Pierwszy wzmacniacz , trioda, SE
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
1. 6n13s, a nie 6p13s
2. Schemat pojawił sie na forum:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... c&start=15
3. Jesli ma to być coś prostszego, to może wyglądać tak, jak na tej stronie: http://www.decware.com/newsite/tubes.htm
2. Schemat pojawił sie na forum:
http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... c&start=15
3. Jesli ma to być coś prostszego, to może wyglądać tak, jak na tej stronie: http://www.decware.com/newsite/tubes.htm
-
- 625...1249 postów
Witam
Na stronie Audiotron pojawił sę wzmacniacz na pentodzie el84 połączonej jako trioda.
Ma nawet dość dobre parametry.
Na stronie http://www.republika.pl/audioton/wzm-se.html jest bardzo dokładny opis
Pozdrawiam
Maciek1
Na stronie Audiotron pojawił sę wzmacniacz na pentodzie el84 połączonej jako trioda.
Ma nawet dość dobre parametry.
Na stronie http://www.republika.pl/audioton/wzm-se.html jest bardzo dokładny opis
Pozdrawiam
Maciek1
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Jak spojrzysz na schemat tego "prostego wzmacniacza SE" to zobaczysz w katodzie lampy ECC83 rezystory R3 i R4. Ja je zastąpiłem jednym. Rezystor R1 opuściłem (jak Ci się układ wzbudza to możesz go wstawić z powrotem). Kondensatory C8, C7 i C5 też sobie odpuściłem, a na R9 sam się będziesz musiał zdecydować. Zobacz jaki jest dopuszczalny prąd katodowy i tak dobierz wartość tego rezystora, żeby go nie przekroczyć. Może się zmobilizuję i to rozrysuję ponownie.
Może to trochę trywialne, ale ze wzmacniaczem jest jak z dobrym winem, niby wszystko powstaje z winogron, ale różni się tym czymś co trudno zdefiniować. Eksperymentowałem aż otrzymałem brzmienie, które mi się spodobało.
Głupio mi Ci to tłumaczyć, bo sam jestem początkującym, ale ten układ wiele mnie nauczył np. jak korzystać z not katalogowych i wykresów charakterystyk.
Zbuduj go w wersji podstawowej, a potem zmieniaj. Mi to sprawiło wiele radochy.
Pozdrawiam!
Może to trochę trywialne, ale ze wzmacniaczem jest jak z dobrym winem, niby wszystko powstaje z winogron, ale różni się tym czymś co trudno zdefiniować. Eksperymentowałem aż otrzymałem brzmienie, które mi się spodobało.
Głupio mi Ci to tłumaczyć, bo sam jestem początkującym, ale ten układ wiele mnie nauczył np. jak korzystać z not katalogowych i wykresów charakterystyk.
Zbuduj go w wersji podstawowej, a potem zmieniaj. Mi to sprawiło wiele radochy.
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
-
- 625...1249 postów
Trochę się pospieszyłem. Schemat i opis konstrukcji, którą wykonałem jest na stronie ECClab, a dokładnie: http://ecclab.com/start.php3?ID=1
Weź pierwszą konstrukcję z góry, czyli wzmacniacz SE 5W. Tam masz wszystko, nawet wyniki pomiarów. Z tym że ja użyłem trafo TG2,5 co daje moc około 2,5-3W. Wprowadziłem kilka zmian: rezystor w katodzie ECC83 ma u mnie 1K, w anodzie 22K. W katodzie EL84 dałem 120 Ohm. Zrezygnowałem z C3, bo nie było potrzeby. Dobrze wszystko odfiltrowałem na zasilaczu. Chyba, że miałbyś długie przewody i oscyloskop pokaże Ci zniekształcenia, wtedy go wrzuć. Na wejście (jeszcze przed potencjometrem) wpiąłem kondensator 100nF aby odseparować obwód, a na C4 dałem 47uF. I to by było na tyle.
Poeksperymentuj z rezystorem anodowym i katodowym przy ECC83. Zepsuć nie zepsujesz a generalna zasada mówi, że im więcej dasz w anodę tym głośniej (znaczy się większe wzmocnienie), ale mniejsze pasmo przenoszenia, a w katodzie odwrotnie, czyli im mniej tym lepiej. Nie dawaj jednak wartości z kosmosu, ale zmieniaj stopniowo i mierz natężenie prądu. Karta katalogowa zawiera info o maksymalnych prądach.
Zasilacz zrób jednak na diodach, prościej i lepiej. Dwa filtry RC na kanał, dodatkowo na koniec możesz dać 100nF. Podpatrz inne konstrukcje zasilaczy. Tylko przy takim zasilaczu pamiętaj koniecznie o wyłączniku napięcia anodowego (anodowe włącza się tak po minucie pracy - żeby lampy się rozgrzały).
Pozdrawiam!
Weź pierwszą konstrukcję z góry, czyli wzmacniacz SE 5W. Tam masz wszystko, nawet wyniki pomiarów. Z tym że ja użyłem trafo TG2,5 co daje moc około 2,5-3W. Wprowadziłem kilka zmian: rezystor w katodzie ECC83 ma u mnie 1K, w anodzie 22K. W katodzie EL84 dałem 120 Ohm. Zrezygnowałem z C3, bo nie było potrzeby. Dobrze wszystko odfiltrowałem na zasilaczu. Chyba, że miałbyś długie przewody i oscyloskop pokaże Ci zniekształcenia, wtedy go wrzuć. Na wejście (jeszcze przed potencjometrem) wpiąłem kondensator 100nF aby odseparować obwód, a na C4 dałem 47uF. I to by było na tyle.
Poeksperymentuj z rezystorem anodowym i katodowym przy ECC83. Zepsuć nie zepsujesz a generalna zasada mówi, że im więcej dasz w anodę tym głośniej (znaczy się większe wzmocnienie), ale mniejsze pasmo przenoszenia, a w katodzie odwrotnie, czyli im mniej tym lepiej. Nie dawaj jednak wartości z kosmosu, ale zmieniaj stopniowo i mierz natężenie prądu. Karta katalogowa zawiera info o maksymalnych prądach.
Zasilacz zrób jednak na diodach, prościej i lepiej. Dwa filtry RC na kanał, dodatkowo na koniec możesz dać 100nF. Podpatrz inne konstrukcje zasilaczy. Tylko przy takim zasilaczu pamiętaj koniecznie o wyłączniku napięcia anodowego (anodowe włącza się tak po minucie pracy - żeby lampy się rozgrzały).
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
Bardzo fajna to stronka ta ecclab. Polecony przez ciebie schemat podoba mi się i pewnie go zbuduję ale szczerze mówiąc nie jestem pewien czy jako pierwszy, silniej pociąga mnie bowiem trzeci z kolejności "Wzmacniacz SET 4W, klasa A" na 6C4C: http://ecclab.com/start.php3?ID=1
Zerknij na niego, czy tak "na oko" może to być pierwszy wzmacniacz poczatkującego lampowca ? Szczerze mówiąc podoba mi się ze względu na podobieństwo do pewnego schematu opartego na owej RCA 2A3, no i tu mamy triodę bezpośrednio żarzoną. Zaraz znajdę i wkleję schemat oryginału.
Zerknij na niego, czy tak "na oko" może to być pierwszy wzmacniacz poczatkującego lampowca ? Szczerze mówiąc podoba mi się ze względu na podobieństwo do pewnego schematu opartego na owej RCA 2A3, no i tu mamy triodę bezpośrednio żarzoną. Zaraz znajdę i wkleję schemat oryginału.
-
- 625...1249 postów
Nie rób ze mnie wyroczni. Gdybym miał takie lampy to może bym spróbował, ale nie mam. Jeśli okazałoby się, że ma to sporo kosztować (nie znam cen tych lamp) to bym sobie podarował. ECC83 i EL84 są bardzo popularne i dobre na początek. Niech ktoś bardziej doświadczony zaopiniuje Ci ten projekt. JA zaczynałem od konstrukcji sprawdzonej i klasycznej.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- 3125...6249 postów
Hehe, przy moim obecnym stanie wiedzy i doswiadczeniu każdy z was tutaj jest wyrocznią 
Wklejam schemat wzmacniacza SET bez sprz eżenia na 6SL7 i 2A3. Coś takiego byłoby dla mnie najlepsze, tylko na tańszej i łatwiejszej do zdobycia triodzie głośnikowej np. rosyjskiej.

Wklejam schemat wzmacniacza SET bez sprz eżenia na 6SL7 i 2A3. Coś takiego byłoby dla mnie najlepsze, tylko na tańszej i łatwiejszej do zdobycia triodzie głośnikowej np. rosyjskiej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 20...24 posty
No układ bardzo fajny i prosty jeśli chodzi o lampy to za 6SL7 spokojnie można dać 6H9C 6H8C połączona równolegle a jeśli chodzi o 2A3 to z triod bezpośredno żarzonych
6C4C lub 2C4C trudniejsza do zdobycia w ostateczności 6H13C łaczona rownolegle
Sam zrobiłem na 6H9C + 6H13C tyle ze w wersji OTL plus prostownik na
krzemie przełączany z lampowym na 5C4C (nie wiem gdzie jest cyrylica? )coś mesa boogie jakos tak to się zwało o tyle prostrze że odpada trafo glośnikowe koszty..
6C4C lub 2C4C trudniejsza do zdobycia w ostateczności 6H13C łaczona rownolegle
Sam zrobiłem na 6H9C + 6H13C tyle ze w wersji OTL plus prostownik na
krzemie przełączany z lampowym na 5C4C (nie wiem gdzie jest cyrylica? )coś mesa boogie jakos tak to się zwało o tyle prostrze że odpada trafo glośnikowe koszty..