga, R30 pewnie antyparazyt, R25 dalej R24, dalej przy samym dławiku dzielnik napięcia R28 i R29 które razem z C11 tworzą dodatkowy filtr RC.

Ja tu żadnych cudów poza dławikiem w "minusie" nie widzę. :wink:
dremar
25...49 postów
25...49 postów

Widzisz Matizz że można inaczej, i to jest właśnie odpowiedz jaka powinna być kolegi na Forum. To że posiadasz większą wiedzę , a niewątpliwe tak jest, nie znaczy że musi się "drzeć łacha" z innych. Jak bym znał temat dobrze to bym się nie pytał. Kondensatory wymieniłem (same wnętrze) bo spuchły i się w rękach rozsypywały. To że można w ogóle taki element zregenerować to dowiedziałem się od Ciebie na tym Forum. Jest to ciekawe i może kiedyś spróbuję. Człowiek się nawet na starość uczy :D
Porównywałem schematy wzm. m.cz z AL4 i wszędzie jest rezystor katodowy więc pytałem o odaptację tej lampy do w/w układu Philipsa637.
Końcówka m.cz to w zasadzie to samo co model 638. Szczególnie dziękuję koledze Jacekk jak i tobie Matiz za wszelkie "dobre " uwagi w tym temacie, i bez urazy :D
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Jacekk. Sugerowałem się Twoim stwiedzeniem, że wygląda to nietypowo.
Dobrze opisałeś ten schemat. Dławik jest od strony masy, co pozwala zaoszczędzić wysokowatowy rezystor katodowy lub ogólnego minusa.
Spadek napięcia na nim został wykorzystany również do polaryzacji lampy mocy.
Lampy wraz z dzielnikami napięcia będą pobierały około 50mA. Rezystancja tego dławika to wg. serwisówki 480 - 590om, co na spadek napięcia do 30V.
Uzupełnię Twoją wypowiedź - C34 - 100pF stanowi filtr dla w.cz.

Czasami spotyka się takie układy gdzie napięcie na dławiku włączonym od strony masy służy również do regulacji wzmocnienia lamp we wzmacniaczu p.cz lub w.cz.
A czasem od plusa jest rezystor, od masy dławik, a rezystor katodowy każda lampa ma własny.

Pozdrawiam
M.
ODPOWIEDZ