Phonola model 567
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 25...49 postów
Phonola model 567
Witam wszystkich forumowiczów.Posiadam radio Phonola 567 produkowane w latach 1940-1943.Radio jest sprawne lecz lampę EL-3 ktoś zastąpił jakąś radziecką.Z lampy odczytałem że jest to 5P- dalej jest zatarty napis.Czy ktoś posiada lampę EL-3 wiem że trudno ją dostać.Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Re: Phonola model 567
Dobrym zamiennikiem dla EL3 jest łatwiejsza do zdobycia EL11.andrzej111 pisze:Witam wszystkich forumowiczów.Posiadam radio Phonola 567 produkowane w latach 1940-1943.Radio jest sprawne lecz lampę EL-3 ktoś zastąpił jakąś radziecką.Z lampy odczytałem że jest to 5P- dalej jest zatarty napis.Czy ktoś posiada lampę EL-3 wiem że trudno ją dostać.Pozdrawiam.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 625...1249 postów
Gratuluję posiadania pięknego radyjka.
EL3 wcale nie jest tak trudno zdobyć jak się wydaje : http://www.ebay.pl/itm/MULLARD-EL3-SIDE ... e2b&_uhb=1
Zawsze jest trochę NOSów na Ebayu i całkiem sporo używanych i sprawnych ale ich cena jest wyższa niż popularnych śmiecówek.
PS. Ta radziecka lampa to może być 6P14P.
EL3 wcale nie jest tak trudno zdobyć jak się wydaje : http://www.ebay.pl/itm/MULLARD-EL3-SIDE ... e2b&_uhb=1
Zawsze jest trochę NOSów na Ebayu i całkiem sporo używanych i sprawnych ale ich cena jest wyższa niż popularnych śmiecówek.
PS. Ta radziecka lampa to może być 6P14P.
-
- 25...49 postów
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Niestety nie posiadam konta na ebay-u a co do lampy EL-11 to czy ona pasuje bez żadnych przeróbek jeżeli chodzi o podłączenie ?
-
- 625...1249 postów
Jeśli chcesz zastosować EL11 to przede wszystkim musisz ją przecokołować lub wykonać przejściówkę z cokołu stalowego (Niemiecki octal) na wtyk bocznostykowy taki jak w EL3.andrzej111 pisze:Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Niestety nie posiadam konta na ebay-u a co do lampy EL-11 to czy ona pasuje bez żadnych przeróbek jeżeli chodzi o podłączenie ?
-
- 25...49 postów
Rozumiem,czyli do cokołu który posiadam od EL-3 zaadoptować lampę EL-11.Sprawdzałem podłączenie,sprawa może dla innych śmieszna ale co to jest na schematach tych lamp zaznaczone w schemacie EL-3 (m)podłączone razem z (k,g3) wygląda jak ekran,a w lampie EL-11 (m) nie występuje? I jeszcze jedno pytanie,może ktoś posiada cokół od EL-3 ponieważ mój jest popękany.
-
- 625...1249 postów
W jakim celu właściwie chcesz adaptować EL11 do pracy w tym radiu?
Poprzedni właściciel lub serwisant wykonał przejściówkę dla nowoczesnej lampy nowalowej umożliwiającą wstawienie jej w miejsce EL3, by dowiedzieć się jaka to lampa porównaj jej wyprowadzenia z notami katalogowymi lamp EL84/6P14P (Podejrzewam, że to któraś z nich). Dzięki temu wstawisz tam sprawną nie najdroższą lampę. Z czasem zdobędziesz EL3 i będziesz mógł przywrócić radiu pierwotną obsadę lamp
Przy okazji dobrze by było sprawdzić czy serwisant, który wykonał przejściówkę nie wprowadził zmian wartości rezystorów ustalających punkt pracy lampy końcowej. (Mógł zmienić RK - spotkałem się kilkukrotnie z takim działaniem np. w radiu Mińsk R7)
Przecokołowanie EL11 - która jest również nie tanią i łatwo dostępną w dobrym stanie lampą mija się z celem, lepiej zostawić ją do odbiorników, które pracowały z nią oryginalnie. Nie przywróci ona radiu oryginalności, ponieważ oryginalnie zamontowana była tam EL3.
Poprzedni właściciel lub serwisant wykonał przejściówkę dla nowoczesnej lampy nowalowej umożliwiającą wstawienie jej w miejsce EL3, by dowiedzieć się jaka to lampa porównaj jej wyprowadzenia z notami katalogowymi lamp EL84/6P14P (Podejrzewam, że to któraś z nich). Dzięki temu wstawisz tam sprawną nie najdroższą lampę. Z czasem zdobędziesz EL3 i będziesz mógł przywrócić radiu pierwotną obsadę lamp
Przy okazji dobrze by było sprawdzić czy serwisant, który wykonał przejściówkę nie wprowadził zmian wartości rezystorów ustalających punkt pracy lampy końcowej. (Mógł zmienić RK - spotkałem się kilkukrotnie z takim działaniem np. w radiu Mińsk R7)
Przecokołowanie EL11 - która jest również nie tanią i łatwo dostępną w dobrym stanie lampą mija się z celem, lepiej zostawić ją do odbiorników, które pracowały z nią oryginalnie. Nie przywróci ona radiu oryginalności, ponieważ oryginalnie zamontowana była tam EL3.
Chcąc restaurować zachodnie radia takie konto się przydaje a jego obsługa jest banalnie prosta.andrzej111 pisze:Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.Niestety nie posiadam konta na ebay-u a co do lampy EL-11 to czy ona pasuje bez żadnych przeróbek jeżeli chodzi o podłączenie ?
-
- 1250...1874 posty
nic dodac ,nic ująć,to co napisał kol. maciek.Lampy EL3 pojawiają się na Allegro,trzeba więc śledzić na bieżąco nowe oferty.Jeśli upierasz się na przecokołowanie,nie musi być akurat cokół lampy EL3,ale dowolnej innej bocznostykowej-złomowej.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
-
- 25...49 postów
Dziękuję za podpowiedzi,może panowie macie rację poczekam na EL-3.A ta zaadoptowana to jakaś made in CCCP, początek to nie 5 a 15П-E lub F i dalej zamazane.Troszkę strach ją montować bo pomiędzy oryginalnym cokołem a cokołem od sowieckiej są długie nieizolowane przewody,postaram się to jakoś usztywnić.
A co do restaurowania starych odbiorników lampowych to nazbierało się ich trochę,czas się zabrać za nie.Jedno z ciekawszych to STERN&STERN FIDELIO Szwecja,jakieś MENDE kilka sztuk,MIŃSK P-7,kilka BLAUPUNKT np:Blaupunkt 7W79D,TELEFUNKEN np:Telefunken T612 Riga. Jest co robić,to forum to skarbnica wiedzy i na pewno jeszcze nie raz będę prosił o pomoc.
A co do restaurowania starych odbiorników lampowych to nazbierało się ich trochę,czas się zabrać za nie.Jedno z ciekawszych to STERN&STERN FIDELIO Szwecja,jakieś MENDE kilka sztuk,MIŃSK P-7,kilka BLAUPUNKT np:Blaupunkt 7W79D,TELEFUNKEN np:Telefunken T612 Riga. Jest co robić,to forum to skarbnica wiedzy i na pewno jeszcze nie raz będę prosił o pomoc.
-
- 625...1249 postów
andrzej111 pisze:Dziękuję za podpowiedzi,może panowie macie rację poczekam na EL-3.A ta zaadoptowana to jakaś made in CCCP, początek to nie 5 a 15П-E lub F i dalej zamazane.Troszkę strach ją montować bo pomiędzy oryginalnym cokołem a cokołem od sowieckiej są długie nieizolowane przewody,postaram się to jakoś usztywnić.
W takim wypadku może to być 6P15P http://www.tubes.ru/techinfo/HiFiAudio/6p15pev.html - Sprawdź zgodność wyprowadzeń. Jakiś "naprawiacz" mógł ja wstawić w miejsce EL3 to koniec końców też pentoda mocy i mogła jakoś działać ale pewnie nie pracowała w korzystnych dla siebie warunkach.
Ładna kolekcja, zazdroszczę miejsca by móc zbierać duże gabarytowo odbiorniki. W Mińsku R7 masz oryginalny sowiecki gramofon z głowicą magnetyczną z wymiennymi stalowymi igłami?
-
- 25...49 postów
Myślę że to oryginał,ale brak igły ale mam gdzieś pudełko igieł.
Przepraszam za jakość zdjęć syn spacyfikował aparat jadąc na wakacje a staremu został aparat w telefonia
Przepraszam za jakość zdjęć syn spacyfikował aparat jadąc na wakacje a staremu został aparat w telefonia

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 25...49 postów
A wracając do miejsca na duże gabarytowo odbiorniki to moja druga połówka twierdzi (że tylko sufit w mojej pracowni jest nie-zasr.... zapakowany radiami.) 

-
- 1250...1874 posty
Mój stary koleżka radionawiedzony(jak ja) zamontował do sufitu wieszaki,na nich pólki.Na półkach stoi b. dużo odbiorników tranzystorowych z PRL-u.A przecież mógł zaraz przy wejściu postawić na takiej półce najcięższe,ale najmniej wartościowe radyjka i spokojnie poczekać na rozwój wypadków wiedząc,że hobby teściowej to sprzątanie w JEGO "radiowym"pokoju w najmniej oczekiwanych porachandrzej111 pisze:A wracając do miejsca na duże gabarytowo odbiorniki to moja druga połówka twierdzi (że tylko sufit w mojej pracowni jest nie-zasr.... zapakowany radiami.)

R.R
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
-
- 25...49 postów
Mam jeszcze jedno pytanko co do lampy EL-3 , czy jako zamiennik można zastosować EL-3N bez przeróbek ? Pozdrawiam.
-
- 2500...3124 posty