Zbudował ktoś z was telewizor?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Zbudował ktoś z was telewizor?
Faktycznie fajny monitorek ale nie podoba mi się układ synchro, proponował bym dać jeszcze wzmacniacz impulsów synchro(np na triodzie).To powinno utrudnić wypadnięcie z synchronizacji.Podobny prosty monitor można łatwo zaprojektować na podstawie książki "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z.Olszewskiego
Pozdrawiam
Maciek1
Pozdrawiam
Maciek1
-
- 500...624 posty
Zaskakuje niezwykła prostota i brak elementów indukcyjnych
Dziwi natomiast zastosowanie selektod jako generatorów (6AU6= EF94). Zasilanie też nieco pokombinowane.... 

Zastosowanie pentod jako generatorów mnie nie dziwi i powiem więcej- zastosowanie właśnie układów fantastronowych to bardzo dobry pomysł. Generatory te dają bardzo dobrą liniowość i dość łatwo się synchronizują. Dobrze będą pracować tu EF80. Konieczne jest, aby lampy miały wydzieloną siatkę trzecią. Zatem PCF/ECF82 czy PCF801/802 nie da się użyć. Można natomiast użyć we wzmacniaczu wizji, z zastrzeżeniami podanymi niżej.
Szkoda, że układ nie jest wyposażony w gaszenie powrotów. Aż się prosi, by wykorzystać zaletę fantastronów, polegającą na uzyskiwaniu impulsów w siatkach drugich w czasie powrotów. Konieczne byłoby dodanie albo diod, albo jakieś lampy.
Układ zasilania rozwiązany jest pomysłowo, bo uzyskują napięcie anodowe 170V i 500V dla lampy oscyloskopowej z powielacza.
Natomiast wzmacniacz wizji jest zbudowany delikatnie rzecz ujmując nieprawidłowo
.
Kto bowiem reguluje kontrast potencjometrem w siatce?!
Gdzie jest jakiś układ odtwarzania składowej stałej?
Gdzie jest jakaś korekcja dla wyższych częstotliwości?
Pasmo takiego wzmacniacza będzie bardzo mizerne i mało co będzie widać na ekranie.
Szkoda, że układ nie jest wyposażony w gaszenie powrotów. Aż się prosi, by wykorzystać zaletę fantastronów, polegającą na uzyskiwaniu impulsów w siatkach drugich w czasie powrotów. Konieczne byłoby dodanie albo diod, albo jakieś lampy.
Układ zasilania rozwiązany jest pomysłowo, bo uzyskują napięcie anodowe 170V i 500V dla lampy oscyloskopowej z powielacza.
Natomiast wzmacniacz wizji jest zbudowany delikatnie rzecz ujmując nieprawidłowo

Kto bowiem reguluje kontrast potencjometrem w siatce?!
Gdzie jest jakiś układ odtwarzania składowej stałej?
Gdzie jest jakaś korekcja dla wyższych częstotliwości?
Pasmo takiego wzmacniacza będzie bardzo mizerne i mało co będzie widać na ekranie.
-
- 6250...9374 posty
..i o to chodzi bo na takim ekranie w ogóle będzie mało widać i pasmo mało istotne(z 1Mhz chyba pociągnie).
-
- 6250...9374 posty
Tranzytron do dobry wybór, przekonałem się do nich. Do selektora jakoś nie mam zastrzeżeń ale właśnie wzmacniacz wizji jest trochę dziwny. Zero elementów indykcyjnych. Może z tymi PCF-kami wyskoczyłem jak filip z konopi ale już tak mam. Jak zatem ulepszyć ten układ? Zasilacz zasilaczem, to najmniejszy problem.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
W pierwszym rzędzie zastosować inny wzmacniacz wizji. Na przykład modyfikując ten:
download/file.php?id=2038
lub ten:
download/file.php?id=2035
download/file.php?id=2038
lub ten:
download/file.php?id=2035
-
- 625...1249 postów
Może to i zadziała, ale zobacz jaka prymitywna jest synchronizacja. Raczej okresowo będzie ją zrywało przy słabszych sygnałach. No i lampa oscyloskopowa musi być dość czuła. Separator jest mocno słaby. Dobrze, że nie dali go na dodzie.
Co do wzmacniacza wizjii, to jest dziwny. Rozumiem, że nie przenoszą składowej stałej, ale gdzie ją odtwarzają ? Nie wiem jak to będzie działało. Z drugiej strony można przyjąć, że sygnał ze wzmacniacza wizjii będzie modulował napięcie stałe na cylindrze. Potencjometrem ustawi się średnią wartość napięcia na S1 i tym samym średnią jasność plamki.
Marcin mam lepszy pomysł. Nie skomplikuje to dużo układu. Dać stałoprądowe sprzęgnięcie w wizjii i sterowanie lampy w katodzie. Potem sygnał do separatora (tego jaki dałem w tym temacie) brać ze wzmacniacza wizjii. Będzie stabilniej. Warto trochę poszerzyć też pasmo wzm. wizjii, bo ono będzie wynosiło teraz jakieś 2-3MHz.
Co do wzmacniacza wizjii, to jest dziwny. Rozumiem, że nie przenoszą składowej stałej, ale gdzie ją odtwarzają ? Nie wiem jak to będzie działało. Z drugiej strony można przyjąć, że sygnał ze wzmacniacza wizjii będzie modulował napięcie stałe na cylindrze. Potencjometrem ustawi się średnią wartość napięcia na S1 i tym samym średnią jasność plamki.
Marcin mam lepszy pomysł. Nie skomplikuje to dużo układu. Dać stałoprądowe sprzęgnięcie w wizjii i sterowanie lampy w katodzie. Potem sygnał do separatora (tego jaki dałem w tym temacie) brać ze wzmacniacza wizjii. Będzie stabilniej. Warto trochę poszerzyć też pasmo wzm. wizjii, bo ono będzie wynosiło teraz jakieś 2-3MHz.
-
- 625...1249 postów
Bo to jest monitor sygnału wizyjnego -on ma wejście VIDEO.
Czyli sygnał kompletny -amplituda pewnie 1V-do 1,5V.-a w nim wszystkie impulsy odchylanai poziomego i pionowego.
W sumie też dobrze -bo można na stałym -powtarzalnym sygnale zbudowac MONITOR a potem ćwiczyć odbiór.
Dot. ostatniego schematu.
Czyli sygnał kompletny -amplituda pewnie 1V-do 1,5V.-a w nim wszystkie impulsy odchylanai poziomego i pionowego.
W sumie też dobrze -bo można na stałym -powtarzalnym sygnale zbudowac MONITOR a potem ćwiczyć odbiór.
Dot. ostatniego schematu.
-
- 3125...6249 postów
Ostatnio zbudowałem telewizor ze śmieciowych części, oczywiście monochromatyczny i niestety krzemowy.
Składa się z osobnego monitora i tunera.
http://slaweklampy.webpark.pl/otv.html
Czy ktoś zainteresowany jest budową telewizora kolorowego, mam mały kineskop kolorowy PIL, który leży i się kurzy.

Czy ktoś zainteresowany jest budową telewizora kolorowego, mam mały kineskop kolorowy PIL, który leży i się kurzy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 6250...9374 posty
Chwała ci za to ,że coś kombinujesz ale ty nie zbudowałeś telewizora ale poskładałeś z kilku bloczków. Wydaje się zresztą, że jest to jedyne rozsądne działanie, bo wykonywanie poszczególnych bloków półprzewodnikowych na piechotę nie ma sensu (np. na TBA950 wiele się nie wymyśli, aplikacja typowa), na elektrośmieciach sprzętu do podobnych zabaw naprawdę dużo. Mam kineskopy kolorowe nowe ale tylko do kolekcji.AZ12 pisze:Ostatnio zbudowałem telewizor ze śmieciowych części, oczywiście monochromatyczny i niestety krzemowy.Składa się z osobnego monitora i tunera.
Ja kiedyś przerobiłem monitor na telewizor. Monitor to był Daevo a części "telewizyjne" z telewizora Sanyo, tylko był problem z cewkami odchylnia bo obraz był za duży.
Ostatnio zmieniony czw, 15 października 2009, 15:29 przez dominik9419, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 625...1249 postów
No i co w ten sposób osiągnąłeś ? Zasadniczo, to takie podłączenie zwykle jest możliwe i w dodatku nawet nie takie trudne. Problemem są tylko cewki odchylania i kąt odchylania kineskopu. A kineskop to kineskop i to nie ma znaczenia gdzie kiedyś pracował.
Nie od razu Kraków zbudowano... najpierw przerobiłem monitor na TV a potem może zrobię TV od podstaw? Kto wie..?
-
- 625...1249 postów
Najpierw napraw ten, który zamierzasz sprzedać.
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW
Pozdrawiam!
-
- 250...374 postów
Witam.
Odgrzebuję temat.
Czy komuś udało się coś więcej osiągnąć w tym temacie?
Mam trochę różnych lamp oscyloskopowych (od małych 3ЛО1И po duże baniaki 31ЛОЗЗВ, ale ze względu na poświatę średnio się nadają) i niewielkich okrągłych kineskopów.
Może i ja spróbowałbym sił w wykonaniu prostego monitora, żeby można było podłączyć jakąś kamerkę albo jakiegoś ośmiobitowca (wyjście video).
O ile z zasilaniem lampy i odchylaniem poradziłbym sobie, to na układach kształtowania impulsu prawdopodobnie bym poległ i nie ukrywam, że "skopiowałbym" gotowe rozwiązanie (i to najlepiej na lampach).
Odgrzebuję temat.
Czy komuś udało się coś więcej osiągnąć w tym temacie?
Mam trochę różnych lamp oscyloskopowych (od małych 3ЛО1И po duże baniaki 31ЛОЗЗВ, ale ze względu na poświatę średnio się nadają) i niewielkich okrągłych kineskopów.
Może i ja spróbowałbym sił w wykonaniu prostego monitora, żeby można było podłączyć jakąś kamerkę albo jakiegoś ośmiobitowca (wyjście video).
O ile z zasilaniem lampy i odchylaniem poradziłbym sobie, to na układach kształtowania impulsu prawdopodobnie bym poległ i nie ukrywam, że "skopiowałbym" gotowe rozwiązanie (i to najlepiej na lampach).
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω