Metalowe znaczki firmowe na obudowach
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Metalowe znaczki firmowe na obudowach
Witam,
Chciałbym Was spytać jak sobie radzicie z problemem braku znaczka firmowego na obudowie radia? Chodzi o mosiężne znaczki pokryte kolorową emalią, takie jak stosował w swoich radiach np Philips. Wiem, że temat ten był już wiele lat temu poruszony na forum ale może od tamtego czasu pojawiły się jakieś nowe możliwości samodzielnego wykonania (skopiowania) lub zlecenia komuś wykonania ich repliki?
Chciałbym Was spytać jak sobie radzicie z problemem braku znaczka firmowego na obudowie radia? Chodzi o mosiężne znaczki pokryte kolorową emalią, takie jak stosował w swoich radiach np Philips. Wiem, że temat ten był już wiele lat temu poruszony na forum ale może od tamtego czasu pojawiły się jakieś nowe możliwości samodzielnego wykonania (skopiowania) lub zlecenia komuś wykonania ich repliki?
Kubakr
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Re: Metalowe znaczki firmowe na obudowach
Witam,
Teoretycznie to ja mógłbym coś takiego wykonać jako, że znowu zmieniła się moja sytuacja życiowa i mogę się zająć bardziej "codziennymi rzeczami" - być może wrócimy do pomysłu znaczków metalowych triody - jeśli nadal są chętni na takowe.
Problemy jednak widzę dwa: jeden to koszt jednostkowy takiego znaczka, który musiałby być wysoki dla jednej sztuki. Pytanie zatem, czy opłaca się brać za pracę jak znaczek kosztowałby np. 100-150zł? (a może i więcej jeśliby chciał zamawiać formę do odlewu, itd...)
A druga sprawa to brak specjalnych wysokotemperaturowych emalii do mosiądzu - posiadam takowe do metali szlachetnych i miedzi, od mosiądzu jednak będą one odstrzeliwać za względu na różne współczynniki rozszerzalności cieplnej metalu i emalii.
Podobno są specjalne mosiądze o odp. niskiej zawartości cynku w stopie, które dają się emaliowac emaliami do srebra/złota, ale też póki co takowych nie posiadam (co prawda można spróbować samemu zrobić taki stop - ale to wszytko znowu dodatkowy czas zajmuje i koszta rosną).
Alternatywą pozostają emalie na bazie żywić epoksydowych - ale oczywiście te są mniej trwałe - choć może dla znaczków nie ma to aż takiego znaczenia gdyż stoi on sobie spokojnie zamocowany do obudowy, w przeciwieństwie do biżuterii, która jest non stop noszona i narażona na uderzenia, wycieranie, itp...
Musiałbym skonsultować jeszcze ze znajomym złotnikiem jakie są możliwości i jak on ten temat widzi....
Przydałyby się zdjęcia takowych znaczków - bo i tak zresztą według nich musiałby zrobić ewentualną kopię. Jak te emalie wyglądają - czy są to emalie przezroczyste z tzw. "giloszowanym" tłem? (tzn. pod warstwą emalii widać jakby mieniące się światłem tło metalu" Te byłyby najtrudniejsze do odtworzenia, bo trzeba tło specjalnie grawerować rylcem grawerskim....
Czy może po prostu jakieś napisy wgłębne wypełnione kolorową emalią, itp...
W każdym razie można ten temat przedyskutować, zobaczyć jakie są możliwości, jakie byłyby ew, koszta, itd....
Teoretycznie to ja mógłbym coś takiego wykonać jako, że znowu zmieniła się moja sytuacja życiowa i mogę się zająć bardziej "codziennymi rzeczami" - być może wrócimy do pomysłu znaczków metalowych triody - jeśli nadal są chętni na takowe.
Problemy jednak widzę dwa: jeden to koszt jednostkowy takiego znaczka, który musiałby być wysoki dla jednej sztuki. Pytanie zatem, czy opłaca się brać za pracę jak znaczek kosztowałby np. 100-150zł? (a może i więcej jeśliby chciał zamawiać formę do odlewu, itd...)
A druga sprawa to brak specjalnych wysokotemperaturowych emalii do mosiądzu - posiadam takowe do metali szlachetnych i miedzi, od mosiądzu jednak będą one odstrzeliwać za względu na różne współczynniki rozszerzalności cieplnej metalu i emalii.
Podobno są specjalne mosiądze o odp. niskiej zawartości cynku w stopie, które dają się emaliowac emaliami do srebra/złota, ale też póki co takowych nie posiadam (co prawda można spróbować samemu zrobić taki stop - ale to wszytko znowu dodatkowy czas zajmuje i koszta rosną).
Alternatywą pozostają emalie na bazie żywić epoksydowych - ale oczywiście te są mniej trwałe - choć może dla znaczków nie ma to aż takiego znaczenia gdyż stoi on sobie spokojnie zamocowany do obudowy, w przeciwieństwie do biżuterii, która jest non stop noszona i narażona na uderzenia, wycieranie, itp...
Musiałbym skonsultować jeszcze ze znajomym złotnikiem jakie są możliwości i jak on ten temat widzi....
Przydałyby się zdjęcia takowych znaczków - bo i tak zresztą według nich musiałby zrobić ewentualną kopię. Jak te emalie wyglądają - czy są to emalie przezroczyste z tzw. "giloszowanym" tłem? (tzn. pod warstwą emalii widać jakby mieniące się światłem tło metalu" Te byłyby najtrudniejsze do odtworzenia, bo trzeba tło specjalnie grawerować rylcem grawerskim....
Czy może po prostu jakieś napisy wgłębne wypełnione kolorową emalią, itp...
W każdym razie można ten temat przedyskutować, zobaczyć jakie są możliwości, jakie byłyby ew, koszta, itd....
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
- romanradio
- 1250...1874 posty
Kolega z Republiki Czeskiej robi takie repliki znaczków Philipsa - trzy rodzaje:Kubakr pisze:Witam,
Chciałbym Was spytać jak sobie radzicie z problemem braku znaczka firmowego na obudowie radia? Chodzi o mosiężne znaczki pokryte kolorową emalią, takie jak stosował w swoich radiach np Philips.
tarcza z logo Ph.
okrągły fi 13,9mm
okrągły-fi 16,6mm
mają tło czerwone.Cena 3 euro/szt. + koszt wysyłki.Jeśli Cię to interesuje,podam kontakt na pw,lub poszukaj na Radiohistorii.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
Mam ori z Karolkowej .Tarcza 15 mm wysoka a szeroka 10mm.Były chyba 3 rodzaje logo Philipsa.2 okrągłe i ww tarcza.Spotkałem nawet granatowe!!
Koszt 3 euro za kopię to nawet darmo.I nie bardzo mi sie chce wierzyć.
Słyszałem natomiastżę nawet niezła jakość.
Pozdrawiam Tomasz
Koszt 3 euro za kopię to nawet darmo.I nie bardzo mi sie chce wierzyć.
Słyszałem natomiastżę nawet niezła jakość.
Pozdrawiam Tomasz
Potrzebuję do Philipsa 10 emblematów w miarę rozsądnej cenie. Jeśli będzie więcej chętnych to może ktoś się zajmie produkcją?
- zagore1
- 2500...3124 posty
Wg mnie to te 3 euro to jest rozsądna cena - taniej chyba nikt nie zrobi.Andy_99 pisze:Potrzebuję do Philipsa 10 emblematów w miarę rozsądnej cenie. Jeśli będzie więcej chętnych to może ktoś się zajmie produkcją?
Ja zamówiłem kilka sztuk i czekam na przesyłkę.
Ten Kolega z Czech robi 3 rodzaje:
- Załączniki
-
- 1.JPG (70.02 KiB) Przejrzano 930 razy
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Ja też uważam że to niewiele, biorąc pod uwagę ich jakość oraz pracę włożoną w wykonanie.
Próbowałem się kontaktować z tą osobą ale niestety nie odpowiada
Próbowałem się kontaktować z tą osobą ale niestety nie odpowiada

Kubakr
No i tanie mięsko psi zjedli.
T
T
Mam te czeskie i sa całkiem dobrej jakości.
Minimalnie inny odcień no ale są nowe nie ma na nich piętna czasu....
Tyle ,że kupowałem znacznie drożej , 3 euro to naprawdę tanio , szczególnie widząc po ile są na e bay.
Minimalnie inny odcień no ale są nowe nie ma na nich piętna czasu....
Tyle ,że kupowałem znacznie drożej , 3 euro to naprawdę tanio , szczególnie widząc po ile są na e bay.
szukam ramki alumnium do Telefunken 813W,i T5Z,
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
wyłącznik zasilania Philips 103A /948A
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dzisiaj przyszła mi przesyłka z Czech ze znaczkami Philipsa - są rewelacyjne ( poza jednym mankamentem, że tarczka jest cała czerwona - bez niebieskiego tła) 6 znaczków kosztowało mnie w sumie niecałe 100zł
- Załączniki
-
- thumb.jpg (33.23 KiB) Przejrzano 930 razy
-
- q.jpg (25.63 KiB) Przejrzano 930 razy
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witam !
Odgrzewam temat znaczków Philipsa , bo właśnie zakończyłem działalność przy 514 A i trzeba by go wyposażyć w znaczek .
A również Philips 4-38 czeka na znaczek.
Mam komplet 3 sztuki kopii kupiony z Czech , tylko nie wiem jakie były wielkości oryginalnych znaczków w ww radiach i który gdzie będzie lepiej pasować.
Czyli mam do dyspozycji jeden znaczek okrągły o średnicy 13 mm , jeden znaczek okrągły o średnicy 17 mm i jedna tarczka.
Proszę o sugestie , który gdzie zastosować - następnych znaczków ani philipsów nie kupię , bo nie kocham Philipsów z tej epoki.
Pozdrawiam Edward
Odgrzewam temat znaczków Philipsa , bo właśnie zakończyłem działalność przy 514 A i trzeba by go wyposażyć w znaczek .
A również Philips 4-38 czeka na znaczek.
Mam komplet 3 sztuki kopii kupiony z Czech , tylko nie wiem jakie były wielkości oryginalnych znaczków w ww radiach i który gdzie będzie lepiej pasować.
Czyli mam do dyspozycji jeden znaczek okrągły o średnicy 13 mm , jeden znaczek okrągły o średnicy 17 mm i jedna tarczka.
Proszę o sugestie , który gdzie zastosować - następnych znaczków ani philipsów nie kupię , bo nie kocham Philipsów z tej epoki.
Pozdrawiam Edward
W Philipsie 514A jest tarcza zamontowana centralnie pomiędzy pokrętłami.
W Philipsie 4-38A montowany był znaczek okrągły, ten mniejszy o średnicy 13 mm. Umiejscowiony był centralnie pod skalą. Zdarzały się jednak egzemplarze Philipsów 4-38A z obudowami które w ogóle nie posiadały znaczka. Sam jestem w posiadaniu takiego egzemplarza.
Szczegóły lokalizacji widać na poniższych zdjęciach.
W Philipsie 4-38A montowany był znaczek okrągły, ten mniejszy o średnicy 13 mm. Umiejscowiony był centralnie pod skalą. Zdarzały się jednak egzemplarze Philipsów 4-38A z obudowami które w ogóle nie posiadały znaczka. Sam jestem w posiadaniu takiego egzemplarza.
Szczegóły lokalizacji widać na poniższych zdjęciach.
Kubakr
Witam !
Dzięki Koledze kubakr .
Znaczki już zamontowałem 4-38 ma znaczek o średnicy 13 mm , a 514 ma większy znaczek.
Miejsce było znane ,gdyż miałem małe otworki pozostałe po wyjętych znaczkach.
Teraz pozostało szukać Philipsa do pozostałego mi znaczka w postaci tarczki , aczkowiek niedawno się zarzekałem ,że nigdy więcej Philipsów.
Pozdrawiam Edward
Dzięki Koledze kubakr .
Znaczki już zamontowałem 4-38 ma znaczek o średnicy 13 mm , a 514 ma większy znaczek.
Teraz pozostało szukać Philipsa do pozostałego mi znaczka w postaci tarczki , aczkowiek niedawno się zarzekałem ,że nigdy więcej Philipsów.
Pozdrawiam Edward
- zagore1
- 2500...3124 posty
Nigdy nie mów nigdy..... z nałogiem nie wygraszed_net pisze:Witam !
Dzięki Koledze kubakr .
Pozdrawiam Edward

Wołyń 1943. Pamiętamy!