dolne ścianki
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
dolne ścianki
Bywa, że trzeba odtworzyć dolną ściankę radia, pokrytą folią aluminiową. Samo wycięcie takiej ścianki to nie jest wielka filozofia, ale schody zaczynają się (przynajmniej u mnie) przy pokryciu tej ścianki jednostronnie folią alu, tym bardziej, gdy chce się to zrobić w miarę estetycznie. Jak dotąd męczę się naklejając folię rozcieńczonym klejem polimerowym. Trzymać się trzyma, ale wyglądem szału nie robi. Macie jakieś lepsze sposoby?
-
- 625...1249 postów
Re: dolne ścianki
Z myślą o tym zakupiłem samporzylepną taśmę alu o szerokości 50mm, ale nie miałem jeszcze okazji spróbować.
-
- 625...1249 postów
Mam taką folię, ale kłopot w tym, że jeśli nakleisz sąsiednie pasy na zakładkę, to będą one odizolowane elektrycznie i jako ekran będzie działać tylko ten, do którego przykręcisz oczko z przewodem masy.
-
- 625...1249 postów
Używałem takiej taśmy (we wersji miedzianej) do wyekranowania gitary. Klej jest przewodzący i nie ma problemu - sprawdzone. Może i w aluminiowej tak jest?
Wojtek SQ2KRZ
-
- 625...1249 postów
Witam !
Przykleiłem raz folię ALU do tektury ( za trzecim razem ) zużywając sporo materiału przy wykorzystaniu kleju polimerowego i wałka fotograficznego .
Folia ALU była spożywcza i myślę ,że tutaj tkwi sedno sprawy , ta folia jest po prostu za cienka i ma skłonności do marszczenia się . Klej nakładałem na tekturę .
Przy trochę grubszej folii myślę ,że wałek fotograficzny albo do tapet poradzi sobie z równym przyklejeniem.
Pozdrawiam Edward
Przykleiłem raz folię ALU do tektury ( za trzecim razem ) zużywając sporo materiału przy wykorzystaniu kleju polimerowego i wałka fotograficznego .
Folia ALU była spożywcza i myślę ,że tutaj tkwi sedno sprawy , ta folia jest po prostu za cienka i ma skłonności do marszczenia się . Klej nakładałem na tekturę .
Przy trochę grubszej folii myślę ,że wałek fotograficzny albo do tapet poradzi sobie z równym przyklejeniem.
Pozdrawiam Edward
-
- 1250...1874 posty
Mam dwie metody klejenia foli aluminiowej. Jeden to rozpięcie arkusza folii na piance którą się stosuje pod panele podłogowe, za pomocą taśmy się ją napina i mocuje do tej pianki. I to właśnie do folii się dokleja płytkę, nie odwrotnie. Najpierw jedna krawędź i delikatnie wyginając płytkę powoli reszta tak żeby nie zostawić pęcherzyków powietrza. Klucz to równomierne rozprowadzenie kleju, wszystko widać przez folię. Kleiłem butaprenem rozprowadzonym za pomocą szpachelki na wcześniej zaimpregnowaną płytkę z pilśni. Pęcherze z powietrza które na pewno się zrobią przebija się szpilką i całość wałkuje gładkim i twardym wałkiem w kilku kierunkach przez papier. Chociaż prościej jest posmarować klejem ściankę, poczekać aż prawie wyschnie i po prostu przetoczyć po ściance rolkę z folią przy tym ją napinając.
-
- 1250...1874 posty
A ja używam taśmy aluminiowej stosowanej przez specjalistów od wentylacji i klimatyzacji.
Dostępne szerokości są dowolne, taśma jest samoprzylepna i dość gruba, więc się nie gniecie.
Dostępne szerokości są dowolne, taśma jest samoprzylepna i dość gruba, więc się nie gniecie.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055
-
- 625...1249 postów
Folia samoprzylepna z rolki o szerokości 5 cm, kupiona w aldi jest grubsza od spożywczej, ale ma klej nieprzewodzący. Za to idealnie się nadaje do wyklejania w skrzynce dipola UKF.
-
- 625...1249 postów
A taka taśma do naprawy tłumików nie nadała by się?
http://sklep.trio.com.pl/index.php?p301 ... y-tlumikow
http://sklep.trio.com.pl/index.php?p301 ... y-tlumikow
Poszukuję 1R5T.
-
- 625...1249 postów
Tego nie wiem bez pomacania, ale jak znalazł do tłumika w moim wozidle.
-
- 3125...6249 postów
Jest jeszcze folia aluminiowa w rolkach na podłożu milimetrowej pianki służąca jako ekran umieszczany za kaloryferami. Do nabycia w sklepach budowlanych.
-
- 625...1249 postów
Ale można ją zdjąć z pianki i na tym jej kleju rozprasować na ściance?TELEWIZOREK52 pisze:Jest jeszcze folia aluminiowa w rolkach na podłożu milimetrowej pianki służąca jako ekran umieszczany za kaloryferami. Do nabycia w sklepach budowlanych.
-
- 625...1249 postów
-
- 3125...6249 postów
Nie próbowałem ale nie wiem czy nie dałoby się na gorąco (przez szmatę) żelazkiem, ewentualnie czymś rozpuścić, podobnie jak styropian.tradytor pisze:Ale można ją zdjąć z pianki i na tym jej kleju rozprasować na ściance?
-
- 625...1249 postów
Właśnie na All... ktoś sprzedaje papier powlekany aluminium w arkuszach 30x50cm. Może to jest rozwiązanie. Sam bym z chęcią kupił, gdyby było w mniejszych ilościach.