Telewizor szmaragd zniekształcony obraz

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

Telewizor szmaragd zniekształcony obraz

Post autor: szmaragd i krokodyl »

Witam wszystkich serdecznie,

Mam problem ze Szmaragdem 902. Ma zniekształcony obraz w postaci skośnych pasów od lewej do prawej w dół. Dźwięk OK. Nie jestem fachowcem w tej branży stąd moja prośba o pomoc. Dodam, ze po poczytaniu czegoś na ten temat w mojej amatorskiej opinii przyczyna usterki leży w nieprawidłowej częstotliwości pracy generatora układu odchylania poziomego. Wg sugestii ABC napraw odbiorników kręciłem dużym rdzeniem koło transformatora WN ale bez efektu. Przeczytałem również, że uszkodzona może być dioda w układzie porównywania faz / gdzie jej szukać? /. Czy jest jeszcze coś do regulacji? Co jeszcze sprawdzić? Dziękuję za wszelkie sugestie. :wink:
szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

Re: Telewizor szmaragd zniekształcony obraz

Diody sprawdziłem, są OK. Potencjometry również OK. Wymieniłem lampy w generatorze. Wciąż pasy bez zmian.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

szmaragd i krokodyl pisze:kręciłem dużym rdzeniem koło transformatora WN ale bez efektu.
Nie wiem czym kręciłeś ale spróbuj małym rdzeniem w generatorze. Aluminiowa prostokątna puszka oznaczona jako L89. A sygnał gdzie i z czego podany?
Szymon95
75...99 postów
75...99 postów

Post autor: Szymon95 »

A może są to linie powrotu plamki? W takim wypadku gaszenie pionu brane jest z transformatora odchylania pionowego, podawane przez kondensator 4,7n na siatkę pierwszą lampy kineskopowej. Impulsy wygaszania poziomego podawane są na siatkę 2 również przez kondensator 4,7n, a sygnał pobierany jest z odczepu trafa WN.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

Nie piszesz dokładnie o jakie pasy chodzi,więc i o jaką usterkę.Jeśli pasy są szerokie ,z treścią obrazu to chodzi o wadliwą synchro poziomą.Jeśli są to cienkie jasne paseczki na tle obrazu to chodzi o wygaszanie,w tym przypadku 99% usterek to urwany b. cienki przewód do podstawki kineskopu,jak wyżej -uwagi kolegów.Jeśli cienki jasne paseczki są na rasterze,bez treści obrazu to należy "grzebać" we wzmacniaczu wizji
R.R.
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

Jeszcze raz sprawdziłem elementy okolicy generatora i synchronizacji. Odkryłem defekt potencjometru 50 K regulacji synchronizacji poziomej - wymieniłem. Dalej pokręciłem rdzeniem cewki w generatorze i obraz jest. Można powiedzieć, że wszystko działa już OK, ale jest mały problem tzn. po wyłączeniu TV i ponownym włączeniu, a czasem w trakcie oglądania synchronizacja pozioma nieco ucieka - są pasy. Tak jakby układ nieco się rozkalibrował. Wystarczy minimalny ruch potencjometrem na przednim panelu i jest dobrze. Czym to może być spowodowane?. Czy może być to np. oznaka niezbyt precyzyjnej regulacji rdzenia w cewce?. Przy okazji dziękuję wszystkim za cenne porady.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

"sprawdziłem elementy",ale czy wymieniłeś na kondensatory styrofleksowe tzw. kartoflaki?.Prawidłowe ustawienie zaskoku synchro poziomej -to ustawienie pokrętła potencjometra na środku i kręcenie plastikowym stroikiem rdzenia cewki do momentu uzyskania jak najszerszych pasów.Póżniej korygujemy potencjometrem Może się także przydać młodym kolegom /którzy nie wysilają się ,aby szukać w zasobach forum i starej literaturze/ informacja,że w nowszych generacjach TV lampowych z obwodem gen. linii G3TV i G4TV ustawiając zaskok synchro ślizgacz podkówki zwiera się wkrętakiem na masę ,a następnie kręci rdzeniem cewki do uzyskania możliwie najszerszych pasów(i.w), póżniej regulujemy podkówką .
R.R.
szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

Kondensatory wymieniłem już wcześniej. Intuicyjnie nie wiedząc że tak trzeba ustawiałem potencjometr na środek i wtedy manipulowałem rdzeniem cewki. Żeby nie było luzu w cewce sparciałą "gumeczkę" w środku zamieniłem na nową. Jak ręką "puknę" w obudowę TV to synchronizacja na chwilę ucieka. Nie wiem czy to norma w starych TV czy faktycznie coś jeszcze mogę podłubać w tym kierunku. W starej literaturze chętnie poszperam. Co jest godne kupienia, jaka książka?
szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

Znalazłem kiepski lut kondensatora w generatorze i po dogrzaniu zniknął problem z wrażliwością TV na uderzenia ręką. Co do książek o które pytałem w poprzedniej wiadomości to czekam na jakieś sugestie. Jest oczywistym, że byłem i zawsze będę tylko amatorem jeśli chodzi o tematy elektroniczne - pracuję w innej branży - i pytam o lekturę dla kogoś na moim poziomie wtajemniczenia. I z innej beczki: jak możliwie prosto zbadać kineskop czy jest sprawny lub prawdopodobnie sprawny, gdy cała reszta pudła jest nie do uruchomienia. Pozdr.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Pierwsza metoda - pomiar. Tylko chyba nie masz czym. Druga najpewniejsza - podstawić do sprawnego telewizora.
szmaragd i krokodyl
15...19 postów
15...19 postów

To "coś" do pomiaru co to miałoby być? Może da się zorganizować.
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Są stare przyrządy do sprawdzania emisji i regeneracji kineskopów,było już na ten temat na forum.Mam taki przyrząd ,ale nie wiem gdzie mieszkasz,nie ujawniłeś się przy rejestracji :)
Najlepszym podręcznikiem do nauki naprawiania starych telewizorów lampowych jest taki wydany w latach kiedy produkowano takie odbiorniki.Polecam Allegro dział "Książki naukowe i popularno naukowe" - "Technika ,nauki techniczne" - "Elektronika".Masz tam np. książkę Różyckiego "Naprawa odbiorników telewizyjnych" za cenę ....całe 3 pln! Jeśli nie masz konta,mogę pomóc,pw.
R.R.