Jeśli było - przepraszam - nie mogę znaleźć.
Piszę do Was w kwestii numerów na tylnych ściankach odbiorników radiowych.
Co one de facto oznaczały? Czasami różne modele o tej samej nazwie można było rozróżnić po tym czterocyfrowym numerze. Były też takie, które pomimo występowania w jednej jedynej wersji, również na tylnej ściance posiadały numer.
O co chodziło?
Numery na tylnych ściankach odbiorników radiowych.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Numery na tylnych ściankach odbiorników radiowych.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 625...1249 postów
Re: Numery na tylnych ścinkach odbiorników radiowych.
Przyłączam się do pytania. Po za tym wiem dlaczego Boston autora tematu i mój są różne. Mój jest 2 24 01. A są jeszcze inne Bostony I ale mające inne numery na tylnej ściance.
-
- 500...624 posty
Podobna sprawa ma się ze Stolicą. Numery 3251, 3264, itd. Stolica miała trzy typy obudowy, oraz dwa typy głośników (od Agi z elektromagnesem i elektrolitami 16uF oraz głośniki z magnesem stałym i elektrolitami 32uF). Nie ma zależności w którym numerze co występowało, bo bywało różnie. Montowali pewnie z tego co było akurat na składzie 

-
- 625...1249 postów
Cześć.
Pozdrawiam
Matizz
Stolica miała conajniej 6 typów obudowy. Schematy elektryczne również różnią się między sobą, choć w detalach (np okolice heterodyny, regulacja barwy dźwięku, czy wygląd filtrów p.cz). Występowały również różne typy skali, odbierane zakresy, czy miejsca gdzie umieszczono napis. Każdy typ miał własny numer na ściance. To, że teraz ścianki są wymieszane to raczej zasługa lat napraw i/lub uzupełniania braków niż niechlujnść fabryki. W warsztatach naprawczych mogło się zdażyć, że jeśli było kilka podobnych odbiorników do naprawy, to nie zwracano uwagi czy zakładano właściwą tylną ściankę.Samson pisze:Podobna sprawa ma się ze Stolicą. Numery 3251, 3264, itd. Stolica miała trzy typy obudowy, oraz dwa typy głośników (od Agi z elektromagnesem i elektrolitami 16uF oraz głośniki z magnesem stałym i elektrolitami 32uF). Nie ma zależności w którym numerze co występowało, bo bywało różnie. Montowali pewnie z tego co było akurat na składzie
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
-
- 1250...1874 posty
Re: Numery na tylnych ściankach odbiorników radiowych.
Zgadza się, nikt się szczegółami nie przejmował.
Ale jakaś logika w numeracji być musiała.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć co to za logika....
Ale jakaś logika w numeracji być musiała.
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć co to za logika....
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.