Zlomowisko szrot - składnica dobra

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

proponuję zainteresować się firmami zaajmujacymi sie utylizacja sprzętu.
Urban Turban
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Urban Turban »

Interesowanie się nic nie daje :(. Przyjmują chętnie, ale żeby coś od nich wyciągnąć.. nawet teksty o biednym studencie nie pomagają ;)
Awatar użytkownika
Airnox
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Airnox »

Tak wiec widac ze trzeba jednak na okazje czekac i byc szybszym od tych firm. Piatek/Sobota bede jezdzil i moze cos uzbieram ciekawego :) Dzieki za odp. :) A tak z ciekawosic to czemu ten temat nie 'wyskakuje' na poczatek dzialu tylko gdzies tam jest sobie? I jeszcze jedno... ilu forumowiczow jest z gminy Kluczbork?

Pozdrowienia
Airnox

...:::EDIT:::...
a teraz wyskoczyl... widac przedtem cos sie stalo ze nie byl...
ximian
250...374 postów
250...374 postów

Re: Zlomowisko szrot - składnica dobra

Post autor: ximian »

Z racji ,że temat był przezemnie rozpoczęty 2 lata temu mam pytanie.Czy w warszawie są jeszcze złomy na ktorych można "coś ciekawego" znaleść.Czy raczej tego typu miejsca to już dawna historia a na zlomie można napotkać jedynie kaloryfry i wanny?
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Re:

Post autor: ^ToM^ »

ximian pisze:Niedawno na złomie na kolejowej natrafiłem na beczke pojemności około 100L wypełnioną tranzystorami mocy produkcji czeskiej.
Jak mógłbys dla mnie odlać z niej okoł 2 litrów tranzystorów byłbym wdzięczny.
Pzdr!
Tomek
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Po 8 latach mogło niewiele w tej beczce zostać...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Thereminator pisze:Po 8 latach mogło niewiele w tej beczce zostać...
No po 8 to może i nic ale po 6 to może coś jeszcze będzie ? :wink:
_idu

Re:

Post autor: _idu »

Urban Turban pisze:Interesowanie się nic nie daje :(. Przyjmują chętnie, ale żeby coś od nich wyciągnąć.. nawet teksty o biednym studencie nie pomagają ;)
Nie pomogą, bowiem Unia nas oskarża że nie niszczymy w 100% oddanego sprzętu na utylizację a pozyskane z niego części nielegalnie sprzedajemy.
Jak zabrali to ma być całkowicie zniszczone bez odzyskania jakiegokolwiek podzespołu.
Trzeba być przed firma zbierająca sprzęt do utylizacji.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Złomowisko, szrot - składnica dobra

Post autor: AZ12 »

Witam

Części z takiego sprzętu mogą być bowiem wykorzystane do naprawy nowoczesnego, "nienaprawialnego" sprzętu. Przykładem może być naprawa uszkodzonego telewizora LCD z wykorzystaniem modułów wyciągniętego z egzemplarza ze zbitą matrycą lub też "regeneracja" świetlówek energooszczędnych w krajach Trzeciego świata.

Wracając do złomowiska, jeszcze kilka lat temu można było torbami wynosić różną elektronikę, dzisiaj jest coraz rzadsza.
Ratujmy stare tranzystory!
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Mieszkam w Zgierzu.Od samorzadowej utylizacji nic jeszcze nie zdobyłem choc sporo oddaję.Mam znajomego czlowieka serwisujacego drukarki i to kopalnie podzespołow ale tylko te stare.Złaczki,kable,podzespoły elektorniczne,śrubki,wkrety i spręzynki oraz przyciski czy silniczki a nawet zasilacze.Poza tym pręty ,obudowy na dorabianie elementów plastikowych bo gdzie zdobedziecie groszkowany czarny plastik o rózbnych grubościach czty srebrny?
Kiedys zanim splajtował znajomy odbierałem stare TV żarowkowe .Im starszy tym lepszy i po kanibalizacji miałem sporo bezcennych częsci.Niestety zdechło.Głownie wyłaczniki sieciowe ,kondensatory ,podtrzymki,radiatory czy kable sieciowe znacznie lepszej jakości niż obecne chinolskie badziewie.
Ostatnio trafiłem na maly szrocik złomiarski gdzie było sporo płytek z lat 70-80.Bezcenne bo zdobyłem unuikalne scalaki audio dzis nie do kupienia.
Pozdrawiam T
PS Trzeba liczyc na szczęscie a tego brakuje coraz bardziej.
ODPOWIEDZ