VE 301 Wn

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: VE 301 Wn

Post autor: zagore1 »

tszczesn pisze:Cuda się nie zdarzają. Jak jest głuche zupełnie (zakładam, że głośnik jest OK) to przez głośnik prąd nie zupełnie płynie. Albo ten kondensatorek równolegle do głośnika dostał zwarcie, albo katoda straciła kontakt z masą - odbywa się przez suwak potencjometru odbrumiacza.

Już jestem :-) DZIĘKUJĘ.
Kondensatorek równoległy do głośnika dostał zwarcia... Nawet wcześniej go nie wypatrzyłem i myślałem, że go nie ma.
Jeden ruch kombinerkami i radio "gra". Miałbym zepsute przez to "niegranie" całe Święta....
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Chichot historii :-)
Szczekaczki Goebelsa VE301W i VE301Wn pięknie odbierają Twoje Radio AM na 1602kHz. Konstruktor Otto Griessing i projektant skrzynki Walter Maria Kersting pewnie przewracają się w grobie. Za słuchanie obcojęzycznych stacji groził Niemcom pobyt w obozie koncentracyjnym. A usłużni sąsiedzi mieli cienkie uszy....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam.
Mam do Kolegi pytanie odnośnie tego odbiornika.
Przede wszystkim gratuluje pomyślnego uruchomienia.
Mam problem z podłączeniem podobnego głośnika BEZ żadnych oznaczeń biegunowości.
Błędne podłączenie biegunowości rozmagnesuje magnes podkowiasty.
Chcę tego za wszelką cenę uniknąć.Kiedyś miałem taki głośnik,jak w tym radiu Kolegi, ale niefortunnie
się go pozbyłem bezpowrotnie.Pamiętam,że na koszu głośnika było oznaczenia "+" (plus) przy jednym z wyprowadzeń cewki nieruchomej głośnika.To ma wielkie znaczenie,czy jest to wyprowadzenie z końca cewki bliższej środkowi karkasu,głęboko w cewce,czy z końca uzwojenia na wierzchu uzwojenia cewki tuż pod jej izolacją wierzchnią osłonną.To jest kwestia przebiegu strumieni magnetycznych cewki w stos. do pola magnesu podkowiastego.
Jak się znoszą,to cewka pod składową stałą anodową będzie rozmagnesowywała podkowę: jest to ważne i dla Kolegi,bo gdyby Kolega miał taki przypadek,to radio z czasem zacznie grać ciszej,a Kolega będzie szukał różnych przyczyn,a będzie ona w samym głośniku.Zatem moje pytania.są takie:
1.Czy na koszu głośnika jest zaznaczony plus i do którego końca cewki jest on podłączony?
2.Czy istniejące podłączenie cewki głośnika do anody lampy RES164 jest na co najmniej 95% oryginalne,bez śladów przelutowywania?

Proszę o odpowiedź i dziękuję "z góry".

Pozdrawiam Kolegę i Wszystkich tutaj na Forum,
Jacek"b/t".
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

ballasttube pisze:Witam.
Mam do Kolegi pytanie odnośnie tego odbiornika.
Przede wszystkim gratuluje pomyślnego uruchomienia.
Mam problem z podłączeniem podobnego głośnika BEZ żadnych oznaczeń biegunowości.
Błędne podłączenie biegunowości rozmagnesuje magnes podkowiasty.
Chcę tego za wszelką cenę uniknąć.Kiedyś miałem taki głośnik,jak w tym radiu Kolegi, ale niefortunnie
się go pozbyłem bezpowrotnie.Pamiętam,że na koszu głośnika było oznaczenia "+" (plus) przy jednym z wyprowadzeń cewki nieruchomej głośnika.To ma wielkie znaczenie,czy jest to wyprowadzenie z końca cewki bliższej środkowi karkasu,głęboko w cewce,czy z końca uzwojenia na wierzchu uzwojenia cewki tuż pod jej izolacją wierzchnią osłonną.To jest kwestia przebiegu strumieni magnetycznych cewki w stos. do pola magnesu podkowiastego.
Jak się znoszą,to cewka pod składową stałą anodową będzie rozmagnesowywała podkowę: jest to ważne i dla Kolegi,bo gdyby Kolega miał taki przypadek,to radio z czasem zacznie grać ciszej,a Kolega będzie szukał różnych przyczyn,a będzie ona w samym głośniku.Zatem moje pytania.są takie:
1.Czy na koszu głośnika jest zaznaczony plus i do którego końca cewki jest on podłączony?
2.Czy istniejące podłączenie cewki głośnika do anody lampy RES164 jest na co najmniej 95% oryginalne,bez śladów przelutowywania?

Jacek"b/t".
Witam!
Sprawdzę w obu czy są jakieś oznaczenia i czy cewki są podłączone jednakowo...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

ballasttube pisze: Zatem moje pytania.są takie:

Jacek"b/t".
Ad.1 Na obu głośnikach nie znalazłem oznaczenia +
Ad.2 W obu mam podłączoną anodę lampy identycznie - Gdy magnes jest ustawiony jako "u" do góry nogami to jest anoda podłączona po prawej stronie.
Czy to jest dobrze nie wiem - ja nic nie zmieniałem tak było jak zakupiłem radia.
A jak jest u innych Kolegów?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
adfam
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adfam »

Witam
Na jednym z głośników od VE 301 (jeszcze w trakcie remontu) mam oznaczenie "+", poza tym konstrukcja jest identyczna. Myśle, że można śmiało tym się pokierować i pooznaczać na swoich głośnikach. Znaczek jest wytłaczany, więc nie ma obawy, że został zmieniony. Pozdrawiam, Michał
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

adfam pisze:Witam
Na jednym z głośników od VE 301 (jeszcze w trakcie remontu) mam oznaczenie "+", poza tym konstrukcja jest identyczna. Myśle, że można śmiało tym się pokierować i pooznaczać na swoich głośnikach. Znaczek jest wytłaczany, więc nie ma obawy, że został zmieniony. Pozdrawiam, Michał
Czyli już coś mamy konkretnego. I teraz pytania:
- co oznacza ten "+" - wyjście na anodę lampy RES164, czy wejście na głośnik z drugiego kondensatora zasilacza? ( wg mnie jest to wejście na głośnik napięciem anodowym z zasilacza)
- czy wszystkie VE301 tak mają ( czyli czy wszystkie cewki mają tak samo usytuowane wyjścia?).
.
.
.Poszedłem jeszcze raz sprawdzić i na jednym z moich głośników w miejscu gdzie u Kolegi adfama jest "+", u mnie ktoś ołówkiem napisał "A"
Wołyń 1943. Pamiętamy!