Ciekawy wzmacniacz PP na EL84 w/g aplikacji Mullarda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ciekawy wzmacniacz PP na EL84 w/g aplikacji Mullarda
Znalazłem i chciałem się tym podzielić, ciekawy projekt wzmacniacza opracowany na podstawie schematu Mullarda. Jest wszystko włącznie z PCB. Język tajski, ale dacie radę:)
LINK - http://www.htg2.net/index.php?topic=51670.0
LINK - http://www.htg2.net/index.php?topic=51670.0
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Ciekawy wzmacniacz PP na EL84 w/g aplikacji Mullarda
Witaj, ciekawy jestem czy regulacja barwy na samym wejściu nie będzie problemem...
Pozdrawiam,
Piotr.
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Nie wydaje mi się by autor ją uwzględnił - są 2 potencjometry, brak przy nich elementów korekcji jak i na PCB.
-
- 250...374 postów
Powiedzcie proszę dlaczego regulacja na wejściu miałaby być problemem? Myślałem o takim rozwiązaniu a nie znalazłem nigdzie informacji o wadach i zaletach takiego zastosowania.
Na moje "oko" chodzi pewnie o to, że regulacja pasywna znacząco tłumi sygnał, który jeśli będzie z słaby na wejściu do wzmacniacza dotrze jeszcze słabszy a jeśli jego czułość będzie zbyt niska, nie wysteruje go do pełnej mocy. Akurat ten z linku ma dużą czułość i dlatego można zastosować regulację na wejściu. Regulacja aktywna umiejscowiona pomiędzy 2 stopniami (klasycznie) przedwzmacniaczy nie powoduje strat sygnału.
-
- 250...374 postów
No tak. Pytam się bo słyszałem opinie że aktywna regulacja barwy to tylko kolejny "problem" w torze sygnałowym który go zniekształca i jest rozwiązaniem bezsensownym, ale jak wiadomo często co człowiek to opinia 

Kto co lubi.. są tacy, że preferują "czysty" tor wzmacniacza (chyba większość) i tacy, co lubią sobie "podkręcić" co nieco barwę. Nie nazwałbym tego bezsensownym, tak samo jak unikanie sprzężenia zwrotnego we wzmacniaczu. To audiofilskie wymysły, wręcz urojenia.
-
- 1250...1874 posty
Mi się wydaje że stłumienie słabego sygnały korektorem na wejściu będzie wymagało większego wzmocnienia. A tym samym jest opcja że pojawią się szumy.
jacekk pisze:Mi się wydaje że stłumienie słabego sygnały korektorem na wejściu będzie wymagało większego wzmocnienia. A tym samym jest opcja że pojawią się szumy.
To prawda o czym napisałem po części o tym powyżej a że będą "szumy" jest całkiem prawdopodobne, bo każdy tłumik sygnału na wejściu bardzo czułego wzmacniacza powoduje, że łapie on śmieci z otoczenia i z własnego układu elektrycznego. Ten problem nie wystąpi po zastosowaniu regulacji pasywnej na wejściu jeśli sygnał będzie na tyle silny a czułość wzmacniacza niska.
-
- 5...9 postów
Witam. Zawsze można zastosować przełącznik do pomijania korekcji. Jest w każdym profesjonalnym stole mikserskim lub emisyjnym. Czasem korekcja się przydaje.
-
- moderator
A moim zdaniem pomysł jest bardzo dobry. Większość współczesnych źródeł dysponuje bardzo wysokim poziomem sygnału, co powoduje, że cały zakres użytecznych głośności przypada na 1/4, może 1/3 zakresu potencjometru. Może ma to związek z potocznym myleniem wzmocnienia z mocą, typu "mój wzmacniacz z potencjometrem ustawionym na godzinę 10 gra głośniej od twojego, więc jest mocniejszy". Niestety spotkałem się z tym błędem nawet w prasie branżowej 
Stare wzmacniacze mają zazwyczaj jeszcze większe zapasy wzmocnienia, więc korektor na wejściu jest jak znalazł.
Co do różnicy w brzmieniu, to nie jest ważne czy korektor jest na wejściu, czy między stopniami. Tak naprawdę obie te sytuacje są korektorem pasywnym między stopniami, tylko w pierwszym przypadku są to stopnie różnych urządzeń. Duża różnica występuje między korektorami międzystopniowymi, a tymi w sprzężeniu zwrotnym, które mają inny przebieg regulacji. Moim subiektywnym zdaniem te międzystopniowe brzmią znacznie lepiej.
A jeżeli wzmacniacz będzie porządnie zrobiony, to nie ma co się obawiać szumów. Czułości rzędu 1V, czy 0,1V to jeszcze nie kosmos

Stare wzmacniacze mają zazwyczaj jeszcze większe zapasy wzmocnienia, więc korektor na wejściu jest jak znalazł.
Co do różnicy w brzmieniu, to nie jest ważne czy korektor jest na wejściu, czy między stopniami. Tak naprawdę obie te sytuacje są korektorem pasywnym między stopniami, tylko w pierwszym przypadku są to stopnie różnych urządzeń. Duża różnica występuje między korektorami międzystopniowymi, a tymi w sprzężeniu zwrotnym, które mają inny przebieg regulacji. Moim subiektywnym zdaniem te międzystopniowe brzmią znacznie lepiej.
A jeżeli wzmacniacz będzie porządnie zrobiony, to nie ma co się obawiać szumów. Czułości rzędu 1V, czy 0,1V to jeszcze nie kosmos

To fakt, ja czasem stosuję na wejściu pasywny filtr loudnees, dawnej zwany kontur i to co trzeba ma podbite:) Ucho ludzkie nie jest idealne - załącznik. Sygnał na nim spada o 0,3V także nie tak tragicznie, ale na tyle wystarczająco, że przy czułości obecnych wzmacniaczy lampowych standardowo 0,5-0,8V robi się 0,8-1,1V.

Źródło - http://audio-feel.blogspot.com/2012/10/ludzki-such.html

Źródło - http://audio-feel.blogspot.com/2012/10/ludzki-such.html
-
- 1250...1874 posty
Regulacja barwy jest przed lampąV1 bo do jej katody doprowadzone jest ujemne sprzężenie zwrotne z wyjścia wzmacniacza - dzielnikiem R3/R11/C6.
-
- 100...124 posty
Schemat pochodzi z Mullard Circuits for Audio Amplifiers. Wykonałem ten wzmacniacz i muszę przyznać, że gra bardzo fajnie choć ma dobrane USZ na styk. Jak się da trochę głębsze to wzbudza się na 5Hz. Mębrana porusza się tak wolno że można liczyć okresy
Bez regulacji mamy czułość 40mV a z, już 600mV.

Zależy jakie źródła. Nie mając czułości co najmniej 0,1V możemy zapomnieć o wysterowaniu wzmacniacza z telefonu lub innego przenośnego odtwarzacza. To samo tyczy się komputera choć tu jest trochę lepiej, wystarczy 300mV a jak ma się przyzwoitą dźwiękówkę to i 1V.Piotr pisze:A moim zdaniem pomysł jest bardzo dobry. Większość współczesnych źródeł dysponuje bardzo wysokim poziomem sygnału, co powoduje, że cały zakres użytecznych głośności przypada na 1/4, może 1/3 zakresu potencjometru.
-
- 375...499 postów
Układ przypomina mój projekt "Ivan" tylko ze ja chce zastosować inny układ inwertera.
Dzięki temu tematowi zastanowię się nad dodaniem korektora na wejściu. Mam czas, elementy są jakieś 800 km ode mnie i nie zanosi się w najbliższym czasie na zbliżenie
Dzięki temu tematowi zastanowię się nad dodaniem korektora na wejściu. Mam czas, elementy są jakieś 800 km ode mnie i nie zanosi się w najbliższym czasie na zbliżenie

Ω µ Π φ α β ε ω