Dr Z Remedy

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

endrju
125...249 postów
125...249 postów

Dr Z Remedy

Post autor: endrju »

Witam . Dziś w moje ręce trafił taki oto wzmacniacz. Tylko wymiana lamp, ale cieszy samym wyglądem. Wrzucam kilka zdjęć bo mało ich w sieci.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dr Z Remedy

Post autor: gsmok »

Czy w środku "walają się" metalowe opiłki, czy to tylko jakieś złudzenie wynikające z oświetlenia wnętrza chassis?
endrju
125...249 postów
125...249 postów

To tylko resztki kalafonii do tego bardziej widoczne na zdjęciu . Choć moim zdaniem w tak drogim wzmacniaczu nie powinno ich być. Sam wzmacniacz jest wykonany bardzo czysto . Zastanawia mnie fenomen tych wzmacniaczy. Co jest w nich takiego że ludzie są gotowi płacić tyle pieniędzy za nie.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ghost »

Powiem tak - ogólnie z zewnątrz wzmacniacz wygląda bardzo przyjemnie. Co do środka - wykonanie jest czyste i w miarę przyzwoite ale generalnie patrząc na zdjęcia mam wrażenie, że mimo wszystko w środku panuje lekki bałagan. Osobiście nie lubię jak zbyt dużo przewodów widać i generalnie jak są tak nieco chaotycznie poukładane. Jednakże ogólnie nie ma się zbytnio do czego przyczepić. Podsumowując - wykonanie przyzwoite ale ja bym zrobił trochę inaczej.

Co do kwestii fenomenu wzmacniaczy to chyba główną magię robi nazwisko konstruktora (aczkolwiek nie wiem kto robil ten wzmacniacz) plus sprawny marketing. Gdyby Soldano zrobił wzmacniacz, który w środku wyglądał by jak pomieszanie garści elementów z plątaniną kabli niczym w spagetti to ludzi i tak by kupowali bo to w końcu wyrób Soldano więc pewnie tak ma być.
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Pierwsza reakcja gdy zobaczyłem go w środku była taka, że pomyślałem iż na tym forum widziałem wiele razy ładniej wykonane wzmacniacze niż ten. Oczywiście nie dyskutuje się jeżeli chodzi o gusta, a ten wzmacniacz brzmi znakomicie. Po wymianie lamp właściciel wyjechał zadowolony zabierając ze sobą jeden z moich wzmacniaczy, który zrobiłem dla siebie. To cieszy i liczę na to że kiedyś swój wzmacniacz zobaczę na koncercie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.