Zlomowisko szrot - składnica dobra
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Tak wiec widac ze trzeba jednak na okazje czekac i byc szybszym od tych firm. Piatek/Sobota bede jezdzil i moze cos uzbieram ciekawego
Dzieki za odp.
A tak z ciekawosic to czemu ten temat nie 'wyskakuje' na poczatek dzialu tylko gdzies tam jest sobie? I jeszcze jedno... ilu forumowiczow jest z gminy Kluczbork?
Pozdrowienia
Airnox
...:::EDIT:::...
a teraz wyskoczyl... widac przedtem cos sie stalo ze nie byl...

Pozdrowienia
Airnox
...:::EDIT:::...
a teraz wyskoczyl... widac przedtem cos sie stalo ze nie byl...
Re: Zlomowisko szrot - składnica dobra
Z racji ,że temat był przezemnie rozpoczęty 2 lata temu mam pytanie.Czy w warszawie są jeszcze złomy na ktorych można "coś ciekawego" znaleść.Czy raczej tego typu miejsca to już dawna historia a na zlomie można napotkać jedynie kaloryfry i wanny?
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Re:
Jak mógłbys dla mnie odlać z niej okoł 2 litrów tranzystorów byłbym wdzięczny.ximian pisze:Niedawno na złomie na kolejowej natrafiłem na beczke pojemności około 100L wypełnioną tranzystorami mocy produkcji czeskiej.
Pzdr!
Tomek
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Po 8 latach mogło niewiele w tej beczce zostać...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 2500...3124 posty
No po 8 to może i nic ale po 6 to może coś jeszcze będzie ?Thereminator pisze:Po 8 latach mogło niewiele w tej beczce zostać...

Re:
Nie pomogą, bowiem Unia nas oskarża że nie niszczymy w 100% oddanego sprzętu na utylizację a pozyskane z niego części nielegalnie sprzedajemy.Urban Turban pisze:Interesowanie się nic nie daje. Przyjmują chętnie, ale żeby coś od nich wyciągnąć.. nawet teksty o biednym studencie nie pomagają
Jak zabrali to ma być całkowicie zniszczone bez odzyskania jakiegokolwiek podzespołu.
Trzeba być przed firma zbierająca sprzęt do utylizacji.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Złomowisko, szrot - składnica dobra
Witam
Części z takiego sprzętu mogą być bowiem wykorzystane do naprawy nowoczesnego, "nienaprawialnego" sprzętu. Przykładem może być naprawa uszkodzonego telewizora LCD z wykorzystaniem modułów wyciągniętego z egzemplarza ze zbitą matrycą lub też "regeneracja" świetlówek energooszczędnych w krajach Trzeciego świata.
Wracając do złomowiska, jeszcze kilka lat temu można było torbami wynosić różną elektronikę, dzisiaj jest coraz rzadsza.
Części z takiego sprzętu mogą być bowiem wykorzystane do naprawy nowoczesnego, "nienaprawialnego" sprzętu. Przykładem może być naprawa uszkodzonego telewizora LCD z wykorzystaniem modułów wyciągniętego z egzemplarza ze zbitą matrycą lub też "regeneracja" świetlówek energooszczędnych w krajach Trzeciego świata.
Wracając do złomowiska, jeszcze kilka lat temu można było torbami wynosić różną elektronikę, dzisiaj jest coraz rzadsza.
Ratujmy stare tranzystory!
Mieszkam w Zgierzu.Od samorzadowej utylizacji nic jeszcze nie zdobyłem choc sporo oddaję.Mam znajomego czlowieka serwisujacego drukarki i to kopalnie podzespołow ale tylko te stare.Złaczki,kable,podzespoły elektorniczne,śrubki,wkrety i spręzynki oraz przyciski czy silniczki a nawet zasilacze.Poza tym pręty ,obudowy na dorabianie elementów plastikowych bo gdzie zdobedziecie groszkowany czarny plastik o rózbnych grubościach czty srebrny?
Kiedys zanim splajtował znajomy odbierałem stare TV żarowkowe .Im starszy tym lepszy i po kanibalizacji miałem sporo bezcennych częsci.Niestety zdechło.Głownie wyłaczniki sieciowe ,kondensatory ,podtrzymki,radiatory czy kable sieciowe znacznie lepszej jakości niż obecne chinolskie badziewie.
Ostatnio trafiłem na maly szrocik złomiarski gdzie było sporo płytek z lat 70-80.Bezcenne bo zdobyłem unuikalne scalaki audio dzis nie do kupienia.
Pozdrawiam T
PS Trzeba liczyc na szczęscie a tego brakuje coraz bardziej.
Kiedys zanim splajtował znajomy odbierałem stare TV żarowkowe .Im starszy tym lepszy i po kanibalizacji miałem sporo bezcennych częsci.Niestety zdechło.Głownie wyłaczniki sieciowe ,kondensatory ,podtrzymki,radiatory czy kable sieciowe znacznie lepszej jakości niż obecne chinolskie badziewie.
Ostatnio trafiłem na maly szrocik złomiarski gdzie było sporo płytek z lat 70-80.Bezcenne bo zdobyłem unuikalne scalaki audio dzis nie do kupienia.
Pozdrawiam T
PS Trzeba liczyc na szczęscie a tego brakuje coraz bardziej.