Bluetooth + wzmacniacz lampowy

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

_idu

Re: Bluetooth + wzmacniacz lampowy

Post autor: _idu »

Jado pisze:Na razie nie jestem przekonany do końca - np. tendencja do "załączania swiatła (czy przekaźników) przez stronę WWW" jest moim zdaniem tylko zabawką.
Nie jest zabawką. Wierz mi. Po co dodatkowy protokół jak masz w kontrolerach stos TCP-/IP oraz coraz częściej też wbudowany prosty serwer http?
Jado pisze: Potem nie myśli się o tym - po co bez przerwy przełączać i ustawiać. Własnie w imię wygody i lenistwa należy się tego pozbyć :D
Ależ to samo będzie przy wykorzystaniu www tylko jako minimum koniecznej interakcji z użytkownikiem. .
Jado pisze: Aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie zaimplementować stosowną funkcję dostępu przez WWW w swoim czasie - jeśli będzie taka potrzeba :-)
tylko do interakcji z użytkownikiem. Jeden przycisk na ekranie może wywołać skomplikowany proces. Ba skryptem po stornie klienta http załatwisz automatyzację nawet setek różnych stronek http. W tle, samoczynnie, bez udziału człowieka.
Jado pisze: Odtwarzanie losowe działa w obrębie jednego podkatalogu
Napisałem - mnie to nie bawi. Losowe wybieranie jest ostatnim features czego potrzebuję dla odsłuchu tego co akurat chcę posłuchać.
Losowy OK ale tylko w połączeniu tzw opcji party ma jak dla mnie sens jako samograj na imprezę.
Jado pisze: Ale oczywiście - zawsze można to wyłączyć (również zdalnie) i przejść na odtwarzanie tradycyjne np. z CD (przy czym komunikaty słowne informujące o zdarzeniach pozostają cały czas słyszalne - dzięki miksowaniu sygnałów).
A po to ostanie?
Jado pisze: Popularność utworu to też nie dla mnie - każdy ma swoje upodobania, a ja lubię raczej wyszukiwać to czego inni nie słuchają masowo - jakby na przekór :-)
Ale to tworzysz ty sam. Player robi jedynie czarną robotę czyli liczy ile razy odtworzyłeś utwór (i aktulizuje ID taga, albo używa własnej bazy) i tak tworzy sobie parametr popularność. Jest to więc Twoja popularność a nie jakaś z "sieci".
Jado pisze: Z wcześniejszych doświadczeń wynikło mi jednak, że właśnie bezobsługowość jest największą wygodą dla użytkownika.
Dla mnie istotne jest to że nie trzeba latać do odtwarzacza i żonglować dziesiątkami płyt. A to że to samo pudłęko może mi odtworzyć np. jakieś tematyczne radio to tylko dodatkowa wygoda.
disaster pisze:Rpi - wielkie rozczarowanie.
Próbowaliśmy toto w robocie wykorzystać jako narzędzie do wyświetlania multimediów.
Ogólnie porażka. Problemy ze stabilnością, z pobieraniem adresu IP z DHCP, ze startem.
Jaki problem z DHCP? Żadnego.

Chyba żartujesz sobie. Użyłeś np. OpenELEC'a? Bo próba pakowania dystrybucji linuksa z X'ami to, fakt porażka. RaspBMC jest bezużytecznym gadżetem - za dużo jest w systemie zbędnych rzeczy a i sam XBMC nie jest zoptymailzowany. Dlatego OpenELEC rządzi. Nagrany film HD z sat (tuner z Enigmą2), przycięty początek i koniec, wycięte reklamy - przemultipleksowanie (bez rekompresji) i działa idealnie. Płynnie bez ani jednego zacięcia. Nawet przewijanie idzie sprawnie nawet lepiej niż na Dreamboxie na którym nagrano materiał. Ale jak wpakuje film z kanału SD to tak mam ból - nie kupiłem licencji na MPEG2.

Owszem moc obliczeniowa samego procesora jest niska i koniecznym jest wsparcie sprzętowe dla kodeków. Wbudowany masz jedynie support dla MPEG4. Jak spuścisz strumień MPEG2 to tak będzie kicha. Ale jak potrzebujesz to kupujesz licencję na dodatkowe wsparcie sprzętowymi kodekami. Wpisuje się klucze licencyjne co configa boota i po problemie. Androida nie odpalisz na RPi - za słaby procek. Ale po co komu ten kretyński Android?
OpenGL jest - ale z wydajnością minimalna pod XBMC i prosty skin Confluence. Wizualizacje przy odtwarzaniu muzyki trzeba wyłączyć bo niestety "zamulają". Tylko po co one potrzebne.....

No ale to są podstawy tegoż urządzenia. Nie każdy potrzebuje VC-1, DTS, MPEG-2 to po co ma za płacić jeśli wykorzysta jedynie np. do sterowania jakimś urządzeniem/robotem?
Jado pisze: No i pamięć - użycie karty MLC w takim zastosowaniu jest samobójstwem.
Dlaczego? Jak masz system praktycznie read-only to w czym problem. A jak częste zapisy to kupujesz droższą kartę albo robisz myk z bootem na SD a reszta OS'a jest na innym nośniku np. dysk HD z interface USB. Jedyny zarzut to format karty - standardowa jest niepraktyczna. Ale ostatni model B+ ma microSD i wiele uxiążliwości z gniazdem standardowej karty SD przeszło do historii.

Jak za słabe RPi to masz HummingBoard najlepiej wersja Carrier (Pro ma np. kodek audio czyli masz system spęłniajacy wymogi HiFi) i wybierasz sobie jedynie microSOM (moduł procesora, pamięci i opcjonalnie W-LAN/bluetooth) pod wymaganą moc obliczeniową. Jest OpenELEC (bo po co Android do odtwarzacza multimedialnego....) Jest dodatkowo mSata-II i PCI express. A microSOM może mieć W-LAN. do tego gigabit ethernet (ale procek wyciaga 470Mbit/s na interfejsie ethernetowym). Wymiar płytki taki sam jak RPi.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

STUDI. "Jako wymierający gatunek" już około 3 lat słucham muzyki bezprzewodowo z dysku komputera na moim wzmacniaczu.

Odbiór satelitarny w GB jest dostępny na małych antenach, ponieważ tylko wyspy brytyjskie są oświetlone punktowym mocnym sygnałem.Zapomniałeś, że programy były jeszcze zakodowane. W latach 90 tych aby taki sygnał odebrać w Polsce, należało stosować anteny o średnicy powyżej 300 cm.

Jak mocno popiję, to mam wrażenie, że chodzi za mną wersalka a nie muzyka.

Bawcie się dalej.
Awatar użytkownika
Jado
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Kontakt:

Post autor: Jado »

STUDI pisze:
Jado pisze: Odtwarzanie losowe działa w obrębie jednego podkatalogu
Napisałem - mnie to nie bawi. Losowe wybieranie jest ostatnim features czego potrzebuję dla odsłuchu tego co akurat chcę posłuchać.
Losowy OK ale tylko w połączeniu tzw opcji party ma jak dla mnie sens jako samograj na imprezę.
Ja lubię jak ktoś - w tym wypadku komputer - robi mi niespodziankę :-)
Jak chce iść pobiegać ze słuchawkami na uszach i mam odtwarzacz, a w nim 1500 utworów, to nie chcę, żeby codziennie słuchanie zaczynało się od tego samego utworu, potem kolejnego itd.... W rezultacie dziennie przesłucham tylko 10 pierwszych utworów, a pozostałe 1490 będzie nie ruszonych i nigdy nie poznanych.
Dla mnie odtwarzacz utworów (lub program spełniający tą funkcję w komputerze) musi mieć funkcję losowego odtwarzania utworów.
U mnie muzyka w 95% przypadków jest tłem do codziennego życia i "ma nie zaprzątać mi głowy ciągłym zmienianiem utworów" - w 5% przypadków - jak mam chwilę wolną i chce się skupić na samym słuchaniu muzyki - wtedy mogę ręcznie wybrać to czego chcę wysłuchać.
Kiedyś ciągłe ręczne zmienianie płyt było wymuszone, bo na płycie mieściło się kilka utworów - ale i tak powstawały gramofony ze zmieniaczami płyt, czy odtwarzacze CD z pojemnikiem na kilka kompaktów.
Teraz nie ma tych ograniczeń - muzyka może lecieć choćby przez tydzień non stop.
STUDI pisze:
Jado pisze: No i pamięć - użycie karty MLC w takim zastosowaniu jest samobójstwem.
To nie ja pisałem. Quote pomylone :-)
Pozdrawiam

Jado.

"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Awatar użytkownika
disaster
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: disaster »

STUDI pisze:
disaster pisze:Rpi - wielkie rozczarowanie.
Próbowaliśmy toto w robocie wykorzystać jako narzędzie do wyświetlania multimediów.
Ogólnie porażka. Problemy ze stabilnością, z pobieraniem adresu IP z DHCP, ze startem.
Jaki problem z DHCP? Żadnego.
STUDI - testowaliśmy ten sprzęt dość wszechstronnie z wykorzystaniem przede wszystkim projektu Digital Signage.
Raz na kilka uruchomień, malinka nie pobierała adresu IP z serwera DHCP i pozostawała w trybie radosnego zwisu interface'u sieciowego aż do restartu.
Dodatkowo gdy podczas komunikacji z siecią nastąpi jakiś lag - są problemy z ponownym połączeniem.
STUDI pisze: Chyba żartujesz sobie. Użyłeś np. OpenELEC'a? Bo próba pakowania dystrybucji linuksa z X'ami to, fakt porażka. RaspBMC jest bezużytecznym gadżetem - za dużo jest w systemie zbędnych rzeczy a i sam XBMC nie jest zoptymailzowany. Dlatego OpenELEC rządzi. Nagrany film HD z sat (tuner z Enigmą2), przycięty początek i koniec, wycięte reklamy - przemultipleksowanie (bez rekompresji) i działa idealnie. Płynnie bez ani jednego zacięcia. Nawet przewijanie idzie sprawnie nawet lepiej niż na Dreamboxie na którym nagrano materiał. Ale jak wpakuje film z kanału SD to tak mam ból - nie kupiłem licencji na MPEG2.

Owszem moc obliczeniowa samego procesora jest niska i koniecznym jest wsparcie sprzętowe dla kodeków. Wbudowany masz jedynie support dla MPEG4. Jak spuścisz strumień MPEG2 to tak będzie kicha. Ale jak potrzebujesz to kupujesz licencję na dodatkowe wsparcie sprzętowymi kodekami. Wpisuje się klucze licencyjne co configa boota i po problemie. Androida nie odpalisz na RPi - za słaby procek. Ale po co komu ten kretyński Android?
OpenGL jest - ale z wydajnością minimalna pod XBMC i prosty skin Confluence. Wizualizacje przy odtwarzaniu muzyki trzeba wyłączyć bo niestety "zamulają". Tylko po co one potrzebne.....

No ale to są podstawy tegoż urządzenia. Nie każdy potrzebuje VC-1, DTS, MPEG-2 to po co ma za płacić jeśli wykorzysta jedynie np. do sterowania jakimś urządzeniem/robotem?
W wykorzystanym rozwiązaniu problematyczne było wyświetlanie JPEGów i PNG fullHD - naokoło obrazków były widoczne ramki, których nie było przy odtwarzaniu filmów. W zasadzie jedynym sposobem na wyeliminowanie tego było przeskalowanie obrazu na monitorze ze świadomością, że kawałek filmu będzie obcięty.
Przy filmie H.264 (full HD, high profile) już przy 10Mbps zdarzały się zacięcia, a przy mniejszej rozdzielczości, jak musiał przeskalowywać obraz, zdarzało mu się popierdywanie z głośnika.

Co ciekawe przy długim kablu zasilającym zwiesić go potrafił telefon komórkowy.
STUDI pisze:
Disaster pisze: No i pamięć - użycie karty MLC w takim zastosowaniu jest samobójstwem.
Dlaczego? Jak masz system praktycznie read-only to w czym problem. A jak częste zapisy to kupujesz droższą kartę albo robisz myk z bootem na SD a reszta OS'a jest na innym nośniku np. dysk HD z interface USB. Jedyny zarzut to format karty - standardowa jest niepraktyczna. Ale ostatni model B+ ma microSD i wiele uciążliwości z gniazdem standardowej karty SD przeszło do historii.
Myk z USB jest fajny, ale znowu drastycznie spada wydajność systemu plików. Zresztą też wydawało mi się, że w trybie read only, karty MLC są bezproblemowe.
Praktyka pokazuje, że wystarczy większa zmiana temperatury i objawiają się błędy odczytu. Co prawda zazwyczaj są bezproblemowo korygowane, ale mowy o niezawodności nie ma.
STUDI pisze: Jak za słabe RPi to masz HummingBoard najlepiej wersja Carrier (Pro ma np. kodek audio czyli masz system spęłniajacy wymogi HiFi) i wybierasz sobie jedynie microSOM (moduł procesora, pamięci i opcjonalnie W-LAN/bluetooth) pod wymaganą moc obliczeniową. Jest OpenELEC (bo po co Android do odtwarzacza multimedialnego....) Jest dodatkowo mSata-II i PCI express. A microSOM może mieć W-LAN. do tego gigabit ethernet (ale procek wyciaga 470Mbit/s na interfejsie ethernetowym). Wymiar płytki taki sam jak RPi.
Prościej i prawdopodobnie taniej jest przerzeźbić ogólnie dostępną kostkę typu Android TV Box, nawet jak wiąże się to z zaprojektowaniem oprogramowania od nowa.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jarek XYD »

Widzę że macie bogate doświadczenia z Pi.Chce wykorzystać komputerek w zasadzie tylko jako radio internetowe (ethernet) i ew. do odtwarzania muzyki z pamięci flash USB lub dysku.Jaką wersję Pi kupić-rozumiem że B i z większą pamięcią ? Jakiej dystrybucji użyć OpenELEC ? XBMC ? Chcę oczywiście sterować zewnętrzny wzmacniacz (lampowy :)) -myślę że bez DACa lub karty dźwiękowej na USB się nie obejdzie. Będzie to działać bez stale podpiętego po HDMI TV ? Na odtwarzaniu strumieni video mi nie zależy jakoś specjalnie.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Tu zerknij: http://volumio.org/amazing-diy-raspberr ... r-volumio/ Sam sie przymierzam, bo nerwa mnie bierze, jak za kazdym razem musze telefon lub tablet podlaczac do wzmacniacza...
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kolego Thereminator. Przybywa w szybkim tempie na forum melomanów internetowych.
_idu

krzem3 pisze: Odbiór satelitarny w GB jest dostępny na małych antenach, ponieważ tylko wyspy brytyjskie są oświetlone punktowym mocnym sygnałem.Zapomniałeś, że programy były jeszcze zakodowane. W latach 90 tych aby taki sygnał odebrać w Polsce, należało stosować anteny o średnicy powyżej 300 cm.
To co piszesz oddziela ogrom czasowy od emisji analogowej sat za pomocą satelity Marco Polo.
Astra 2C i 2D (wyłączone już z użycia) miały wąską wiązką. Potem na pozycji 19,2E - uruchomiono Astrę 1KR z wiązkami nazwanymi steerable ale dokładniej było to nadal stałe wiązki paneuropejskie będące suma OIDP 12 mniejszych. Dziełu one Europę na 12 sektorów. Czyli martryca mniejszych anten kierunkowych. Wyłączając zbędne fragmenty można było ograniczać zasięg. Dalsze ograniczanie już przez podbijanie w góre parametru FEC. Obecnie dla FreeSat pracują dwie nowe Astry 2E i 2F na 28'2E.

Obecnie DVB-S i nowsze DVB-S2 cechuja się wymaganym progiem S/N do poprawnej demodulacji. Modulacja 8PSKa używana w DVB-S2 jest bardziej wymagająca (bardziej złożona konstelacja). Przy okazji korci nadawców by podżwyszać wartość FEC co daje zysk w przepustowości transpondera ale niestety rośnie próg wymagany próg S/N. Nasza NC+ - dla transpodnera 11411 - 8PSK z FEC 5/6 75cm jest na granicy poprawnego odbioru - jako minimum antena 80-cm. Dla DVB-S i FEC 3/4 wystarczyłaby antena 50 cm.

Kod: Zaznacz cały

Możliwość odbioru kanałów BBC z 28E powoli staje się nieosiągalna z uwagi na przeniesienie ich na satelitę Astra 2E. Jednak dla osoób korzystających z obrotnicy pojawiło się światełko w tunelu w postaci odbioru z satelity Intelsat 907 z 27,5W.

Na tp. 11495 V DVB-S2/QPSK 44100 9/10 nadaje paczka wszystkich kanałów angielskiego freesat w tym również w wersji HD LINK do wykazu

Kanały są kodowane w BISS i dodatkowo szyfrowana jest tablica PMT co do niedawna uniemożliwiało odbiór tej paczki na wszystkich odbiornikach z E2.
Jednak dzięki koledze @doublet z forum openPli mamy skrypt, który pomaga nam z szyfrowaniem PMT i umożliwia odbiór całej paczki BBC ;)

Wystarczy Dreambox z głowicą BCM4505, która potrafi zeksanować i odtworzyć wysokie SR w DVB-S2. W praktyce działa na 800se, 7020HD, 500HD i na DM8000 ale z dodatkową głowicą (na tych wbudowanych nie działa).
krzem3 pisze: Jak mocno popiję, to mam wrażenie, że chodzi za mną wersalka a nie muzyka.
Mnie i jedno i drugie zarazem.

=======================================================================================
disaster pisze: STUDI - testowaliśmy ten sprzęt dość wszechstronnie z wykorzystaniem przede wszystkim projektu Digital Signage.
Raz na kilka uruchomień, malinka nie pobierała adresu IP z serwera DHCP i pozostawała w trybie radosnego zwisu interface'u sieciowego aż do restartu.
Dodatkowo gdy podczas komunikacji z siecią nastąpi jakiś lag - są problemy z ponownym połączeniem.
To był problem niechlujnego software'u anie malinki. Bowiem rózne dystrybucje linuksa na RPi nie mają z DHCP problemów. Nie wystarczy tlyko na pałę przekompilować kod pod nowa platformę niestety.
Disater pisze: W wykorzystanym rozwiązaniu problematyczne było wyświetlanie JPEGów i PNG fullHD - naokoło obrazków były widoczne ramki, których nie było przy odtwarzaniu filmów. W zasadzie jedynym sposobem na wyeliminowanie tego było przeskalowanie obrazu na monitorze ze świadomością, że kawałek filmu będzie obcięty.
Przy filmie H.264 (full HD, high profile) już przy 10Mbps zdarzały się zacięcia, a przy mniejszej rozdzielczości, jak musiał przeskalowywać obraz, zdarzało mu się popierdywanie z głośnika.
Użyłeś OpenELEC - pewnie nie. OpenELEC ma starannie optymalizowany kod XBMC plus odpowiednio optymalizowany kernel.
To popierdywanie to dowód na to że tfurcy softu nawet nie poczytali kilku publikacji i nie zaaplilkowali stosownych patchy (znanych od dwóch lat) dla firmware'u w SoC procesora BroadComa. Są to pliki dołączane do boota i ładowane do procesora zanim wstanie system operacyjny.
Masz dowód od hardware'u jest ważniejsze software.
Aha - unikaj DAC'a na USB bowiem I2C, USB i Ethernet wiszą na tej samej magistrali. Lepiej podpiąć się do I2S jak to jest w HifiBerry.
Disater pisze: Co ciekawe przy długim kablu zasilającym zwiesić go potrafił telefon komórkowy.
Jeszcze gorsze takie sytuacje spotkałem Np. Poznań Środmieście - mieszkanie!. Wiązka z anteny nadajnika TV - na 5 mm nieekranwanego drutu na koncu sondy w.cz. dawało ponad 5V zakłoceń na oscyloskopie. układy CMOS serii 4000 oraz 74HCT nie działały jeśli nie był zamknięte w grubościenne pudło metalowe.
Disaster pisze: Myk z USB jest fajny, ale znowu drastycznie spada wydajność systemu plików.
Masz jeszcze dyski SSD. Bo pendrive'y to fakt nie grzeszą szybkością ani jakością.
Najnowsze dyski HD USB ma ja dysk już z wbudowanym interfejsem USB (a nie SATA)
Disaster pisze: Zresztą też wydawało mi się, że w trybie read only, karty MLC są bezproblemowe.
Praktyka pokazuje, że wystarczy większa zmiana temperatury i objawiają się błędy odczytu. Co prawda zazwyczaj są bezproblemowo korygowane, ale mowy o niezawodności nie ma.
Znam to z NASa gdzie OS (NAS4Free) był na karcie SD (w kompie jest macierz z klatką a miejsca na dodatkowy systemowy brak - tzm bedzie luzem latał....). Tania - poddała po dwóch dniach. Droższa klasy 10 - wytrzymała jak na razie 4 miesiące. Bez oficjalnie zaimplementowanego Wear Leveling. Można zainwestować w porządna kartę SD zapakować do czytnika USB i masz obejście problemu dodatkowego dysku. Pendrive'y wytrzymywały do 7 dniu.
Disaster pisze: Prościej i prawdopodobnie taniej jest przerzeźbić ogólnie dostępną kostkę typu Android TV Box, nawet jak wiąże się to z zaprojektowaniem oprogramowania od nowa.
To ostanie problematyczne bo okaże się że nie ma dokumentacji do co hardware'u. Będziesz skazany na Androida z całym zbędnym bagażem. Tm bardziej że gro użytych tam chipsetów to produkty chińskie na zamówienie z ogólnikowym zestawem haseł co do konfiguracji. Szkoda nerwów na produkt bez wsparcia producenta.

Przyjrzyj się wspomnianym produktom firmy Solid-Run. Opcja Carrier jest ciekawa bo elastyczniej dobierasz konfigurację - rozłącznie są dodatkowe elementy architektury od samego procesora z pamięcią

Możesz rozważyć mocny główny element systemu i ew tanie PRi jako klienty już poddanego obróbce materiału aby nie było kłopotów z wydolnosćią.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Decyzja zapadła, oczekuję na przesyłkę z Niemiec. Tuner DAB+ via wzmacniacz lampowy.

Tuner DAB+ Onkyo T- 4030
• DAB/DAB+ pamięć 40 stacji
• 40 FM pamięć 40 stacji
• VLSC™ (Vector Linear Shaping Cirsuitry)
• Wyjście cyfrowe (optyczne i koaksjalne)
• Wyjście analogowe
• Stacje FM dostępne na wyjściu cyfrowym
• Przetwornik cyfrowo-analogowy Wolfson® (WM8718)
• RDS z PS/RT/PTY
• Nazywanie zaprogramowanych stacji (8 znaków)
• Strojenie automatyczne/manualne
• Tryb FM mono –dla słabych sygnałów
• Antyrezonansowa obudowa o wysokiej sztywności - chroni przez zakłóceniami mechanicznymi
• Ściemniacz wyświetlacza
• Funkcja Standby
• Aluminiowy panel frontowy
• Kondenstaor o audiofilskiej jakości
• Współpraca z systemem RI (sterowanie z pilota)
• Bezbateryjna pamięć
• Pilot zdalnego sterowania
. Waga 4,9 kg
Załączniki
Tuner DAB+Onkyo T-4030.jpg
Onkyo T4030.jpg
_idu

Jarek XYD pisze:Widzę że macie bogate doświadczenia z Pi.Chce wykorzystać komputerek w zasadzie tylko jako radio internetowe (ethernet) i ew. do odtwarzania muzyki z pamięci flash USB lub dysku.Jaką wersję Pi kupić-rozumiem że B i z większą pamięcią ? Jakiej dystrybucji użyć OpenELEC ? XBMC ? Chcę oczywiście sterować zewnętrzny wzmacniacz (lampowy :)) -myślę że bez DACa lub karty dźwiękowej na USB się nie obejdzie. Będzie to działać bez stale podpiętego po HDMI TV ? Na odtwarzaniu strumieni video mi nie zależy jakoś specjalnie.
sorry że spóżnione, nie zauważyłem.

Jak DAC i RPi to nie DAC na USB. USB, Ethernet jest na wspólnym kanale jednej z magistral SoC'a - sa problemy z łóaćzna przpeustowością. Nie polecam.
Jedyne słusznym jest wykorzystanie magistrali I2S. Polecam HifiBerry. Masz do wyboru różne opcje.

Moc procesora jest niewielka więc niestety oprogramowanie do celów multimedialnych musi być porządnie optymalizowane. RaspBMC odpada. OpenELEC działa pewniej i z większym zapasem mocy obliczeniowej. Ale OpenELEC to zamknięta droga do dodatkowego oprogramowania na linuksie - taka filozofia tej wysokospecjalizowanej dystrybucji bazującej na odpowiednio przykrojononym linuksie. Nie zainstalujesz jak na RasBMC dowolnego pakietu linuksowego. Oczywiście daje się jakoś doinstalować jakiś pakiet ale to już nie jest proste jak wydanie jednego polecenia.
OpenELEC też ma swoje "mody" (wersje zmodyfikowane przez niektórych programistów),

Nie musisz mieć monitora TV. Ale XBMC ma słaby interface www. dlatego powstały projekty jak Volumio. Jest projekt poppięcia małego panela LCD dotykowego ale nie wiem czy nie będzie kolizji z DAC'iem po I2S. XBCMC (Kodi ) no có monitor potrzebny do obłsugi. Vulumio jest super dla steornai np. smartfornem.
zawsze możesz odpalić czystego linuksa z mpd a na telefonie / PC mieć tylko klienta mpd. Działa to super - przede wszystkim od razu jest to kolejka z dodawaniem utworów (na XBMC trzeba taki tryb sobie zdefiniować).

Zaleta RPi jest niska cena oraz świetne wsparcie (dobra robota twórców tego komputerka). Dla większej mocy obliczeniowej już trzeba wyłozyc więcej monety.

Co fajniejsze jak masz jakiegoś dobrego programistę linuksowego to wolne linie GPIO może wykorzystać do sterowania wzmacniaczem. Wtedy warto zintegrowac RPi ze wzmacniaczem. Mając bogatą bilbiotekę płyt na plikach to jest wygodne rozwiązanie.

Jedno jest jeszcze dobre - odtwarzasz film HD a pobór mocy około 3,5W....
Jarek XYD
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: Jarek XYD »

Dzięki Studi :)
Mam już Pi B+ 512, bawiłem się na razie (krótko) dystrybucją XBMC, podpinając do telewizora Sony Bravia.Działa sterownie pilotem :) Pierwsze wrażenia-jak na moc obliczeniową tego malucha to działa nadspodziewanie dobrze, daje radę z większością plików multimedialnych.Spróbuję z OpenELEC, da się na niej uruchomić radio internetowe ?
_idu

Jarek XYD pisze:Spróbuję z OpenELEC, da się na niej uruchomić radio internetowe ?
Jakieś pluginy są dla OPenELEC.
No to jak masz B+ to szukaj nowszych wersji HifiBerry http://www.hifiberry.com/ ( od tej chwili masz gapless bez uciekania się do mpd + pluginu mpd client na raspbmc. Jak masz konto w dobrym bank ("polskie" banki niezgodnie z prawem doją swoich klientów na przelewach zagranicznych - polska należy do wspólnej strefy bankowej i przy transakcji z państwami tej unii wykonujesz przelew tak jak krajowy i wg takich samych kosztów) - przecież każde konto w Polsce ma numer IBAN) to płacisz przelewem i szybko dostajesz utęsknioną paczuszkę.

P.S.
Zamiast pilota to skuś się na taką klawiaturkę (mieście sie prawie w dłoni):
http://www.hdspot.pl/12927-22251-large/ ... -24ghz.jpg
Wygodniejsze jest sterowanie XBMC niż pilotem. Ponadto XBMC za pomocą protokołu CEC poprzez HDMI może sterować telewizorem.
Sprawdź a nie będziesz już chciał wrócić do tradycyjnego pilota.

P.S.2
Kupując Hifiberry to kup zmontowana płytkę bez gniazd plus "spacer'y" płaskie gniazdo minijack można wlutować od spodu płytki i łatwiej typowa obudowę zaadoptowac. Tak się beproblemwo dało zrobić w wersji B bez plusika.
Ostatnio zmieniony śr, 26 listopada 2014, 21:31 przez _idu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

STUDI pisze:łatwiej typowa obudowę zaadoptowac.
A czy osoba samotna może dokonać adopcji obudowy, czy musi mieć małżonkę?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wybrane parametry Tunera Onkyo DAB+ T- 4030

DAB Tuning Range Band III: 174.928 MHz–239.200 MHz
DAB Sensitivity -100 dBm
DAB Signal to Noise Ratio 100 dB
DAB Total Harmonic Distortion 0.01 %
DAB Stereo Separation (1 kHz) 90 dB
DAB Frequency Response +0.5/-0.5dB (20Hz~20kHz)

Tuner DAB+ Onkyo T- 4030
• DAB/DAB+ pamięć 40 stacji
• 40 FM pamięć 40 stacji
• VLSC™ (Vector Linear Shaping Cirsuitry)
• Wyjście cyfrowe (optyczne i koaksjalne)
• Wyjście analogowe
• Stacje FM dostępne na wyjściu cyfrowym
• Przetwornik cyfrowo-analogowy Wolfson® (WM8718)
• RDS z PS/RT/PTY
• Nazywanie zaprogramowanych stacji (8 znaków)
• Strojenie automatyczne/manualne
• Tryb FM mono –dla słabych sygnałów
• Antyrezonansowa obudowa o wysokiej sztywności - chroni przez zakłóceniami mechanicznymi
• Ściemniacz wyświetlacza
• Funkcja Standby
• Aluminiowy panel frontowy
• Kondenstaor o audiofilskiej jakości
• Współpraca z systemem RI (sterowanie z pilota)
• Bezbateryjna pamięć
• Pilot zdalnego sterowania
. Waga 4,9 kg
_idu

krzem3 - no pięknie. Zapodaj ile wybuliłeś - (na co - na taką samą jakość jak w radiu internetowym? (wiem jak nędzne bitrate'y mają dosyły z sat do nadajników naziemnych np. RMF czy Wawa) Dodam ze o tzw DX'owaniu w DAB+ to zapomnij. Nadajniki mają niewielkie zasięgi. To już wole dongla USB za 70 PLN wpakować do RPi i czy innego androida i mieć w sumie to samo plus internetowe radio.
ODPOWIEDZ